Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Τα καλύτερα συμπληρώματα για καλύτερη μνήμη, συγκέντρωση και υγεία

Τα καλύτερα συμπληρώματα για καλύτερη μνήμη, συγκέντρωση και υγεία
Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

Ψάχνεις για τα καλύτερα συμπληρώματα για καλύτερη μνήμη και εγκεφαλική δραστηριότητα; Δες αυτή την λίστα ως οδηγό.

Ακριβώς όπως με την ανάπτυξη και τη διατήρηση της λειτουργίας των μυών σου, η καλή υγεία του εγκεφάλου δεν αφορά μόνο στην εκπαίδευση και τον διαλογισμό του εγκεφάλου. Εάν δεν το γνώριζες ήδη, τότε θα εκπλαγείς όταν μάθεις ότι η υγεία και η λειτουργία του εγκεφάλου σου μπορεί να επηρεαστούν από αυτά που βάζεις και στο στομάχι σου.

Ο αριθμός των ατόμων που θα αναπτύξουν άνοια στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να αυξηθεί σε πάνω από 1 εκατομμύριο μέχρι το 2025 και 2 εκατομμύρια έως το 2051. Αλλά δεν χρειάζεται να σε μπερδέψουν πολύ οι αριθμοί καθώς αν και η γήρανση είναι αναπόφευκτη, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις το γκρίζο υπό έλεγχο.

Το να έχεις μια καλή διατροφή είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της εγκεφαλικής σου αντοχής, αλλά αν νομίζεις ότι υπολείπεις, υπάρχουν πολλά συμπληρώματα εγκεφάλου και συγκέντρωσης τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την υγεία του εγκεφάλου σου και να σε κρατήσουν αιχμηρούς. 

Γιατί να χρησιμοποιήσεις συμπληρώματα εγκεφάλου και συγκέντρωσης;

Ο εγκέφαλός σου χρειάζεται θρέψη, ενυδάτωση και ενέργεια για να λειτουργήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Είχες ποτέ εξετάσεις και διαπίστωσες ότι μπορούσες να συγκεντρωθείς καλύτερα από άλλες περιπτώσεις; Η διατροφή σου μπορεί να έχει παίξει ρόλο σε αυτό. Ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, έχουν ιδιότητες που μπορούν να αποτρέψουν τον εγκέφαλό σου από βλάβες. Ορισμένα συμπληρώματα εγκεφάλου περιέχουν μια συμπυκνωμένη δόση αυτών των θρεπτικών ουσιών, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου σου και μπορεί να βοηθήσουν στη μνήμη και την συγκέντρωση.

Είναι πάντα σημαντικό να έχεις μια υγιεινή διατροφή, αλλά τα συμπληρώματα μπορούν να καλύψουν τα κενά όπου υστερείς λίγο. Επιπλέον, άλλα τρόφιμα μπορεί να είναι πραγματικά επιβλαβή για την υγεία και την ευημερία του εγκεφάλου σου, όπως τα λιπαρά οξέα, τα κορεσμένα λίπη και οι απλοί υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (που βρίσκονται στα αναψυκτικά).

Τα καλύτερα συμπληρώματα για καλύτερη μνήμη

Ιχθυέλαιο & Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου είναι γεμάτα λιπαρά οξέα που ονομάζονται δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA), τα οποία είναι δύο τύποι ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Ένα από τα πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία με τα οποία συνδέονται τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι η διατήρηση της μνήμης σου στην καλύτερη δυνατή απόδοση. Αυτό συμβαίνει επειδή το DHA παίζει μεγάλο ρόλο στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, το DHA αποτελεί το ένα τέταρτο του λίπους και ένα τεράστιο 90% του ωμέγα-3 λίπους που βρίσκεται στα εγκεφαλικά κύτταρα. Το DHA μπορεί να παραχθεί στο σώμα και από τρόφιμα που περιέχουν α-λινολενικό οξύ, αλλά αυτή είναι μια πολύ πιο αργή διαδικασία από την άμεση κατανάλωση DHA.

Δεν είναι όλα τα λίπη «κακά», ειδικά όταν πρόκειται για τα ωμέγα-3 στο ιχθυέλαιο. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία του εγκεφάλου είναι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, οι οποίες προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις βλάβες και τις επιπτώσεις της γήρανσης. 1 Τα ωμέγα-3 θεωρούνται ως συμπλήρωμα ευεργετικό για τον εγκέφαλο, καθώς συνδέονται με βελτιωμένη ικανότητα σκέψης, μνήμη και χρόνο αντίδρασης. 1

Εάν προτιμάς φυτικής προέλευσης, μπορείς επίσης να πάρεις την ημερήσια δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσω των Vegan Omegas.

