Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Σωστή ενυδάτωση : 10 πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Σωστή ενυδάτωση : 10 πράγματα που πρέπει να προσέξετε
Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας

Ο πρωταθλητής στίβου, Μιχάλης Κιάφας, μοιράζεται μαζί σας 10 Tips για την σωστή ενυδάτωση!

kirk miller

Σωστή ενυδάτωση : 10 πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Η ενυδάτωση είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν τους δρομείς. Αν δεν είστε σωστά ενυδατωμένοι η απόδοση σας σίγουρα θα μειωθεί και μπορεί να προκληθούν και ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Από την άλλη πλευρά ούτε το να πίνετε υπερβολικά πολλά υγρά είναι καλό οπότε χρειάζεται να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέξετε.

  1. Πρέπει να είστε αρκετά ενυδατωμένοι πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο ή την προπόνηση σας. Αν ξεκινήσετε μισο-αφυδατωμένοι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η κατάσταση να χειροτερέψει.
  2. Το χρώμα των ούρων σας πρέπει να είναι ανοιχτό κίτρινο και όχι σκούρο κίτρινο προς το πορτοκαλί. Πρέπει δηλαδή να μοιάζει περισσότερο με λεμονάδα και όχι με πορτοκαλάδα.
  3. Το πόσο πρέπει να πίνετε έχει άμεση σχέση με το πόσο πολύ ιδρώνετε. Όσο πιο πολύ ιδρώνετε τόσο πιο πολύ νερό πρέπει να πίνετε.
  4. Ηλεκτρολύτες χάνονται μαζί με τα υγρά του ιδρώτα σας οπότε πρέπει να τους αναπληρώνετε και η Myprotein έχει τα καλύτερα συμπληρώματα για ακριβώς αυτόν τον σκοπό.
  5. Αν δεν αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες, κυρίως το Νάτριο, το σώμα σας δε θα είναι σε θέσει να αποροφήσει τα υγρά που πίνετε. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πίνετε αρκατά υγρά αλλά και πάλι να μην ενυδατώνεστε.
  6. Η αφυδάτωση οδηγεί σε απώλεια απόδοσης, κράμπες, πεπτικά προβλήματα και αδυναμία να διατηρήσετε τη σωστή θερμοκρασία στο σώμα σας. Αυτές οι αυξανόμενες σε σημαντικότιτα καταστάσεις σιγά σιγά θα σας προβληματίσουν αν δε τις αντιμετωπίσετε.
  7. Το να πίνετε πάρα πολύ απλό νερό είναι επίσης ένα πρόβλημα. Και αυτό γιατί μπορεί να αραιώσει τα επίπεδα Νατρίου στο αίμα σας και να οδηγήσει σε ένα πρόβλημα που ονομάζεται Υπονατριαιμία. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιείτε τα συμπληρώματα ηλεκτρολυτών.
  8. Η φράση «πίνε όσο διψάς» σημαίνει ότι δεν πρέπει να πίνετε νερό απλά για να πιείτε. Πρέπει να αναπληρώνετε ακριβώς τα υγρά που χάνετε μέσω του ιδρώτα σας. Μπορεί όμως να μην νιώθετε το άισθημα της δίψας την ώρα που γυμνάζεστε ή τρέχετε. Αν δεν νιώθετε δίψα, μη κάνετε το λάθος και δε πίνετε καθόλου νερό. Συνεχίστε να πίνετε υγρά σε φυσιολογικές ποσότητες για να είστε σίγουροι ότι παίρνετε όσο χρειάζεστε.
  9. Πρέπει συνεχώς να ψάχνετε για την καλύτερη μέθοδο ενυδάτωσης που θα βοηθήσει την προπόνηση σας. Να μάθετε πόσο πρέπει να πιείτε, τι συμπληρώματα είναι καλύτερα για τον οργανισμό σας και με τι νιώθετε εσείς καλύτερα την ώρα που γυμνάζεστε.
  10. Τη μέρα του αγώνα κάντε ακριβώς αυτά που έχετε δοκιμάσει στην προπόνηση. Μην δοκιμάσετε τίποτα καινούριο. Αν οι διοργανωτές έχουν κάποιο προϊόν στους σταθμούς ανεφοδιασμού που δε σας ταιριάζει προσπαθήστε να έχετε μαζί σας τα δικά σας προϊόντα για να είστε σίγουροι ότι θα έχετε ό,τι χρειάζεστε.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας
Ο Μιχάλης Κιάφας είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Κλασσικού Αθλητισμού. Αρθρογραφεί στην Myprotein τον τελευταίο χρόνο κυρίως σε θέματα που αφορούν το τρέξιμο και την βελτίωση της απόδοσης σε αυτό, τη διατροφή και την προπόνηση δύναμης. Ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το στίβο και συγκεκριμένα με το αγώνισμα των 110μ με Εμπόδια όπου έχει αναδειχθεί πολλές φορές Πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με την προπονητική αναπτυξιακών ηλικιών στην Ακαδημία Στίβου της Πυγμής Ευόσμου, Θεσσαλονίκη. Επίσης έχει παρουσιάσει με επιτυχία σε σεμινάρια το θέμα της προπονητικής στο άθλημα της Άρσης Βαρών. Βασικό του ερευνητικό θέμα είναι η προπονητική στον κλασσικό αθλητισμό αλλά κυρίως στο στίβο, μιας και αυτό ήταν το θέμα της διπλωματικής του εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τον Μιχάλη: http://mikekiafas110.weebly.com/. Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του διαβάζοντας βιβλία και ψάχνοντας τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της μεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης αλλά και σε όλα όσα έχουν να κάνουν με την αθλητική διατροφή και τα συμπληρώματα.
myprotein