Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Βιταμίνη C : Πλήρης Οδηγός !

Βιταμίνη C : Πλήρης Οδηγός !
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Η βιταμίνη C, γνωστή επίσης και ως ασκορβικό οξύ είναι μια ευδιάλυτη στο νερό βιταμίνη που προσφέρει ποικίλα πλεονεκτήματα στην υγεία. Δεν μπορεί να αποθηκευτεί μέσα στο σώμα μας, οπότε είναι ανάγκη να την καταναλώνουμε μέσω της διατροφής μας κάθε μέρα.

Βοηθάει επίσης στην προστασία των κυττάρων του σώματος και εξασφαλίζει ότι παραμένουν υγιή. Σχετίζεται επίσης με την παραγωγή κολλαγόνου, που βοηθάει στην συντήρηση των συνδετικών ιστών, πράγμα που είναι σημαντικό για την υγεία και την ευημερία των ιστών και οργάνων όπως για παράδειγμα το δέρμα, τα κόκκαλα και τα αιμορφόρα αγγεία.

580x348-wk19-gs-MP-female-content-may-10th

Ανεπάρκεια σε Βιταμίνη C

Υπάρχουν πολλά σημάδια που υποδηλώνουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη C, τα οποία προκύπτουν αν κάποιος οργανισμός δεν έχει φτάσει στις ημερήσιες προτεινόμενες δόσεις για πρόσληψη βιταμίνης C.

Παρατεταμένη έλλειψη βιταμίνης C σημαίνει ότι το κολλαγόνο δεν μπορεί να σχηματιστεί, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει διάσπαση σε πολλούς ιστούς στο ανθρώπινο σώμα.

Τα πρώτα συμπτώματα ανεπάρκειας σε βιταμίνη C τείνουν να είναι:

  • Κούραση και αδυναμία
  • Μυϊκοί και αρθρικοί πόνοι
  • Έυκολο μελάνιασμα
  • Κόκκινα-μπλε σημάδια/μελανιές πάνω στο δέρμα

Αν η ανεπάρκεια σε βιταμίνη C δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε λαχάνιασμα, νευρικά προβήματα, πυρετό και σπασμούς. Εσωτερική αιμοραγία γύρω απο την καρδιά μπορεί να προκύψει σε μερικές περιπτώσεις, αν και ομολογουμένως είναι ιδιαίτερα σπάνιο!

TIRED1

Πλεονεκτήματα της βιταμίνης C

Η βιταμίνη C πέραν του ότι βοηθάει στο να αποτρέψει τα παραπάνω, έχει να προσφέρει πάρα πολλά πλεονεκτήματα, όπως να διασφαλίσει την συνολική υγεία αλλά και την ευημερία του ανθρώπου

  • Αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του απλού κρυώματος

Αν και δεν υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη που αποδεικνύει ότι η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει ένα κρύωμα, έρευνες έχουν δείξει οτι μπορεί να μείωσουν την σφοδρότητα και δριμύτητα των συμπτωμάτων αφού πρώτα έχει αναπτυχθεί το κρύωμα. Η βιταμίνη C είναι ένα φυσικό αντιισταμινικό, που σημαίνει ότι βοηθάει στον έλεγχο των αλλεργιών, οπότε θα μπορείτε να νιώσετε αρκετά καλύτερα την επόμενη φορά που θα έχετε συνάχι.

  • Βελτειώνει την ποιότητα του δέρματος

Η βιταμίνη C έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια για να θεραπεύσει πολλά νοσήματα σχετικά με το δέρμα. Αρκετά συχνά εμπεριέχεται σε ενυδατικές κρέμες, πακέτα και μάσκες για το πρόσωπο που προσφέρουν στο δέρμα μια αστραφτερή λάμψη. Χρησιμοποιείται επίσης σε αντιγηραντικά προϊόντα, καθώς μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση των ρυτίδων δραματικά.

  • Βοηθάει στην θεραπεία των πληγών

Απο τη στιγμή που η βιταμίνη C παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, μπορεί να είναι υπερβολικά ευεργετική στην θεραπεία των διάφορων σωματικών πληγών, από μικρά κοψίματα εώς και σπασμένα κόκαλα.

  • Βοηθάει στην μείωση της χοληστερίνης

Η βιταμίνη C βοηθάει στο να ενισχυθεί η μετατροπή της χοληστερίνης σε χολικά άλατα, που στην συνέχεια μπορούν εύκολα να αποβληθούν από το σώμα. Είναι ένας απλός, εύκολος και φυσικός τρόπος να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερίνης.

  • Μείωνει το ρίσκο για CVD

Η βιταμίνη C είναι ένα άψογο αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να απελευθερώσει ουσίες που βοηθούν στην αποτροπή βλάβης των αρτηριακών τοιχωμάτων. Αυτό μείωνει το ρίσκο στον σχηματισμό αθηρώματος, που στη συνέχεια βοηθάει στην αποτροπή διάφορων καρδιοαγγιακών ασθενιών. Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι μειώνει την χοληστερίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση ρίσκου για CVD.

Η λίστα αυτή δεν είναι διεξοδική ούτε πλήρης, που σημαίνει οτι υπάρχουν ποικίλα άλλα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η βιταμίνη C που δεν είναι εγγεγραμμένα παραπάνω.

1800x672-gs-wk20-gr-zone-2_1200x672_acf_cropped_1200x672_acf_cropped

Βιταμίνη C | Πηγές τροφών

 Υπάρχουν πολλές φυσικές πηγές που περιέχουν βιταμίνη C, συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της πρόσληψης της.

Ο μέσος όρος ημερήσιας πρόσληψης για έναν ενίληκα είναι 60mg. Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα φαγητά που περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C:

  • Γκουάβα3mg (381%DV) ανά 100g
  • Πιπεριές5mg (306%DV) ανά 100g
  • Λάχανο120mg (200%DV) ανά 100g
  • Ακτινίδιο7mg (155%DV) ανά 100g
  • Μπρόκολο2mg (149%DV) ανά 100g
  • Φράουλες 8mg (98%DV) ανά 100g
  • Φασόλια60mg (100%DV) ανά 100g
  • Πορτοκάλια2mg (89%DV) ανά 100g

Συμπληρώματα Βιταμίνης C

Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να ληφθεί και σε μορφή συμπληρώματος. Για πολλούς αυτή η μέθοδος είναι και η πιο βολική καθώς προκειμένου να καλυφθούν οι ημερίσιες ανάγκες αποκλειστικά απο φρούτα και λαχανικά όπως βλέπετε στην παραπάνω λίστα, πέραν του ότι θα χρειαστούν αρκετά μεγάλες ποσότητες, οι πιο πολλές απο αυτές τις τροφές είναι και αρκετά ακριβές. Υπάρχουν αρκετοί τύποι συμπληρωμάτων βιταμίνης C, τα οποία ταιριάζουν σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Οι ταμπλέτες βιταμίνης C, όπως για παράδειγμα η Myprotein βιταμίνη C με βιοφαβονοειδή & ιπποφαές είναι άψογες, ημερίσιας λήψης ταμπλέτες (1 κάθε μέρα), που μπορούν να ληφθούν από οποιονδήποτε θέλει να βελτιώσει τα ποσοστά λήψης σε βιταμίνη C. Αυτές οι ταμπλέτες είναι σχεδιασμένες για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα να βοηθήσουν στην συντήρηση των συνδετικών ιστών. Εμπεριέχουν 1g βιταμίνης C ανά ταμπλέτα (1250%DV) οπότε είναι αποτελεσματικές για άτομα που θέλουν να βελτιώσουν τα επίπεδα βιταμίνης C δραματικά και γρήγορα.

Υπάρχουν επίσης πολυβιταμίνες, οπώς οι ημερήσιες βιταμίνες της Myprotein, που βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης C, αλλα και των βιταμινών A, B, D και E. Αυτές είναι ιδανικές για άτομα που θέλουν να ενισχύσουν συνολικά την λήψη βιταμινών, ενώ παράλληλα είναι φιλικές στην τσέπη, καθώς παίρνεις όλες της βιταμίνες, σε μια εύκολη στην κατάπωση ταμπλέτα.

Μερικοί άνθρωποι δεν προτιμούν να παίρνουν ταμπλέτες, καθώς πιστεύουν πως είναι δύσκολες στην κατάπωση. Υπάρχουν λοιπόν πολλές επλιογές σε σκόνη όπως η πολυβιταμίνη της Myprotein σε σκόνη, απλή βιταμίνη C σε σκόνη και αναβράζοντα δισκία βιταμίνης C, τα οποία μπορούν να αναμειχθούν σε νερό για να δημιουργήσουν ένα εύκολο και γρήγορο ποτό που περίεχει όλες τις καθημερινές ανάγκες σε βιταμίνες.

 

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Συνοπτικά

Η βιταμίνη C είναι μια πανίσχυρη βιταμίνη, που όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται επι καθημερινής βάσεως στην διατροφή τους, καθώς το σώμα μας δεν γίνεται να την αποθηκεύσει απο μόνο του. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που συνδέονται με την βιταμίνη C, ενώ επίσης εμποδίζει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ανεπάρκεια σε βιταμίνη C!

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein