Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Ρόφημα πρωτεΐνης με γάλα ή νερό | Ποια είναι η διαφορά;

Ρόφημα πρωτεΐνης με γάλα ή νερό | Ποια είναι η διαφορά;
Myprotein
Writer and expert1 έτος πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Πήρες την πρωτεΐνη σου, γνωρίζεις όλα τα οφέλη του τρόπου με τον οποίο σου επιτρέπει να απορροφάς γρήγορα και να χωνεύεις όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι αμέσως πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια προπόνηση και αρχίζεις να βλέπεις και να αισθάνεσαι τη διαφορά. Η ετικέτα σε καθοδηγεί να την αναμίξεις με νερό ή γάλα. Τι πρέπει όμως να κάνεις;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που τίθεται για όλους, από αρχάριους έως επαγγελματίες αθλητές, και από ανθρώπους που προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους έως και σε αυτούς που προσπαθούν να βάλουν βάρος. Αυτό το άρθρο θα απαντήσει στις ερωτήσεις σου και θα εξηγήσει τα οφέλη και των δύο προσεγγίσεων.

https://youtu.be/zBDYkgfh37c

Πρέπει να έχεις ένα πρωτεϊνικό ρόφημα με γάλα ή νερό;

Eξαρτάται. Δεν υπάρχει μόνο ένα όφελος για κάθε τρόπο - υπάρχουν πολλά, αλλά εξαρτάται πραγματικά από τους στόχους σου.

Κατά την ανάπτυξη μάζας και μυών, η ανάμειξη της πρωτεΐνης σου με το γάλα θα αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Για όσους θέλουν άλιπη μυϊκή μάζα, να γραμμώσουν και να χάσουν κιλά, η ανάμειξη με το νερό είναι ο τρόπος που θες να διαλέξεις. Καταλήγουμε στη διατροφή, καθώς αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που πίνεις ένα πρωτεϊνικό ρόφημα.

Οφέλη του πρωτεϊνικού ροφήματος με γάλα

Πρωτεΐνη με γάλα

Για την αύξηση των μυών, υπάρχουν μερικά σοβαρά πλεονεκτήματα από την κατανάλωση πρωτεϊνικού ροφήματος με γάλα. Η καζεΐνη και ο ορός γάλακτος είναι δύο πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας που βρίσκονται στο γάλα, σε αναλογία περίπου 80% καζεΐνης και 20% ορού γάλακτος. 1 Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος έχει γρήγορο ρυθμό πέψης - ιδανικό για μετά από μια προπόνηση για ανεφοδιασμό των μυών - ενώ η πρωτεΐνη καζεΐνης αφομοιώνεται πιο αργά με σταθερότερο ρυθμό, τροφοδοτώντας την πρωτεϊνοσύνθεση για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Μην το πάρεις στραβά - φυσικά παίρνεις μια βοήθεια πρωτεΐνης στο αναμεμειγμένο με νερό πρωτεϊνικό ρόφημα σου, αλλά η προσθήκη της στο γάλα θα σου δώσει το πλεονέκτημα παρέχοντας σου περισσότερη πρωτεΐνη. Πόσο; Κάθε φλιτζάνι γάλα που προσθέτεις στην πρωτεΐνη σου έχει ήδη 8 γραμμάρια πρωτεΐνης. 2 Όταν το αναμιγνύεις με ένα scoop σκόνης πρωτεΐνης, έχεις μια ισχυρή δόση με πάνω από 30 γραμμάρια πρωτεΐνης όλα σε ένα.

Το γάλα μπορεί να βοηθήσει άμεσα τους μυς σου να ανακάμψουν και να ανοικοδομηθούν μετά από μια σκληρή προπόνηση δύναμης. Η ανάπτυξη της άπαχης μυϊκής μάζας έρχεται στην πραγματικότητα με πολλά περισσότερα οφέλη από το να φαίνεσαι μόνο μυώδης. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού λίπους και της ισορροπίας θερμίδων, καθώς και στη μείωση του κινδύνου ασθενειών και κοινών παθήσεων. 3

Το γάλα είναι η προφανής επιλογή για όποιον προσπαθεί να βάλει μυική μάζα - ειδικά για όσους δυσκολεύονται να βάλουν βάρος και για άτομα που προσπαθούν να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα για να αλλάξουν τον τύπο του σώματός τους. Το γάλα είναι μια καλή πηγή λιπαρών και υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες όχι μόνο σε βοηθούν να αυξήσεις την μυική σου μάζα, σε βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών μετά από μια βαριά προπόνηση με βάρη, αλλά και σου παρέχουν την ενέργεια για να κάνεις την προπόνηση σου στο γυμναστήριο.

