Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Σπιρουλίνα | Τι είναι και σε τι βοηθάει

Σπιρουλίνα | Τι είναι και σε τι βοηθάει
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Σπιρουλίνα | Τι είναι και σε τι βοηθάει

Η σπιρουλίνα είναι μια μη τοξική πράσινο-μπλε άλγη (φύκι) με ποικίλα θετικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Διατίθεται στο εμπόριο της αθλητικής διατροφής και υγείας συνήθως σε μορφή σκόνης ,κάψουλας και δισκίου. Εκτεταμένη χρήση της σαν συμπλήρωμα διατροφής γίνεται και από τους αστροναύτες σε αποστολές μεγάλες χρονικής διάρκειας, καθώς είναι κυριολεκτικά μια «βόμβα» μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών : Αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου, βιταμίνης Α,Κ και Β (ιδιαίτερα Β12-κυανοκοβαλαμίνης). Ισχυρά ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην προστασία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου (νευρώνων) και στην μείωση του ηπατικού λίπους.

Η σπιρουλίνα χρησιμοποιείται συχνά σαν φυτική πηγή πρωτεΐνης και βιταμίνης B12 (κυανοκοβαλαμίνη), αν και από πολλούς επιστήμονες χαρακτηρίζεται ως μη-βιοδιαθέσιμη, καθώς η βιταμίνη δεν απορροφάται επαρκώς κατά την χώνευση. Η περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη είναι πάρα πολύ υψηλή φτάνοντας το 55-70% (3 φορές πιο πολύ από το κόκκινο κρέας). Λόγω των ενεργών ουσιών που περιέχει, με κύρια την φυκοκυανοβιλίνη (σε ποσοστό 1%), διαθέτει πανίσχυρες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας την δράση των ελευθέρων ριζών και επιβραδύνοντας την διαδικασία της γήρανσης. Επιπλέον αποτελεί τροφή των αθροίσεων των καλών βακτηρίων του στομάχου (gut flora), όπως οι γαλακτοβάκιλλοι. Η συνιστώμενη δοσολογία της είναι 1-8 γρ. ανάλογα τον στόχο του ατόμου που την λαμβάνει. Οι θετικές επιδράσεις που επιφέρει είναι : η μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, ο έλεγχος του σακχάρου του αίματος, η καταπολέμηση του ηπατικού λίπους και των ελευθέρων ριζών.

Σπιρουλίνα και αποτελέσματα ερευνών

Ενδελεχείς έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί πάνω της έχουν δείξει όσων αφορά :

1)Τριγλυκερίδια : Σε πληθυσμούς με μεταβολικό σύνδρομο ή σχετικά νοσήματα (διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση κ.λ.π) είναι ικανή να μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων κατά 10-15%.

2)Ρινική Συμφόρηση : Σε άτομα που έπασχαν από αλλεργική ρινίτιδα σημειώθηκε σημαντικά ισχυρότερη μείωση στην ρινική συμφόρηση από ότι στα άτομα που τους χορηγήθηκε placebo ουσία. Δεν είναι σίγουρο όμως αν αυτή η κατασταλτική δράση ισχύει και σε αλλά αίτια πρόκλησης ρινικής συμφόρησης (εκτός της αλλεργικής ρινίτιδας). Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.

3)Αρτηριακή Πίεση : Μη επαρκή στοιχεία για την επισημοποίηση του αποτελέσματος, αλλά δεδομένου το πώς η χορήγηση για 6 εβδομάδες μείωσε τόσο την συστολική και όσο και την  διαστολική πίεση σε άτομα που ΔΕΝ έπασχαν από υπέρταση είναι αξιόλογη.

4)Γενική Οξείδωση : Αξιοσημείωτη, αλλά απαιτούνται και άλλες μετρήσεις σε σχέση με άλλες ουσίες και διερεύνηση δεικτών οξείδωσης.

5)Ηπατικό Λίπος : Βασισμένο μονάχα σε μια σειρά από έρευνες έχει δειχθεί ότι μετά από 3 μήνες τα αποτελέσματα μείωσης του ηπατικού λίπους ήταν εντυπωσιακά.

Σπιρουλίνα και αλκαλικότητα

Η αλκαλική δύναμη της είναι πανίσχυρη (γύρω στο 10 pH) κάτι που σίγουρα είναι ιδαίτερα ευχάριστο για τους τακτικούς χρήστες της. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα που συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια είναι απαραίτητο το 80% της διατροφής να προέρχεται από αλκαλικές τροφές και όχι παραπάνω από 20% από όξινες. Αυτό θα βοηθάει το σώμα να διατηρεί το ιδανικό εσωτερικό pH (κλίμακα οξύτητας) που χρειάζεται, κάτι εξαιρετικής σημασίας για την διασφάληση της υγείας του ατόμου. Το pH του αίματος είναι 7,4 (ελαφρώς αλκαλικό) και πρέπει πάση θυσία να διατηρείται εκεί, καθώς αν υπάρχει έστω και ελάχιστη απόκλιση δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα υγείας. Δυστυχώς η δίαιτα δυτικού τύπου που ακολουθεί ο περισσότερος κόσμος με τα κατεργασμένα τρόφιμα, την ζάχαρη που υπάρχει σχεδόν σε ΚΑΘΕ προϊόν του σουπερμάρκετ, τα αναψυκτικά και τα γεμάτα κορεσμένα και trans λιπαρά γεύματα είναι εξαιρετικά όξινη. Οι φλεγμονές που προκαλούνται από τέτοιου είδους τροφή στο σώμα, πόσο μάλλον μετά από τόσα χρόνια συνεχόμενης κατανάλωσης (χρόνιες φλεγμονές) προκαλούν ποικίλες ασθένειες και δυσλειτουργίες σε όλους τους ιστούς του σώματος (καρδιακά νοσήματα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, υπέρταση, καρκίνος). Για τον λόγο αυτό είναι επιτακτική η χρήση αλκαλικών συμπληρωμάτων διατροφής όπως η σπιρουλίνα, η οποία συμβάλλει ιδιαίτερα θετικά στην αλκαλοποίηση του σώματος, κάτι που συνεπάγεται και με την διασφάλιση της υγείας.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein