Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Βελτίωση της αθλητικής επίδοσης | Δες πως να φτάσεις στον στόχο σου

Βελτίωση της αθλητικής επίδοσης | Δες πως να φτάσεις στον στόχο σου
Νίκος Παπακώστας
Προσωπικός Γυμναστής - Σύμβουλος Fitness και διατροφής5 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Νίκος Παπακώστας

Είτε κάνετε κολύμπι, είτε βάρη, είτε τρέξιμο, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να σας βοηθήσουμε να έχετε άριστη απόδοση, βελτιώνοντας την αθλητική επίδοση σας .

Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχει το μαγικό συμπλήρωμα που θα σας κάνει πρωταθλητές. Τίποτα δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την αφοσίωση στην προπόνηση, την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και έναν καλό βραδινό ύπνο. Αλλά αν είστε εντάξει στα παραπάνω, τα συμπληρώματα θα σας φτάσουν στο στόχο σας ακόμα πιο γρήγορα.

Σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε:

Τα καλύτερα συμπληρώματα για πριν το παιχνίδι

Τα καλύτερα συμπληρώματα για τη διάρκεια του παιχνιδιού

Τα καλύτερα συμπληρώματα για μετά το παιχνίδι

Πρόληψητραυματισμών

 

Τα καλύτερα συμπληρώματα πριν την προπόνηση 

THE Pre-Workout+

Το μυστικό είναι να ξεκινάμε δυναμικά. Το THE Pre-Workout+ είναι μέρος της τελευταίας μαγικής τριάδας προϊόντων PhaseTech™ - η νέα γενιά στην αθλητική διατροφή.

Πρόκειται για ένα άριστο μείγμα με σφαιρίδια τα οποία παρέχουν ενέργεια σε δύο φάσεις έτσι ώστε να έχετε ενέργεια συνεχώς.

Περιέχει ιδανική ποσότητα καφεΐνης ώστε να καθυστερήσει την κόπωση,1 να αυξήσει την ισχύ,2 και να βελτιώσει τη συγκέντρωση3 – ιδανικά για μυϊκά πρηξίματα και ενέργεια σε κάθε σπορ.

Και αν ανησυχείτε για τη νευρικότητα που προκαλεί η καφεΐνη μην ανησυχείτε, έχουμε προσθέσει το αμινοξύ θεανίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις ψυχολογικές και φυσιολογικές αντιδράσεις στο στρες.4

Κρεατίνη

Υπάρχει εκτενής έρευνα στη χρήση συμπληρωμάτων κρεατίνης στα αθλήματα και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη φυσική απόδοση σε διαδοχικές εκρήξεις βραχυπρόθεσμης άσκησης υψηλής έντασης.5

Σε μια μελέτη που διεξήχθη με ποδοσφαιριστές στο Journal of Sports Sciences, η συμπλήρωση κρεατίνης αποδείχθηκε ότι αυξάνει την παραγωγή μυϊκής ισχύος, ειδικά κατά τη διάρκεια σπριντ.6

Μια άλλη μελέτη, αυτή τη φορά που περιελάμβανε 18 άνδρες και γυναίκες που ήταν αγωνιστικοί κολυμβητές, διαπίστωσε ότι η ομάδα που έλαβε κρεατίνη κατά τη διάρκεια εννέα ημερών προπόνησης κολυμπούσαν σημαντικά ταχύτερα, με σημαντικά μειωμένο χρόνο κολύμβησης στα 100m σπριντ, σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε πλασέμπο.7

Διαθέτουμε μια σειρά από συμπληρώματα υψηλής ποιότητας για να διαλέξετε, από τα εξαιρετικά βολικά Δισκία Mονοϋδρικής Κρεατίνης μέχρι και κονιοποιημένη Κρεατίνη Creapure®.

 

Καφεΐνη

Αυτά είναι υπέροχα χάπια καφεΐνης για να τα έχετε στο χέρι για κάθε φορά που χρειάζεστε λίγο ενέργεια - και έρχονται χωρίς τις θερμίδες ενός γαλακτώδους latte. Αποδεδειγμένα ότι καθυστερούν την κόπωση1 και επιτρέπουν στους αθλητές να γυμνάζονται με περισσότερη δύναμη, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, 2 η καφεΐνη είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό πριν την προπόνηση και σας βοηθά να ξεκινήσετε την απόδοσή σας.

Άμεση βρώμη

Ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε το πρωί σας ή για να ανεφοδιαστείτε γρήγορα κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης μέρας στη δουλειά - μπορείτε να απολαύσετε την άμεση βρώμη  οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε προσθέτοντας την στο σέικερ σας μαζί με άλλους υδατάνθρακες και πρωτεΐνη.

Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και έχουν 11g πρωτεΐνης ανά δόση, πράγμα που βοηθά στην ανάπτυξη και διατήρηση της μυϊκής μάζας - υποστηρίζοντάς σας μέσα από τις προπονήσεις.

Τα καλύτερα συμπληρώματα κατά τη διάρκεια της προπόνησης

THE Amino+

Ένα ακόμα συμπλήρωμα από την ανώτερη σειρά μας PhaseTech™, το THE Amino+ θα σας βοηθήσει στην άριστη αποκατάσταση και θα βελτιώσει την διάθεσή σας.

Το μείγμα περιέχει 6 γρ. BCAA ανά μερίδα, τα οποία είναι απαραίτητα αμινοξέα τα οποία το σώμα σας δεν μπορεί να παράξει. Είναι μεγάλη υποστήριξη για τους μύες σας καθ 'όλη την διάρκεια της προπόνησης και του παιχνιδιού, καθώς έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν το ρυθμό πρωτεϊνικής σύνθεσης, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την ταχύτητα διάσπασης των πρωτεϊνών στο ανθρώπινο μυϊκό σύστημα.

Έχουμε επίσης συμπεριλάβει τη γλουταμίνη, η οποία είναι ένα αμινοξύ που παίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση πρωτεϊνών και τη συστολή των μυών.9

Με την χρήση σφαιριδίων PhaseTech™, όλα τα αμινοξέα περιέχονται σε μια ρευστοποιημένη επικάλυψη - επιβραδύνοντας την πέψη για να σας δώσει μια πιο σταθερή παροχή, παρά μια  απότομη αύξηση ενέργειας μόνο κατά το ημίχρονο.

Το μπόνους αύξησης της διάθεσης προέρχεται από την προσθήκη Ashwaganda. Πρόκειται για ένα φυσικό βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό σε παραδοσιακές θεραπείες και αρχίζει να εισχωρεί στην αθλητική διατροφή λόγω των αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του καθώς και λόγω του ότι δρα κατά του στρες.10

 Ηλεκτρολύτες 

Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για οποιοδήποτε άθλημα ή άσκηση. Και όταν ιδρώνετε, δεν είναι μόνο τα επίπεδα νερού που πρέπει να αναπληρώνετε - χάνετε επίσης σημαντικούς ηλεκτρολύτες. Αυτοί είναι απαραίτητοι στο σώμα για να σας παρέχουν την ηλεκτρική ενέργεια για κάθε είδους κρίσιμες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των νευρικών αντιδράσεων και των μυϊκών λειτουργιών.11

Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών είναι ένα μείγμα τεσσάρων βασικών ηλεκτρολυτών - νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο - και είναι εξαιρετικά εύκολο για να προσθέσετε σε νερό ή χυμό για ένα αναζωογονητικό ποτό κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Ενεργειακό Τζελ Elite

Το Energy Elite™ σε φακελάκια είναι ιδανικά για ενέργεια. Είναι σε μορφή ζελέ και τα καταναλώνετε άμεσα και οπουδήποτε. Περιέχουν 25 γρ. γρήγορης απορρόφησης υδατανθράκων και βοηθούν στην αναπλήρωση γλυκογόνου.

Επιπλέον, έχουν ένα μείγμα ηλεκτρολυτών για να βοηθήσουν στην αντικατάσταση των βασικών αλάτων που χάνετε μέσω του ιδρώτα, μαζί με μια μήτρα βιταμίνης Β για τη μείωση της κούρασης και της κόπωσης.12

 

Τα καλύτερα συμπληρώματα για μετά την προπόνηση

Extreme Φόρμουλα Αποκατάστασης

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα που συνδυάζουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες είναι πιο αποτελεσματικά στην αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου μετά την άσκηση, 13 που είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο αυτό το μείγμα πρέπει να αποτελεί μέρος της ρουτίνας σας για άριστη απόκατασταση.