Εάν είσαι vegan και θες να χτίσεις μυϊκή μάζα, το γάλα σόγιας είναι το καλύτερο δυνατό για να πάρεις μια επιπλέον δόση πρωτεΐνης με 8 γρ πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι.

Γεύση

Εκτός από τη διατροφή, πολλοί άνθρωποι προτείνουν το γάλα γιατί δίνει μία κρεμώδη αίσθηση στο στόμα και ελαφρώς πιο γλυκιά γεύση, ικανοποιώντας την επιθυμία για γλυκό για τους γλυκατζήδες και σε αφήνει να αισθάνεσαι πιο χορτάτος.

Αρνητικά του πρωτεϊνικού ροφήματος με γάλα

Η λήψη του ροφήματος πρωτεΐνης σου με γάλα μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή εάν έχεις ευαισθησία στη λακτόζη - όπως στην περίπτωση αυτή μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Αν και το γάλα δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, εξακολουθεί να προσθέτει θερμίδες και στα μακροθρεπτικά σου συστατικά για την ημέρα. Εάν θες να μειώσεις την πρόσληψη θερμίδων, αυτό είναι κάτι εύκολο που μπορείς να κόψεις για τη μείωση των θερμίδων.

Οφέλη του πρωτεϊνικού ροφήματος με νερό

Είναι καλύτερο για την γράμμωση

Το νερό δεν περιέχει θερμίδες. Το μεγαλύτερο όφελος από τη λήψη της πρωτεΐνης σου με νερό αντί για γάλα έγκειται στη διαχείριση του βάρους.

Όταν θες να χτίσεις μυϊκή μάζα θα επωφεληθεις από το γάλα περισσότερο, αλλά αν προσπαθείς να διαχειριστείς το βάρος σου ενώ παίρνεις την πρωτεΐνη σου, το νερό είναι στο πλευρό σου. Ένα scoop της μέσης σκόνης πρωτεΐνης που αναμιγνύεται με ένα μόνο φλιτζάνι γάλα είναι περίπου 270 θερμίδες. Ένα πρωτεϊνικό ρόφημα αναμεμειγμένο με νερό είναι συνήθως μόλις 110 θερμίδες.

Το ίδιο ισχύει για τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά. Ας καταστήσουμε σαφές ότι χρειάζεσαι υδατάνθρακες και λιπαρά όχι μόνο για την αύξηση των μυών, αλλά και για τη γενική υγεία. Για όσους μετράνε τα ημερήσια μακροθρεπτικά τους συστατικά, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά είναι μια περιοχή στην οποία προσέχουν ιδιαίτερα.

Το γάλα περιέχει υδατάνθρακες. Ενώ αναφέραμε παραπάνω τα πλεονεκτήματα των υδατανθράκων στο γάλα (που πρέπει να θυμόμαστε όλοι), οι υδατάνθρακες μπορεί να είναι κάτι που κόβεις από αλλού και δεν θέλουμε αφθονία στο ρόφημα μετά την προπόνηση.

Το γάλα είναι πηγή λιπαρών. Ενώ το σώμα σου χρειάζεται λίπος, εάν το πρωτεϊνικό ρόφημα σου είναι μόνο για την πρωτεΐνη για σένα, τότε θες να το αναμείξεις με νερό. Για να σου δώσουμε μια καλύτερη ιδέα για το τι ακριβώς καταναλώνεις, κάθε 250ml ποτήρι με πλήρες γάλα παρέχει 8,3 γραμμάρια λιπαρών και 4,8 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Μια καλή σκόνη πρωτεΐνης έχει σχεδιαστεί για να έχει υπέροχη γεύση είτε με γάλα είτε με νερό, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την απώλεια γεύσης με το ρόφημα με βάση το νερό.

Η Clear Whey και η Clear Vegan, ωστόσο, είναι και οι δύο σχεδιασμένες να ταιριάζουν με νερό για να σου κάνουν μετά την προπόνηση το καλοκαιρινό ρόφημα των ονείρων σου. Και σίγουρα δεν συνιστούμε να το αναμείξεις με γάλα.

Μπορούν να αφομοιωθούν πιο εύκολα

Η χρήση νερού αντί του γάλακτος στα πρωτεϊνικά ροφήματα μπορεί να προκαλέσει λιγότερη δυσφορία στο στομάχι και φούσκωμα εάν είσαι ευαίσθητος στη λακτόζη. Μπορεί να αισθάνεσαι ελαφρύτερος και πιο στεγνός εάν χρησιμοποιείς νερό αντί για γάλα.

Με λίγα λόγια

Λοιπόν, πρέπει να ανακινείς την πρωτεΐνη σου με γάλα ή νερό; Πέρα από την γεύση, υπάρχουν μερικές σοβαρές διαφορές μεταξύ της λήψης της πρωτεΐνης σου με γάλα και νερό. Το νερό είναι ιδανικό εάν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος σου, παρέχοντας πρωτεΐνη και ταυτόχρονα ελαχιστοποιώντας τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες που βρίσκονται στο γάλα. Αυτά τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες δεν πρέπει να αγνοούνται εάν θες να χτίσεις μυϊκή μάζα αφού θα επωφεληθείς αρκετά από την επιπλέον πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα.

Συχνές ερωτήσεις

Πρέπει να πάρω το πρωτεϊνικό μου ρόφημα με γάλα ή νερό;

Εάν ο στόχος σου είναι να χτίσεις μάζα, η ανάμειξη σκόνης πρωτεΐνης με γάλα μπορεί να είναι πιο ευεργετική. Αν ο στόχος σου είναι να χάσεις βάρος, ανακάτεψε την με νερό.

Ποια είναι τα οφέλη του πρωτεϊνικού ροφήματος με γάλα;

Η ανάμειξη της σκόνης πρωτεΐνης με το γάλα, σου παρέχει περισσότερη πρωτεΐνη από την ανάμειξη με το νερό. Το γάλα περιέχει επίσης λιπαρά και υδατάνθρακες, απαραίτητα για την αποκατάσταση των μυών.

Ποια είναι τα οφέλη του πρωτεϊνικού ροφήματος με νερό;

Το νερό είναι χωρίς θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ο στόχος σου είναι να χάσεις βάρος, η λήψη του πρωτεϊνικού ροφήματος σου με νερό μπορεί να είναι προτιμότερη από το γάλα.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

  1. Luhovyy, B. L., Akhavan, T., & Anderson, G. H. (2007). Whey proteins in the regulation of food intake and satiety. Journal of the American College of Nutrition26(6), 704S-712S. 
  2. Guzmán‐González, M., Morais, F., Ramos, M., & Amigo, L. (1999). Influence of skimmed milk concentrate replacement by dry dairy products in a low fat set‐type yoghurt model system. I: Use of whey protein concentrates, milk protein concentrates and skimmed milk powder. Journal of the Science of Food and Agriculture79(8), 1117-1122. 
  3. Frestedt, J. L., Zenk, J. L., Kuskowski, M. A., Ward, L. S., & Bastian, E. D. (2008). A whey-protein supplement increases fat loss and spares lean muscle in obese subjects: a randomized human clinical study. Nutrition & metabolism5(1), 1-7. 
Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
ounded around a kitchen table in 2004, Myprotein’s vision has always been to revolutionise how we power movement. In 2011 Myprotein became part of the THG family, and by 2016 we proudly claimed the title of the world’s leading online sports nutrition brand. Over the last 20 years, we’ve created game-changing supplements like Clear Whey and Dry Scoop Pre-Workout and launched new brands tailored to your needs including MP, Myvitamins, Myvegan and MyPRO. We exist to break boundaries. To help you cut through the noise in the fitness industry and get down to the information you can trust. Our blog features articles from trusted PT’s, nutritionists and dieticians with tons of experience in the industry. We listen to what topics you’re interested in, and dip into our pool of experts to give you information you can trust.
myprotein