Συμπληρώματα

Πώς φτιάχνεται η Vegan Protein Powder | Στο Εργαστήριο

Ξέρεις πώς φτιάχνεται η Vegan Protein; Σου έχουμε ήδη δείξει πώς φτιάχνουμε την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, την κρεατίνη και τις βιταμίνες στο εργοστάσιό μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Σε αυτήν την τελευταία δόση του In The Lab, σου δείχνουμε τα παρασκήνια του τρόπου με τον οποίο φτιάχνουμε την vegan protein μας. Θα ήταν άδικο να μην το κάνουμε.

Μια vegan δίαιτα σημαίνει χωρίς κρέας, χωρίς αυγά και χωρίς γαλακτοκομικά – άρα χωρίς ορό γάλακτος. Αλλά υπάρχουν πολλές επιλογές για όσους θέλουν μια φυτική πρωτεΐνη, όπως μπιζέλι, ρύζι, σόγια και κάνναβη.

Πρόσφατα έχει αυξηθεί η ζήτηση για vegan εναλλακτικές. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει η κινητήρια δύναμη πίσω από την άνθηση των φυτικών πρωτεϊνών, αντιπροσωπεύοντας το 11% των παγκόσμιων λανσαρισμάτων τροφίμων και ποτών που περιέχουν πρωτεΐνη μπιζελιού σε ένα μόνο έτος.

Γιατί να επιλέξεις vegan protein;

Η vegan πρωτεΐνη δεν είναι μόνο για όσους ακολουθούν μια φυτική διατροφή. Είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με αλλεργίες και δυσανεξίες. Δεν περιέχει γαλακτοκομικά, είναι φυσική χωρίς γλουτένη και είναι υποαλλεργική. Και επιπλέον από αυτό, μια μερίδα 25g σου παρέχει μεταξύ 18g και 20g φυτικής πρωτεΐνης.

Πώς παράγεται η vegan protein;

Μια σημαντική πτυχή των σκονών vegan πρωτεΐνης είναι να βεβαιωθείς ότι η πηγή πρωτεΐνης είναι εξαιρετικά βιοδιαθέσιμη. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η σκόνη πρωτεΐνης μπιζελιού είναι τόσο κοινή. Είναι φτιαγμένη από κίτρινο αρακά, που όπως αναφέραμε είναι επίσης χωρίς γαλακτοκομικά και χωρίς γλουτένη.

Η απομονωμένη πρωτεΐνη μπιζελιού παρασκευάζεται μέσω μιας απλής διαδικασίας παραγωγής τροφίμων. Το εξωτερικό κέλυφος του μπιζελιού αφαιρείται και αλέθεται σε αλεύρι. Τα άλλα μέρη του μπιζελιού – όπως η φυτική ίνα και το άμυλο – διαχωρίζονται μέσω μιας διαδικασίας διήθησης και στη συνέχεια αποστάζονται σε ένα λευκό ίζημα. Αυτή είναι η σκόνη πρωτεΐνης.

Αλλά δεν τελειώνει εκεί. Στη συνέχεια, η διαδικασία επαναλαμβάνεται με τη φάβα, η οποία είναι η πηγή βιταμινών Β, ψευδάργυρου, μαγνησίου, σιδήρου, χαλκού και μαγγανίου που βρίσκονται στη σκόνη πρωτεΐνης. Ο χαλκός και το μαγγάνιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμα συστατικά, καθώς μας βοηθούν να διατηρήσουμε τα οστά μας υγιή.

Μετά από αυτό, οι σκόνες πρωτεΐνης είναι έτοιμες για αποστολή στο εργοστάσιό μας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διασφάλιση ποιότητας

Πριν μπορέσουν οι πρώτες ύλες να πάνε για ανάμειξη και συσκευασία, πρώτα οδηγούνται σε διασφάλιση ποιότητας για ενδελεχείς δοκιμές. Και εννοούμε διεξοδικά. Μετά την άφιξή τους στην αποθήκη, τα προϊόντα περνούν από τρία στάδια διασφάλισης ποιότητας.

Εργαστήρια πρώτων υλών

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, εδώ δοκιμάζονται όλες οι πρώτες ύλες που φτάνουν στην αποθήκη. Υπάρχουν τρεις πρωταρχικοί στόχοι κατά τη δοκιμή νέων πρώτων υλών. Πρώτον, διασφαλίζουμε ότι οι πρώτες ύλες ταιριάζουν με τις προδιαγραφές μας. Δεύτερον, διασφαλίζουμε ότι ταιριάζουν με τις δηλώσεις μας για τα μικροθρεπτικά συστατικά. Τρίτον, διασφαλίζουμε ότι πληρούν το «χρυσό πρότυπο» μας. Εάν τα υλικά δεν πληρούν και τα τρία αυτά κριτήρια, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ομάδα διασφάλισης ποιότητας προμηθευτή

Αυτή η ομάδα είναι υπεύθυνη για να διασφαλίζει ότι όλα τα προϊόντα που παράγονται εσωτερικό πληρούν τα ίδια υψηλά πρότυπα. Αυτό περιλαμβάνει τη συσκευασία, συμπεριλαμβανομένων των περιτυλιγμάτων, των tubs, των καπακιών και των scoops.

Ομάδα διασφάλισης ποιότητας

Αυτή η ομάδα βρίσκεται στην αποθήκη παραγωγής. Η δουλειά τους ξεκινά μόλις εισέλθει η πρώτη ύλη στα δοχεία ανάμειξης IBC και από εδώ ακολουθούν τη διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση.

Οι χειριστές της γραμμής παραγωγής διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση ότι οι κατασκευαστικές πρακτικές ακολουθούνται σε υψηλά πρότυπα. Παρακολουθούν τα αλλεργιογόνα και τα προϊόντα ακτίνων Χ για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη μόλυνση.

Και μετά το τελικό και καλύτερο, στάδιο. Όλα τα προϊόντα υποβάλλονται σε τελική δοκιμή γεύσης για να διασφαλιστεί ότι πληρούν το χρυσό πρότυπο. Μόλις εγκριθούν, απελευθερώνονται στην αποθήκη και είναι έτοιμα προς πώληση.

Με λίγα λόγια

Και αυτό είναι. Λοιπόν, μέχρι να φτάσει η vegan πρωτεΐνη σου στο ντουλάπι πρωτεΐνης σου. Και μετά στο σέικερ σου. Και μετά στην κοιλιά σου. Και για να σκεφτείς, όλα ξεκίνησαν από λίγο σπαστό μπιζέλι.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.Emily Wilcock

Emily Wilcock

Writer and expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.


Κατέβασε το app για αποκλειστικές προσφορές Περισσότερα