Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Τι είναι το άλφα λιποϊκό οξύ; | Σε τι βοηθάει και πόσο να πάρω;

Τι είναι το άλφα λιποϊκό οξύ; | Σε τι βοηθάει και πόσο να πάρω;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Άλφα λιποϊκό οξύ. Στην ηθολογία (η μελέτη των ζώων) το "άλφα" είναι ενδεικτικό του υψηλότερου βαθμού ζώου σε μια ομάδα. Εκεί προέρχεται ο όρος "άλφα αρσενικό". Το άλφα είναι το ισχυρότερο, πιο έξυπνο, πιο σεβαστό ή πιο αναβαλλόμενο, υποδεικνύοντας την ανωτερότητα και την κατάστασή του.

Το άλφα λιποϊκό οξύ είναι το "άλφα" των συμπληρωμάτων. Πάμε να δούμε τι ακριβώς είναι!

Τι είναι το άλφα λιποϊκό οξύ;

woman running

To άλφα λιποϊκό οξύ είναι μια φυσικώς ενυπάρχουσα ένωση που εμπλέκεται στον ενεργειακό μεταβολισμό, η οποία εντοπίστηκε αρχικά στη δεκαετία του 1950 ως συστατικό του κύκλου του Kreb (μια σειρά χημικών αντιδράσεων που επιτρέπουν στους αερόβιους οργανισμούς να δημιουργήσουν ενέργεια μέσω της κυτταρικής αναπνοής).

Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1980 έχει γίνει περισσότερη έρευνα για να διερευνήσει τις μεταβλητές ιδιότητες αυτής της ένωσης, που την διακρίνουν από άλλες ενώσεις με παρόμοιες λειτουργίες.

Αυτό το συνένζυμο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει έναν ουσιαστικό ρόλο στο μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη). Συντίθεται από ζώα και ανθρώπους (1) και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι είναι και λιπο- και υδατοδιαλυτό. Σε αντίθεση με άλλα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C η οποία είναι μόνο υδατοδιαλυτή ή η βιταμίνη Ε που είναι λιποδιαλυτή.

Αντι-οξειδωτική άμυνα

Συνεπώς, είναι αυτονόητο ότι είναι μια ουσία που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τη διατροφική συμπλήρωση για όσους ασχολούνται με την αντιοξειδωτική άμυνα για τη γενική υγεία και για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν τον κατάλληλο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Πώς λειτουργεί το άλφα λιποϊκό οξύ;

Το βασικό χαρακτηριστικό είναι η απορροφησιμότητα.

Όπως αναφέρθηκε, το άλφα λιποϊκό οξύ μπορεί να μεταφερθεί και να συσσωρευτεί στους ιστούς του σώματός μας, ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι απορροφάται εύκολα μέσω της στοματικής συμπλήρωσης και μετατρέπεται στην μειωμένη μορφή του διϋδρολιποϊκού οξέος (DHLA) στους περισσότερους ιστούς του σώματος. Αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό, καθώς δεν απορροφάται εύκολα και δεν χωνέυεται, αλλά μετατρέπεται επίσης για άμεση χρήση, όπου απαιτείται από το σώμα.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ
leg stretch

Παρέχει αντιοξειδωτικά οφέλη με δύο διαφορετικούς τρόπους: άμεσα ή έμμεσα.

>> Πρώτον

Απενεργοποιεί άμεσα τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ελεύθερες ρίζες) που ευθύνονται όχι μόνο για πληθώρα προβλημάτων για την υγεία αλλά και για τη σωματική διαδικασία της γήρανσης.

>> Δεύτερον 

Μπορεί να ενορχηστρώσει και να διευκολύνει τη βέλτιστη λειτουργία άλλων αντιοξειδωτικών για να ενισχύσει το όφελος του έναντι οξειδωτικού στρες (π.χ. με την βιταμίνη C ή Ε).

 Αυξάνει, επίσης, τις συγκεντρώσεις γλουταθειόνης έως και 70% (18), τόσο με την αναγέννηση της γλουταθειόνης από την οξειδωμένη μορφή της όσο και με την παροχή κυστεΐνης για τη σύνθεση αυτού του αντιοξειδωτικού.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Ο ρόλος του στον ενεργειακό μεταβολισμό, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, επικεντρώνεται γύρω από τον κύκλο του κιτρικού οξέος (κύκλος Krebs). Αξιοσημείωτο είναι ότι το συστατικό αυτό λειτουργεί στα μιτοχόνδρια των κυττάρων μας για να επαναφορτίσει συγκεκριμένα ένζυμα και να αυξήσει τη διαθεσιμότητά τους για την παραγωγή ενέργειας.

✓ Δύο συγκεκριμένα ένζυμα που πρέπει να σημειωθούν είναι η PDH (πυροσταφυλική αφυδρογονάση) και η άλφα-KGDH (άλφα-κετογλουταρική αφυδρογονάση) που έχουν σημαντικό ρόλο στα μιτοχόνδρια για την παραγωγή ενέργειας.

✓ Επιπλέον, το σύμπλεγμα ενζύμων που διευκολύνεται από την ALA είναι το BCKADH (αλυσίδα κετοϋδροξυδεϋδρογονάσης), το οποίο έχει ένα ρόλο στη δημιουργία ενέργειας από τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας: λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη.

Άλφα λιποϊκό οξύ | Οφέλη για την υγεία

Τα πλεονεκτήματα για την υγεία από το άλφα λιποϊκό οξύ είναι τα εξής:

  • Μείωση του πόνου ειδικότερα σε άτομα με πόνο στην μέση
  • Υποστήριξη σε διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων της μακροπρόθεσμης μνήμης ή της θλίψης
  • Αντιτοξίνη: μειώνουν τη χημική τοξικότητα στους ιστούς και εξουδετερώνουν μεταγενέστερες μεταβολές οξειδωτικού στρες
  • Kαρδιαγγειακά οφέλη: όπως την ικανότητα να μειώνει το μέγεθος των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου (καρδιακές προσβολές) ενώ ταυτόχρονα παρέχει ένα βαθμό προστασίας των καρδιακών ιστών καθώς και μείωσης της υψηλής πίεσης
  • Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βαθμού απώλειας οστού στην οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση
  • Παρέχει ένα βαθμό νευρικής προστασίας από τραυματισμούς και μειώνει τις νευροπάθειες

Τέλος, έχει βρεθεί ότι διεγείρει την πρόσληψη γλυκόζης από το μυ, όπως και με την ινσουλίνη (60), υποδεικνύοντας ότι μπορεί να διαδραματίσει ξεχωριστό ρόλο στη διαχείριση της αντίστασης στην ινσουλίνη και της υπερινσουλιναιμίας. Παραλληλα, έχει συγκεκριμένο ρόλο στη διαχείριση του μεταβολισμού της γλυκόζης και των επιπέδων της ινσουλίνης για την πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους.

Δοσολογία

600-800 mg ανά ημέρα. Ωστόσο, και χαμηλότερες δόσεις μεταξύ 200-600 mg είναι εξίσου αποτελεσματικές και παρέχουν 1000 φορές περισσότερο άλφα λιποϊκό οξύ από τις περισσότερες διατροφές.

Με λίγα λόγια

Το άλφα λιποϊκό οξύ είναι προφανώς μια ενδιαφέρουσα ένωση αντάξια της προσοχής σας ώστε να το καταναλώσετε για βελτίωση της υγείας σας. Τα τεράστια πλεονεκτήματά του για μια πληθώρα προβλημάτων υγείας και η ικανότητά του να βοηθήσει με την αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη / τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, σημαίνει ότι είναι ακόμη σημαντικότερο να εξετάσετε εάν το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να χάσετε το επίμονο λίπος.

Χρησιμοποιείται καλύτερα μαζί με ένα κατάλληλο πρόγραμμα προπόνησης και είναι πιθανό ότι μπορεί να έχει αντιοξειδωτικά οφέλη και έτσι να βελτιώσει την υγεία σας και να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος από το σώμα. Και αυτό είναι που κάνει το λιποϊκό οξύ - το Άλφα!

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein