Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Τι είναι η Γλουταμίνη και ποια τα οφέλη της;

Τι είναι η Γλουταμίνη και ποια τα οφέλη της;
Νίκος Παπακώστας
Προσωπικός Γυμναστής - Σύμβουλος Fitness και διατροφής6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Νίκος Παπακώστας

Η Γλουταμίνη θεωρείται από πολλούς ως το πιο σημαντικό αμινοξύ αν σκοπός είναι η διατήρηση και αύξηση της μυϊκής μάζας.

Τι είναι Γλουταμίνη;

Η Γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται στο ανθρώπινο σώμα. Στην πραγματικότητα, είναι το πιο κοινό αμινοξύ στους μυς, μιας και το 61% αποτελείται από αυτό.

Γιατί θα έπρεπε να συμπληρώσετε με Γλουταμίνη;

Μελέτες έχουν δείξει ότι λαμβάνοντας κάποιο συμπλήρωμα γλουταμίνης, μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η διάσπαση των μυών και να βελτιωθεί ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών. Κατά τη διάρκεια μιας πολύ έντονης προπόνησης, τα επίπεδα γλουταμίνης εξαντλούνται στο σώμα σας, πράγμα που μειώνει τη δύναμη, την αντοχή και την ανάρρωση. Χωρίς κάποιο συμπλήρωμα, θα μπορούσε να χρειαστούν έως και έξι ημέρες για να επανέλθουν τα επίπεδα γλουταμίνης στο φυσιολογικό. Επίσης η γλουταμίνη παίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση πρωτεϊνών, έτσι μη επαρκής αναπλήρωση σημαίνει και καθυστερημένη ανάρρωση και μυϊκή ανάπτυξη.

Ποιοι πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα Γλουταμίνης;

Παρόλο που η Γλουταμίνη είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της διατροφής κάποιου που ασχολείται με την σωματική διάπλαση, αυτό δεν σημαίνει πως δεν απευθύνεται και σε άλλους ασκούμενους. Η γλουταμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της λειτουργίας του εντέρου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος οργανισμού. Έτσι, οι άνθρωποι που συχνά αρρωσταίνουν ή να παρουσιάσουν σημάδια απώλειας μυϊκής μάζας, μια πιθανή αιτία μπορεί να είναι η έλλειψη Γλουταμίνης από τον οργανισμό τους.

Τι άλλα οφέλη παρέχει η Γλουταμίνη;

Η Γλουταμίνη είναι απαραίτητη στο σώμα για να σας βοηθήσει να εκτελέσετε με ενέργεια και ένταση τις προπονήσεις σας και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για εκείνους που προσπαθούν να μειώσουν το σωματικό λίπος χωρίς να χάσουν μυϊκή μάζα, μιας και όπως είπαμε τα επίπεδα της γλουταμίνης πέφτουν δραματικά κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Ποιά είναι η κατάλληλη δοσολογία Γλουταμίνης;

Εάν στόχος σας είναι η μυϊκή ανάπτυξη, θα πρέπει να συμπληρώνετε 3-5 γραμμάρια από 2-3 φορές την ημέρα. Αν στόχος σας είναι η γενική υγεία, αρκεί και η μισή δοσολογία. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να λαμβάνετε ήδη Γλουταμίνη από πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή σας, καθώς και από άλλα συμπληρώματα που παίρνετε. Πολλά συμπληρώματα πρωτεΐνης έχουν ήδη κάποια ποσότητα γλουταμίνης σε αυτά, οπότε μην ξεχνάτε να διαβάστε τις ετικέτες στην πίσω πλευρά της συσκευασίας για να γνωρίζετε σίγουρα.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πάρετε Γλουταμίνη;

Ο καλύτερος χρόνος για να πάρετε Γλουταμίνη είναι το πρωί, αμέσως μετά την προπόνηση μαζί με τα υπόλοιπα συμπληρώματά σας με άφθονο νερό, και ακριβώς πριν από το κρεβάτι.

Τα οφέλη της Γλουταμίνης περιληπτικά:

  • Η Γλουταμίνη ενισχύει τη σύνθεση πρωτεϊνών και αποτρέπει τον καταβολισμό των μυών.
  • Η Γλουταμίνη βοηθά στη διατήρηση του όγκου των κυττάρων, στην ενυδάτωση και στην επιτάχυνση της αποκατάστασης.
  • Η Γλουταμίνη αναπληρώνει τα μειωμένα επίπεδα γλουταμίνης του σώματος κατά τη διάρκεια έντονων προπονήσεων.
  • Η Γλουταμίνη μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να Βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Συμπέρασμα

Αν στόχος σας είναι είτε η μυϊκή ανάπτυξη ή η διατήρηση της κατά την περίοδο γράμμωσης, η Γλουταμίνη είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα που μπορείτε να επενδύσετε τα χρήματά σας. Τα οφέλη είναι πάρα πολλά και η δυνατότητα να έχετε πιο γρήγορη αποκατάσταση μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα... περισσότερες και πιό δυνατές προπονήσεις!

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Νίκος Παπακώστας
Προσωπικός Γυμναστής - Σύμβουλος Fitness και διατροφής
Προβολή του προφίλ του Νίκος Παπακώστας
Ο Νίκος Παπακώστας είναι αρθρογράφος της σελίδας μας και πιστοποιημένος Personal trainer EQF lvl. 4 EHFA/EREPS. Ο Νίκος διαθέτει πάνω από 10 χρόνια εμπειρία στον χώρο του fitness σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο. H αγάπη του για το fitness τον οδήγησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενο. Τα τελευταία 4 χρόνια διαγωνίζεται στην κατηγορία Men's Physique και Classic Bodybuilding, από όπου έχει λάβει μεγάλη εμπειρία πάνω σε προπόνηση και διατροφή. Για να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις του, ακολούθησε τα εκπαιδευτικά προγράμματα της GRAFTS Hellas, από όπου και έλαβε το πιστοποιητικό Personal trainer EQF lvl. 4 EHFA/EREPS. Εξακολουθεί να παρακολουθεί νέες ειδικότητες της GRAFTS, σεμινάρια, καθώς και μαθήματα μέσω διαδικτυακής εκπαίδευσης για να εξειδικευτεί ακόμα περισσότερο πάνω στο αντικείμενό του. Ο Νίκος είναι δημιουργός της NP Fitness, μιας σελίδας που περιλαμβάνει χρήσιμα άρθρα για το fitness, την διατροφή, την άσκηση καθώς και υγιεινές συνταγές. Μπορείτε να δείτε τα άρθρα του στην σελίδα της NP Fitness στο παρακάτω Link: http://npfitness.gr/el/articlesgr/ Επίσης μπορείτε να δείτε το προφίλ του Νίκου στο LinkedIn στο παρακάτω link: https://www.linkedin.com/in/nikos‐papakostas‐49b3a5119/ Έχει λάβει την διάκριση Πρωταθλητή Ελλάδας στην κατηγορία Classic Bodybuilding 27/06/18, Πρωταθλητή στην κατηγορία Men's Physique 13/05/16, 05/06/18, είναι σύμβουλος Fitness & Διατροφής, έχει λάβει Υποτροφία στη ειδικότητα Personal Training GRAFTS Athens 2016 και ασχολείται με την αρθρογραφία σε θέματα fitness, προπόνησης και διατροφής. Ο Νίκος έχει βάλει στόχο να βοηθήσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί να υιοθετήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής μέσω της άσκησης και της διατροφής, να αποκτήσουν το σώμα που τους αξίζει και να βελτιώσουν την υγεία, την αυτοπεποίθηση και την διάθεσή τους.
myprotein