Η Extreme Φόρμουλα Αποκατάστασης περιέχει 28g πρωτεΐνης ανά 100g, μαζί με 47g υδατανθράκων από κηρώδες άμυλο αραβοσίτου και μαλτοδεξτρίνη - ιδανικό για υποστήριξη της ανάκτησης μυών.14

Έχουμε επίσης συμπεριλάβει τα απαραίτητα αμινοξέα, L-λευκίνη και L-γλουταμίνη, τα οποία είναι βασικά για τη σύνθεση μυϊκών πρωτεϊνών και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της μυϊκής βλάβης.9,15,16

 THE Whey+

Αυτή η απόλυτη πρωτεΐνη σε σκόνη είναι ακριβώς αυτό που το σώμα σας απαιτεί μετά τις προπονήσεις σας. Η ΤΗΕ Whey + είναι το εξαιρετικό μας μείγμα από το πιο αγνό προϊόν απομονωμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος με GroPlex ™ - έναν δυναμικό συνδυασμό πρωτεΐνης ταχείας και βραδείας πέψης - για ένα σέικ που παρέχει μια σταθερή ποσότητα πρωτεΐνης απαραίτητη για την μυϊκή ανάπτυξη.

Επιπλέον, έχουμε συμπεριλάβει και τα μοναδικά σφαιρίδια απελευθέρωσης φάσης BCAA, λευκίνης και γλουταμίνης, τα οποία βελτιστοποιούν την αποκατάσταση. 8,9,16 Με αυτό στο κιτ σας, θα ανεβείτε σε απόδοση χωρίς καθυστέρηση.

Πρόληψη τραυματισμών

Μπορεί να φανεί αυτονόητο, αλλά η φροντίδα του σώματός σας είναι ένα απλό βήμα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε την αθλητική σας απόδοση. Η προπόνηση και το παιχνίδι μπορούν να προκαλέσουν πίεση στο σώμα σας, ειδικά στις αρθρώσεις και τα οστά σας, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Βοηθήστε και προστατεύσετε τον εαυτό σας από σοβαρούς τραυματισμούς και περιττό πόνο και δοκιμάστε:

Γλυκοζαμίνη HCL & χονδροϊτίνη

H γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη είναι δύο φυσικά συστατικά του χόνδρου, τα οποία απορροφούν την πρόσκρουση από τα «μαξιλάρια» των αρθρώσεων όταν περπατάτε.

Έχουν διεξαχθεί μελέτες που δείχνουν ότι η λήψη γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, 18 και σε μία έρευνα, οι ασθενείς με μέτριο έως σοβαρό πόνο στο γόνατο που έλαβαν χονδροϊτίνη εμφάνισαν επίσης σημαντική βελτίωση στο πρήξιμο της άρθρωσης του γόνατος19 – μειώστε τους πόνους τις ενοχλήσεις με τα δισκία γλυκοζαμίνης HCL & χονδροϊτίνης.

Ασβέστιο και μαγνήσιο

Αυτά τα δύο βασικά μέταλλα μπορούν να είναι μια πραγματικά πολύτιμη υποστήριξη στην προπόνηση, καθώς και τα δύο διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην κανονική μυϊκή λειτουργία και χρειάζονται για την υγεία των οστών. Το μαγνήσιο συμμετέχει επίσης στην κανονική σύνθεση πρωτεϊνών, καθιστώντας αυτές τις βολικές ταμπλέτες τέλειες για την καθημερινή σας ρουτίνα.3

Ημερήσιες Πολυβιταμίνες

Η διατήρηση των βιταμινών σας είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική υγεία σας καθώς και για τις αθλητικές σας επιδόσεις, δεδομένου ότι συμμετέχουν σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος, ώστε να σας βοηθήσουν να επιστρέψετε στην προπόνησή σας και να αισθάνεστε σε φόρμα και υγιείς.

Τα καθημερινά μας δισκία βιταμινών αποτελούν έναν γρήγορο και βολικό τρόπο για να βεβαιωθείτε ότι καλύπτετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για επτά βασικές βιταμίνες - που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό.3 Επιπλέον, η βιταμίνη C και η Ε είναι και τα δύο αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής μετά από έντονη άσκηση.

Μια μελέτη του Sports Medicine σχετικά με το ρόλο των αντιοξειδωτικών βιταμινών στην πρόληψη των μυϊκών βλαβών που προκαλούνται από την άσκηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι βιταμίνες θα μπορούσαν να συνιστώνται σε εκείνους που εκτελούν τακτική βαριά άσκηση.15

Ρούχα Απόδοσης

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να θέλετε να φορέσετε μια άνετη φόρμα ή φούτερ αμέσως μετά από ένα σκληρό αγώνα, αλλά εμπιστευτείτε μας, τα ρούχα συμπίεσης μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα για την αποκατάστασή σας.

Η ποιότητα της ένδυσης συμπίεσης εφαρμόζει πίεση που βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας, διατηρώντας τους μυς ζεστούς και αυξάνει τη ροή του αίματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη φλεγμονή ή τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος. Μια μελέτη στο Journal of SportsΤο Medicine and Physical Fitness διαπίστωσε ότι η οξυγόνωση των ιστών σε μια ομάδα αθλητών ήταν σημαντικά υψηλότερη σε εκείνους που φορούσαν κολάν συμπίεσης σε σύγκριση με εκείνους που δεν φορούσαν17 - γι 'αυτό αξίζει να ανανεώσετε την ντουλάπα σας.

 Τα άρθρα μας διατίθενται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

  1. Graham, T., Rush, J. and Soeren, M. (1994). Caffeine and Exercise: Metabolism and Performance. Canadian Journal of Applied Physiology, 19(2), pp. 111-138.
  2. Graham, T. (2001). Caffeine and Exercise. Sports Medicine, [online] 31(11), pp.785-807.
  3. Directorate General Health and Food Safety.
  4. Kimura, K., Ozeki, M., Juneja, L. and Ohira, H. (2007). L-Theanine reduces psychological and physiological stress responses. Biological Psychology, 74(1), pp.39-45.
  5. Volek, J. S., Kraemer, W. J., Bush, J. A., Boetes, M., Incledon, T., Clark, K. L., & Lynch, J. M. (1997). Creatine supplementation enhances muscular performance during high-intensity resistance exerciseJournal of the American Dietetic Association97(7), 765-770.
  6. Hespel, P., Maughan, R. J., & Greenhaff, P. L. (2006). Dietary supplements for footballJournal of Sports Sciences24(07), 749-761.
  7. Grindstaff, P. D., R. B. Kreider, R. Bishop, et al. Effects of creatine supplementation on repetitive sprint performance and body composition in competitive swimmersInt. J. Sport Nutr.7:330-346, 1997.
  8. Blomstrand, E., Eliasson, J., Karlsson, H. K., & Köhnke, R. (2006). Branched-chain amino acids activate key enzymes in protein synthesis after physical exerciseThe Journal of nutrition136(1), 269S-273S.
  9. Higashiguchi, T., Hasselgren, P. O., Wagner, K., & Fischer, J. E. (1993). Effect of glutamine on protein synthesis in isolated intestinal epithelial cells.Journal of Parenteral and Enteral Nutrition17(4), 307-314.
  10. Mishra, L. C., Singh, B. B., & Dagenais, S. (2000). Scientific basis for the therapeutic use of Withania somnifera (ashwagandha): a review. Alternative medicine review5(4), 334-346.
  11. Magnesium contributes to electrolyte balance. Calcium contributes to normal muscle function and neurotransmission. Potassium contributes to normal muscle function and normal function of the nervous system.
  12. Vitamin B contributes to the reduction of tiredness and fatigue.
  13. Ivy, J. L., Goforth Jr, H. W., Damon, B. M., McCauley, T. R., Parsons, E. C., & Price, T. B. (2002). Early postexercise muscle glycogen recovery is enhanced with a carbohydrate-protein supplementJournal of Applied Physiology93(4), 1337-1344.
  14. Carbohydrates contribute to the recovery of normal muscle function after highly intensive and/or long lasting physical exercise leading to muscle fatigue and the depletion of glycogen stores in skeletal muscle. The beneficial effect is obtained with the consumption of carbohydrates, from all sources, at a total intake of 4 g per kg body weight, at doses, within the first 4 hours and no later than 6 hours, following highly intensive and/or long-lasting physical exercise leading to muscle fatigue and the depletion of glycogen stores in skeletal muscle.
  15. Dekkers, J. C., van Doornen, L. J., & Kemper, H. C. (1996). The role of antioxidant vitamins and enzymes in the prevention of exercise-induced muscle damageSports medicine21(3), 213-238.
  16. Anthony, J. C., Anthony, T. G., & Layman, D. K. (1999). Leucine supplementation enhances skeletal muscle recovery in rats following exerciseThe Journal of nutrition129(6), 1102-1106.
  17. Bringard, A., Denis, R., Belluye, N., & Perrey, S. (2006). Effects of compression tights on calf muscle oxygenation and venous pooling during quiet resting in supine and standing positions.Journal of sports medicine and physical fitness46(4), 548.
  18. Philippi, A. F., Leffler, C. T., Leffler, S. G., Mosure, J. C., & Kim, P. D. (1999). Glucosamine, chondroitin, and manganese ascorbate for degenerative joint disease of the knee or low back: a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot studyMilitary medicine164(2), 85-91.
  19. Hochberg, M. C., & Clegg, D. O. (2008). Potential effects of chondroitin sulfate on joint swelling: a GAIT report. Osteoarthritis and cartilage16, S22-S24.
Νίκος Παπακώστας
Προσωπικός Γυμναστής - Σύμβουλος Fitness και διατροφής
Προβολή του προφίλ του Νίκος Παπακώστας
Ο Νίκος Παπακώστας είναι αρθρογράφος της σελίδας μας και πιστοποιημένος Personal trainer EQF lvl. 4 EHFA/EREPS. Ο Νίκος διαθέτει πάνω από 10 χρόνια εμπειρία στον χώρο του fitness σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο. H αγάπη του για το fitness τον οδήγησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενο. Τα τελευταία 4 χρόνια διαγωνίζεται στην κατηγορία Men's Physique και Classic Bodybuilding, από όπου έχει λάβει μεγάλη εμπειρία πάνω σε προπόνηση και διατροφή. Για να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις του, ακολούθησε τα εκπαιδευτικά προγράμματα της GRAFTS Hellas, από όπου και έλαβε το πιστοποιητικό Personal trainer EQF lvl. 4 EHFA/EREPS. Εξακολουθεί να παρακολουθεί νέες ειδικότητες της GRAFTS, σεμινάρια, καθώς και μαθήματα μέσω διαδικτυακής εκπαίδευσης για να εξειδικευτεί ακόμα περισσότερο πάνω στο αντικείμενό του. Ο Νίκος είναι δημιουργός της NP Fitness, μιας σελίδας που περιλαμβάνει χρήσιμα άρθρα για το fitness, την διατροφή, την άσκηση καθώς και υγιεινές συνταγές. Μπορείτε να δείτε τα άρθρα του στην σελίδα της NP Fitness στο παρακάτω Link: http://npfitness.gr/el/articlesgr/ Επίσης μπορείτε να δείτε το προφίλ του Νίκου στο LinkedIn στο παρακάτω link: https://www.linkedin.com/in/nikos‐papakostas‐49b3a5119/ Έχει λάβει την διάκριση Πρωταθλητή Ελλάδας στην κατηγορία Classic Bodybuilding 27/06/18, Πρωταθλητή στην κατηγορία Men's Physique 13/05/16, 05/06/18, είναι σύμβουλος Fitness & Διατροφής, έχει λάβει Υποτροφία στη ειδικότητα Personal Training GRAFTS Athens 2016 και ασχολείται με την αρθρογραφία σε θέματα fitness, προπόνησης και διατροφής. Ο Νίκος έχει βάλει στόχο να βοηθήσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί να υιοθετήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής μέσω της άσκησης και της διατροφής, να αποκτήσουν το σώμα που τους αξίζει και να βελτιώσουν την υγεία, την αυτοπεποίθηση και την διάθεσή τους.
myprotein