Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Τα καλύτερα αντικαταβολικά συμπληρώματα ;

Τα καλύτερα αντικαταβολικά συμπληρώματα ;
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Οι πιο πολλοί αθλούμενοι του γυμναστηρίου είναι αφοσιωμένοι στο να βρούνε το πιο αναβολικό συμπλήρωμα για τους μύες και την ανάπτυξη τους, ξεχνώντας έναν πάρα πολύ βασικό παράγοντα: την σημασία της ανάρρωσης και του αντικαταβολισμού. Ειδικά σε περιόδους γράμμωσης που τα επίπεδα κόπωσης και καταβολισμού του σώματος είναι πολύ αυξημένα, τέτοιου είδους συμπληρώματα, που δηλαδή βοηθούν το σώμα να διατηρήσει τα με μεγάλο κόπο αποκτημένα, μυϊκά κέρδη, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ. Μην ξεχνάτε πως η απόκτηση άλιπης μυϊκής μάζας είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, οπότε βιαστικές και χαζές κινήσεις μπορούν να σας πάνε μήνες ή και χρόνια πίσω στην πρόοδο σας. Το να αδυνατίσετε είναι εύκολο. Το να αδυνατίσετε όμως διατηρώντας τους μύες σας είναι το δύσκολο και εκεί φαίνεται πόσα γνωρίζετε τελικά για το πώς λειτουργεί το  ανθρώπινο σώμα.

Παρακάτω θα σας αναφέρουμε 3 βασικά και φτηνά αντικαταβολικά συμπληρώματα που αποτελούν must σε περιόδους που το σώμα σας βρίσκεται σε έντονο stress λόγω της άσκησης.
1800x672-gs-wk20-gr-zone-3_1200x672_acf_cropped_1200x672_acf_cropped_1200x672_acf_cropped

1.BCAAs-BranchChainedAminoAcids(Αμινοξέα Διακλαδισμένης Αλυσίδας)

Είναι ουσιαστικά οι δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών. Συμβάλλουν στον σχηματισμό νέου μυϊκού ιστού με την πυροδότηση της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης (muscle protein synthesis) σε κυτταρικό επίπεδο και προστατεύουν την μυϊκή  μάζα. Είναι το πιο βασικό συμπλήρωμα διατροφής σε περιόδους δίαιτας, καθώς συμβάλλουν και ενεργειακά (έχετε αυξημένα επίπεδα ενέργειας στις προπονήσεις σας), ειδικά αν γίνεται χρήση τους πριν/μέσα στην προπόνηση. Μια επαρκή δοσολογία είναι περίπου 20 γραμμάρια ημερησίως, αλλά προχωρημένοι αθλητές μπορών να φτάσουν και τα 30 γραμμάρια. Φημολογείται ότι ο πρώην Mr.Olympia και πρότυπο σωματικής συμμετρίας και καλαισθησίας (μέχρι και σήμερα) Frank Zane έκανε καθημερινή χρήση BCAAs σε πάρα πολύ υψηλές δοσολογίες, της τάξεως των 60-70 γραμμαρίων. Με την χρήση BCAAs ουσιαστικά λέτε στο σώμα σας να προτιμήσει να «κάψει» λίπος, παρά μύες. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα αμινοξέα, μπορείτε να ανατρέξετε και σε άλλα άρθρα της ιστοσελίδας myprotein, καθώς υπάρχει αρκετό υλικό για αυτά.

2.ΗΜΒ

To HMB (β-υδροξύ-β-μεθυλοβουτυρικό-οξύ) είναι ένας μεταβολίτης της λευκίνης, ένα από τα τρία βασικά αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας. Το ΗΜΒ λειτουργεί εξαιρετικά αποτελεσματικά στην μείωση της μυϊκής αποδόμησης που προκύπτει από την πολύ βαριά προπόνηση. Σαν αποτέλεσμα της χρήσης του, η μυϊκή απώλεια ελαχιστοποιείται και η ικανότητα ανάρρωσης βελτιώνεται σημαντικά. Εκεί που πραγματικά τα οφέλη του ΗΜΒ γίνονται φανερά είναι όταν το μεταπροπονητικό στρες είναι πολύ μεγάλο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προπονηθείτε με μεγάλα φορτία και σε extreme συνθήκες έντασης, οι οποίες αναπόφευκτα συνοδεύονται από μεγάλα επίπεδα καταβολισμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις που το σώμα σας αρχίζει να αποβάλλει μυϊκή μάζα είναι που έρχεται το ΗΜΒ και αλλάζει το παιχνίδι. Οι πολύ σκληροπυρηνικές προπονήσεις έχουν και ένα θετικό αντίκτυπο, καθώς η μυϊκή προσαρμογή σε αυτές οδηγεί σε ισχυρότερους και μεγαλύτερους μύες. Με το ΗΜΒ καταφέρνετε και αποκομίζετε κατά κύριο λόγο τα θετικά οφέλη τέτοιου είδους προπονήσεων. Μια καλή δοσολογία είναι 3 γραμμάρια, περίπου 1 ώρα πριν την προπόνηση σας.

3.Γλουταμίνη

Για να μεγιστοποιηθεί η μυϊκή ανάρρωση, άρα και ανάπτυξη πρέπει το σώμα σας να διατηρεί ένα θετικό ισοζύγιο αζώτου (η ποσότητα του εισερχόμενου αζώτου στο κύτταρο να είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα αποβολής του). Έτσι, η διατήρηση ενός θετικού ισοζυγίου αζώτου στο μυϊκό κύτταρο είναι βασικός παράγοντας αντικαταβολισμού, αλλά και αναβολισμού των μυών σας. Η Λ-Γλουταμίνη είναι ένας μεταφορέας αζώτου και ευθύνεται για την μεταφορά περίπου του 35% του εισερχόμενου αζώτου στο κύτταρο. Για τον παραπάνω λόγο η γλουταμίνη θεωρείται ένας ισχυρός αντικαταβολικός παράγοντας. Μια καλή δοσολογία θεωρούνται τα 15 γραμμάρια ημερησίως και συγκεκριμένα είναι καλύτερο να την λαμβάνετε πριν/μετά την προπόνηση και πριν τον ύπνο. Η κατανάλωση της πριν τον ύπνο έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα παραγωγής αυξητικής ορμόνης (HGH) από την υπόφυση του εγκεφάλου, αλλά σε καμία περίπτωση τα επίπεδα δεν είναι  παρόμοια με αυτά της εξωγενής χρήσης αυξητικής ορμόνης (HGH).

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein