Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Τι είναι τα συμπληρώματα NAC; | Οφέλη & Παρενέργειες

Τι είναι τα συμπληρώματα NAC; | Οφέλη & Παρενέργειες
Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) είναι η συμπληρωματική μορφή του ημι-απαραίτητου αμινοξέος κυστεΐνη. Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τι είναι το NAC, ποια είναι τα οφέλη του και εάν μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες από τη λήψη του NAC. 

nac

Τι είναι τα συμπληρώματα NAC;

Το NAC είναι το συμπλήρωμα από κυστεΐνη. Η κυστεΐνη είναι ένα υπό όρους απαραίτητο αμινοξύ, που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να το παράγει από άλλα αμινοξέα. Εφόσον η πρόσληψη μεθειονίνης και σερίνης (και τα δύο απαραίτητα αμινοξέα) είναι αρκετά υψηλή, η κυστεΐνη δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα.

Η κυστεΐνη μπορεί να βρεθεί σε πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Το κοτόπουλο, το γιαούρτι, το τυρί, τα αυγά, οι ηλιόσποροι και τα όσπρια είναι όλα καλές διατροφικές πηγές κυστεΐνης.

Το NAC, η μορφή συμπληρώματος της κυστεΐνης, δρα ως πρόδρομος της γλουταθειόνης, ενός αντιοξειδωτικού που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματος από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή άτομα που μπορούν να διασπάσουν και να καταστρέψουν τα κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά (όπως η γλουταθειόνη) εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Ποια είναι τα οφέλη των συμπληρωμάτων NAC

Το NAC αυξάνει τα επίπεδα κυστεΐνης του σώματος και βοηθά στην παραγωγή της γλουταθειόνης, ενός αντιοξειδωτικού που παράγεται από την κυστεΐνη μαζί με τη γλουταμίνη και τη γλυκίνη.

Η γλουταθειόνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά του σώματος και βοηθά στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης διασπώντας τις ελεύθερες ρίζες. Μαζί με δύο άλλα αμινοξέα - τη γλουταμίνη και τη γλυκίνη - η κυστεΐνη βοηθά στην παραγωγή και την αναπλήρωση της γλουταθειόνης.

Παρενέργειες των συμπληρωμάτων NAC

Το NAC θεωρείται γενικά ασφαλές όταν χρησιμοποιείται κατάλληλα. Αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν παρουσιάσει παρενέργειες όπως:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Στομαχόπονος
  • Διάρροια

Λιγότερο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, υπνηλία και πυρετό.3

Με λίγα λόγια

Η κυστεΐνη είναι ένα ημι-απαραίτητο αμινοξύ που μπορεί να βρεθεί σε πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το γιαούρτι, το τυρί, τα αυγά, οι ηλιόσποροι και τα όσπρια. Τα συμπληρώματα NAC είναι ένας καλός τρόπος για να διασφαλίσεις ότι έχεις αρκετά υψηλή πρόσληψη κυστεΐνης, ωστόσο, θα πρέπει να δίνεις προσοχή όταν τη λαμβάνεις σε υψηλές δόσεις. Η κατανάλωση επαρκούς κυστεΐνης και NAC είναι σημαντική για πολλούς λόγους υγείας, μεταξύ των οποίων υψηλή είναι η παραγωγή της αντιοξειδωτικής γλουταθειόνης.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

H Claire είναι Registered Dietitian (εγγεγραμμένη διαιτολόγος) από το Academy of Nutrition and Dietetics  και πιστοποιημένη Health and Wellness Coach από το International Consortium for Health and Wellness Coaching. Έχει πτυχίο Bachelor of Science in Biology και μεταπτυχιακό Master’s degree in Clinical Dietetics και Nutrition από το University of Pittsburgh.

 Η Claire λατρεύει να μιλάει και να γράφει για το φαγητό και το fitness και της αρέσει να χρησιμοποιεί την εμπειρία της ώστε να βοηθήσει τους άλλους να πετύχουν τους στόχους υγείας και ευεξία τους.

Η Claire είναι επίσης πιστοποιημένη instructor στην ποδηλασία σε κλειστό χώρο και αγαπάει την πνευματική και φυσική ώθηση που λαμβάνει από τα μαθήματα yoga και τρεξίματος. Όταν δεν καταφέρνει να διατηρηθεί fit, ζητωκραυγάζει για τις τοπικές ομάδες της περιοχής της στο Pittsburgh, ή μαγειρεύει για την οικογένειά της στην κουζίνα.

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Claire’s εδώ.

myprotein