Φωσφατιδυλοσερίνη

Η φωσφατιδυλοσερίνη είναι μια ένωση λιπαρών, επίσης γνωστή ως φωσφολιπίδιο, η οποία βρίσκεται στον εγκέφαλο. Το συμπλήρωμα φωσφατιδυλοσερίνης έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την υγεία και τη διάθεση του εγκεφάλου όταν λαμβάνεται σε δόσεις 300 mg τρεις φορές την ημέρα. 2 Εξυπηρετεί την υγεία του εγκεφάλου μειώνοντας τις βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία. Δόσεις 900 mg την ημέρα έχουν βρεθεί ότι βελτιώνουν τις γνωστικές δεξιότητες και τη μνήμη, καθιστώντας το ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα για τη μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου. 2

Ακετυλο-L-καρνιτίνη

Η ακετυλο-L-καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που το σώμα σου δημιουργεί φυσικά και μπορείς να λάβεις μια ώθηση μέσω συμπληρωμάτων. Παίζει μεγάλο ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και σε κάνει πιο ενεργό ενώ βελτιώνει επίσης τη μνήμη και την συγκέντρωση. 3 Με άλλα λόγια, είναι ένα συμπλήρωμα ευεργετικό για τον εγκέφαλο που μπορεί να σε βοηθήσει να ενεργείς και να σκέφτεσαι γρήγορα, όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα σε κρατάει σε εγρήγορση.

Τα καλύτερα συμπληρώματα για καλύτερη συγκέντρωση 

Ginkgo Biloba

Το Ginkgo Biloba είναι ένα συμπλήρωμα για τον εγκέφαλο που προέρχεται από μια φυσική πηγή: το δέντρο Ginkgo Biloba. Είναι γνωστό ως ενισχυτικό εγκεφάλου λόγω της ικανότητάς του να αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τόσο στην συγκέντρωση όσο και στη μνήμη.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που πιθανότατα γνωρίζεις ήδη πολύ καλά από το πρωινό σου, αλλά διατίθεται και σε μορφή συμπληρώματος για μια απότομη ώθηση στην συγκέντρωση. Διεγείρει τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα, δίνοντας σου την εγρήγορση που σχετίζεται με την κατανάλωση καφέ. 

Άλλα συμπληρώματα για την υγεία του εγκεφάλου

Κρεατίνη

Η κρεατίνη είναι γνωστή για την ενεργειακή της δύναμη, βοηθώντας σε να επιτύχεις περισσότερες επαναλήψεις και να βρεις δύναμη για μια εκρηκτική κίνηση όταν τη χρειάζεσαι. Εμφανίζεται φυσικά στο σώμα, παίζοντας ρόλο στον μεταβολισμό της ενέργειας, αλλά βρίσκεται επίσης σε μικρές ποσότητες στον εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, η κρεατίνη θεωρείται ως ένα σημαντικό συμπλήρωμα για όσους δεν τρώνε κρέας, ψάρι και αυγά, καθώς έχει τη δυνατότητα να διατηρεί τις γνωστικές διαδικασίες και τη μνήμη αιχμηρή. 5

Με λίγα λόγια

Η συνολική ευημερία του εγκεφάλου σου, η λειτουργία του, η ικανότητά του να σκέφτεται, να αντιδρά, να εστιάζει και να θυμάται επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που βάζεις στο σώμα σου. Εάν δεν λαμβάνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά εξαιτίας της διατροφής σου, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να σε βοηθήσουν να καλύψεις το κενό που έχει δημιουργηθεί.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

  1. Dyall, S. C. (2015). Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: a review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA. Frontiers in aging neuroscience7, 52 
  2. Moré, M. I., Freitas, U., & Rutenberg, D. (2014). Positive effects of soy lecithin-derived phosphatidylserine plus phosphatidic acid on memory, cognition, daily functioning, and mood in elderly patients with Alzheimer’s disease and dementia. Advances in therapy31(12), 1247-1262. 
  3. Rebouche, C. J. (2004). Kinetics, pharmacokinetics, and regulation of L‐carnitine and acetyl‐L‐carnitine metabolism. Annals of the New York Academy of Sciences1033(1), 30-41. 
  4. Wesnes, K. A., Ward, T., McGinty, A., & Petrini, O. (2000). The memory enhancing effects of a Ginkgo biloba/Panax ginseng combination in healthy middle-aged volunteers. Psychopharmacology152(4), 353-361. 
  5. Hemmer, W., & Wallimann, T. (1993). Functional aspects of creatine kinase in brain. Developmental neuroscience15(3-5), 249-260. 
Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

H Claire είναι Registered Dietitian (εγγεγραμμένη διαιτολόγος) από το Academy of Nutrition and Dietetics  και πιστοποιημένη Health and Wellness Coach από το International Consortium for Health and Wellness Coaching. Έχει πτυχίο Bachelor of Science in Biology και μεταπτυχιακό Master’s degree in Clinical Dietetics και Nutrition από το University of Pittsburgh.

 Η Claire λατρεύει να μιλάει και να γράφει για το φαγητό και το fitness και της αρέσει να χρησιμοποιεί την εμπειρία της ώστε να βοηθήσει τους άλλους να πετύχουν τους στόχους υγείας και ευεξία τους.

Η Claire είναι επίσης πιστοποιημένη instructor στην ποδηλασία σε κλειστό χώρο και αγαπάει την πνευματική και φυσική ώθηση που λαμβάνει από τα μαθήματα yoga και τρεξίματος. Όταν δεν καταφέρνει να διατηρηθεί fit, ζητωκραυγάζει για τις τοπικές ομάδες της περιοχής της στο Pittsburgh, ή μαγειρεύει για την οικογένειά της στην κουζίνα.

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Claire’s εδώ.

myprotein