Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Βιταμίνη D. Ανακουφίζει τον πόνο;

Βιταμίνη D. Ανακουφίζει τον πόνο;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Βιταμίνη D. Ανακουφίζει τον πόνο;

Συμπληρώματα με βιταμίνη D και ένας καλός ύπνος, αποτελούν λύσεις για τους συχνότερους πόνους. Νέες έρευνες έχουν μελετήσει την σχέση μεταξύ βιταμίνης D, ύπνου και πόνου. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D, σε συνδυασμό με τον καλό ύπνο και την καλή υγιεινή, είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση πιο κοινών, φυσικών πόνων, όπως η αρθρίτιδα, οι εμμηνόρροιακές κράμπες και οι πόνοι στην πλάτη.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Endocrinology, διεξήχθη από ερευνητές του Τμήματος Ψυχοβιολογίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Αυτή περιελάμβανε ανασκόπηση άλλων μελετών σχετικά με τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της διαχείρισης του πόνου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο σε βιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των αισθητηρίων σημάτων και της ρύθμισης του ύπνου. Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη D παίζει μεγάλο ρόλο στο μεταβολισμό των οστών.

Ενώ ο πόνος συνδέεται με τον διακεκομμένο ύπνο, εξακολουθεί να μην είναι κατανοητό πώς η βιταμίνη D επηρεάζει τον πόνο. Οι ερευνητές, ωστόσο, πρότειναν ότι οι επαγγελματίες υγείας θα έπρεπε να εξετάσουν τη σχέση κατά τη θεραπεία του προαναφερθέντος πόνου. Η Δρ Monica Levy Andersen, συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε ότι η συμπλήρωση βιταμίνης D συνδυασμένη με την υγιεινή του ύπνου μπορεί να βελτιστοποιήσει τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με τον πόνο, όπως η ινομυαλγία.

Ο πόνος ρυθμίζεται τόσο από το κεντρικό νευρικό σύστημα όσο και από το περιφερικό νευρικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα και το περιφερικό νευρικό σύστημα μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία του πόνου εάν, για παράδειγμα, αυτός οφείλεται σε φλεγμονή.

Δύο από τους τρόπους με τους οποίους τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την ευαισθησία σας στον πόνο είναι επηρεάζοντας τον ύπνο σας και μέσω του ρόλου τους στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Οι έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D στο σώμα σας συνδέεται με διαταραχές ύπνου και χρόνιο πόνο. Κατά τη δράση κατά της φλεγμονής, η βιταμίνη D διεγείρει την αντιφλεγμονώδη αντίδραση που παράγεται από τα ανοσοκύτταρα σας. Αυτό μειώνει την ευαισθησία σας στον πόνο, που μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Δεν είναι είδηση ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλα τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά του σώματός σας έχει θετικά αποτελέσματα όπως ένας ισχυρότερος μεταβολισμός, καλύτερη ψυχική υγεία και γενικότερη ευεξία.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ένας συνδυασμός τακτικής άσκησης και βιταμίνης D προωθεί τη διαχείριση του στρες, η οποία με τη σειρά της σας βοηθά να κοιμηθείτε. Η άσκηση και γενικά η σωματική δραστηριότητα παράγουν ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα και επίσης βελτιώνουν την ικανότητά σας να κοιμάστε, πράγμα που με τη σειρά του μειώνει το άγχος.

Μην ξεχνάτε να παίρνετε όμως και την φυσική δόση σας όταν έχει ήλιο. Βέβαια, σε αρκετές χώρες, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ένα συχνό φαινόμενο. Η έλλειψη βιταμίνης D έχει επίσης αποδειχθεί ότι οδηγεί και σε άλλα θέματα υγείας. Μαζί με αλλαγές στη διάθεση, η έλλειψη βιταμίνης D έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης. Ο πόνος των μυών που δεν σχετίζεται με την άρση βαρών μπορεί επίσης να οφείλεται στη βιταμίνη D, όπως και η κόπωση.

Είναι πιο συνηθισμένο τα φαινόμενα της βιταμίνης D να γίνονται εμφανή στους χειμερινούς μήνες, όταν ο ήλιος δεν βγαίνει συχνά, αλλά εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στον ύπνο ή υποφέρετε από οποιοδήποτε είδος μυϊκών πόνων που δεν σχετίζονται με έναν τραυματισμό, συνιστάται να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein