Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Ελαχιστοποίησε το φούσκωμα και βελτίωσε την υγεία του εντέρου σου με σωστά συμπληρώματα

Ελαχιστοποίησε το φούσκωμα και βελτίωσε την υγεία του εντέρου σου με σωστά συμπληρώματα
Emily Wilcock
Writer and expert2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock

Το πεπτικό μας σύστημα έχει να απαντήσει σε πολλά "ερωτήματα". Η δυσπεψία, το φούσκωμα, τα αέρια και οι διάφορες ανωμαλίες στην λειτουργία του αποτελούν κάποια θέματα τα οποία απασχολούν αρκετό κόσμο.

Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος. Τα τελευταία χρόνια, μελέτες έχουν δείξει ότι η υγεία του εντέρου βρίσκεται πίσω από μια σειρά άλλων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανοσίας και ακόμη και της κατάστασης του δέρματός μας.

Εάν ήσουν στο TikTok τον τελευταίο μήνα, είναι πιθανό να έχεις δει το #guttok. Εάν ναι, είναι πιθανό να έχεις συναντήσει κάποιες πληροφορίες που μπορεί να μην ήταν πλήρως σωστές.

Ευτυχώς, η υπεύθυνη ανάπτυξης προϊόντων της Myprotein, Katie Brown αφιέρωσε χρόνο για να παρουσιάσει τα καλύτερα συμπληρώματα που υποστηρίζονται από την επιστήμη για να βοηθήσουν την πέψη και το έντερο σου.

https://youtu.be/1nhe5ANMPaw

Η διαδικασία της πέψης 

Η διαδικασία της πέψης ξεκινάει νωρίτερα από ό,τι ίσως είχες ποτέ αντιληφθεί – πριν καν το φαγητό περάσει από τα χείλη σου. Στην πραγματικότητα ξεκινά από όταν βλέπεις ή ακόμα καλύτερα μυρίζεις για πρώτη φορά φαγητό, γιατί αυτό διεγείρει την παραγωγή σάλιου. Το σάλιο περιέχει ένζυμα που ξεκινούν τη διαδικασία διάσπασης της τροφής. Το να γεμίζει το στόμα σου με σάλιο είναι το πρώτο στάδιο της πέψης.

Και όταν δεν αντέχεις άλλο να περιμένεις και επιτέλους τρως αυτή την πρώτη μεγάλη μπουκιά, το δεύτερο στάδιο της πέψης βρίσκεται σε εξέλιξη. Το μάσημα της τροφής σου είναι ένα τεράστιο μέρος στη διαδικασία της πέψης. Διασπάς το φαγητό σε μικρότερα κομμάτια, όχι μόνο για να μπορείς να το καταπιείς, αλλά έτσι ώστε το φαγητό να έχει μεγαλύτερη επιφάνεια, επιτρέποντας στα πεπτικά ένζυμα στο σάλιο σου να λειτουργούν πιο εύκολα.

Όταν το φαγητό σου μασηθεί επαρκώς (ο μέσος άνθρωπος μασάει την τροφή του 32 φορές πριν το καταπιεί, παρεμπιπτόντως) τότε θα το καταπιείς. Στη συνέχεια περνά από το εσωτερικό πεπτικό σου σύστημα, όπου διασπάται ακόμη περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας διάσπασης του φαγητού, όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά θα ληφθούν από τα τρόφιμα - αυτό συμβαίνει όταν τα θρεπτικά συστατικά, όπως η πολύτιμη πρωτεΐνη, λαμβάνονται από τα τρόφιμα.

Και αυτή, με λίγα λόγια, είναι η πεπτική διαδικασία. Τώρα ας δούμε την εξήγηση για το πώς προστατεύει το έντερο σου. Όπως μπορείς πιθανώς να φανταστείς, η διατροφή σου παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην υγεία του πεπτικού σου συστήματος, αλλά υπάρχουν ορισμένα συμπληρώματα που μπορούν να κάνουν την πεπτική σου ζωή λίγο πιο εύκολη.

Βρομελίνη

Προερχόμενη από ανανά, η βρομελίνη λειτουργεί ως πρωτεάση. Μια πρωτεάση διασπά πρωτεΐνες, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν. Καθώς μεγαλώνεις, ο αριθμός των πεπτικών ενζύμων στο στομάχι σου μειώνεται φυσικά. Με λιγότερα ένζυμα μπορεί να εμφανίσεις φούσκωμα ή κράμπες. Η βρωμελίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού.

Σκόνες ινουλίνης

Για να διατηρήσεις την υγιή πέψη, ένα καλό μέρος για να ξεκινήσεις είναι να φροντίζεις τι υπάρχει στο έντερο σου. Δεν θα πιστεύεις πόσα βακτήρια ζουν στο έντερό σου - τρισεκατομμύρια, αλλά όλα είναι καλά βακτήρια. Παίζουν ουσιαστικό ρόλο βοηθώντας στη διάσπαση των τροφίμων και στην απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Εάν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, μπορεί να εμφανίσεις φούσκωμα, πόνο στο στομάχι και κόπωση.

Οι σκόνες ινουλίνης είναι φυτικές ίνες που ταξινομούνται ως προβιοτικά. Τρέφουν καλά βακτήρια και διεγείρουν την ανάπτυξή τους. Όσο περισσότερα καλά βακτήρια έχουμε στο στομάχι μας, τόσο καλύτερα μπορούμε να αφομοιώσουμε τα τρόφιμα.

Το προϊόν πέψης μας περιέχει ένα ειδικό μείγμα 15 δισεκατομμυρίων ζωντανών καλλιεργειών καθώς και χλωριούχο άλας για την υποστήριξη της κανονικής πέψης.

Φυτικές ίνες

Εάν βρίσκεσαι εδώ για λίγο, θα μας έχεις ακούσει να συζητάμε για τη σημασία των φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες παίζουν ρόλο στην επιτάχυνση της πεπτικής διαδικασίας διατηρώντας την υγεία του εντέρου. Είναι απίστευτα σημαντικό να λαμβάνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών (τουλάχιστον 30 γραμμάρια). Εάν η πρόσληψή σου αυτή τη στιγμή είναι χαμηλή και προσπαθείς να την αυξήσεις, θα πρέπει να την αυξήσεις σταδιακά, αφήνοντας χρόνο στο σώμα σου να προσαρμοστεί.

Νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της πέψης. Το νερό είναι απαραίτητο για να βοηθήσει την κίνηση στο πεπτικό σου σύστημα – Εάν δεν πίνεις αρκετό από αυτό, η χωνεμένη τροφή μπορεί να μείνει στάσιμη στο έντερο σου (...δηλαδή, φούσκωμα και δυσφορία).

Ημερολόγιο Τροφίμων

Εάν ενδιαφέρεσαι για την υγεία του εντέρου σου και αισθάνεσαι φούσκωμα και δυσφορία, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να κρατάς ένα ημερολόγιο με τα τρόφιμα που τρως και το νερό που πίνεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να αναγνωρίσεις τα μοτίβα και τις τροφές που έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε σ’ενα.

Με λίγα λόγια

Λοιπόν, αυτό ήταν καλύτερο και πιο κατατοπιστικό από οτιδήποτε έχω δει στο #guttok. Ευχαριστούμε, Katie. Αλλά θυμήσου, τα προβλήματα με το πεπτικό σου σύστημα μπορεί να είναι περίπλοκα. Εάν κάτι δεν σου φαίνεται σωστό ή εάν αισθάνεσαι πόνο, μίλα πάντα με το γιατρό σου.

Για περισσότερες πληροφορίες που βασίζονται σε στοιχεία, φρόντισε να παρακολουθείς το κανάλι Myprotein YouTube για να μαθαίνεις από τον Richie και την Katie.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Emily Wilcock
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein