Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Βιταμίνη D 3 για Vegan

Βιταμίνη D 3 για Vegan
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Βιταμίνη D! Η σημασία της λήψης της αυξάνεται ιδιαίτερα τώρα που χειμωνιάζει και η μέρα μικραίνει. Αλλά πόσα γνωρίζετε για την βιταμίνη d και πως σας βοηθά ώστε να είστε υγιής;

Βιταμίνη D 3 : πλεονεκτήματα για Vegan

Η βιταμίνη D προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στο σώμα σας, κρατώντας τα κόκκαλά σας και τα δόντια σας υγιή ενώ σας προσφέρει δύναμη και προστατεύει το μυϊκό σας σύστημα!

Είναι όμως αρκετές οι φυσικές πηγές αυτής της βιταμίνης;

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι το πιο σημαντικό ώστε να λάβετε τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεστε. Για τους vegan όμως ειναι λίγο πιο δύσκολο να λάβουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα τους λόγω της έλλειψης κρεατικών και γαλακτοκομικών. Καλές φυσικές πηγές βιταμίνης D είναι τα ψάρια, ο χυμός πορτοκαλιού, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά, το τυρί και οι κρόκοι αυγών. Και η λίστα συνεχίζεται.

Από παντού λοιπόν υποτίθεται ότι μπορείς να λάβεις βιταμίνη D, αλλά τα συμπληρώματα θεωρούνται ύψιστης σημασίας. Ακόμα και στην Ελλάδα που έχουμε αρκετό ήλιο, ειδικά για άτομα που γυμνάζονται είναι υπερβολικά απαραίτητη η λήψη της μέσω συμπληρώματος.

Βιταμίνη D και Vegan

Και αν είστε Vegan... η ανάγκη διπλασιάζεται!

Μια ισορροπημένη διατροφή και ποιοτική διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ανάκαμψη μετά την άσκηση. Το σώμα σας χρησιμοποιεί τα αποθέματα ενέργειας που αποκτάται από την κατανάλωση πρωτεϊνών και υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της άσκησης και εργάζεται σκληρότερα για να επεξεργαστεί την πρόσληψη βιταμινών.

Σημάδια έλλειψης...

Για την προστασία της υγείας των οστών και των μυών, όλοι χρειάζονται βιταμίνη D ισοδύναμη με μια μέση ημερήσια πρόσληψη 10 μικρογραμμαρίων.

Εάν δεν είστε σίγουροι εάν παίρνετε τη σωστή ποσότητα βιταμίνης D, τα παρακάτω μπορεί να είναι σημάδια ότι ίσως έχετε ανεπάρκεια:

Αλλαγή στη διάθεση. Μια ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με αυξημένα συμπτώματα έλλειψης διάθεσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η βιταμίνη D έχει συσχετιστεί με τα επίπεδα ντοπαμίνης, μια χημική ουσία που συνδέεται με τη διάθεση, στον εγκέφαλο, ενώ παρέχει οφέλη για την υγεία των οστών, των μυών και της καρδιάς.

Κούραση. Σίγουρα, μετά την άσκηση αισθάνεστε κόπωση, αλλά εάν αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένοι ή κουρασμένοι όταν δεν ασκείστε, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να είναι η εξήγηση!

Πόνο στα οστά. Η βιταμίνη D είναι καλή για την ενίσχυση των οστών και η έλλειψη βιταμίνης D έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης.

Λοιμώξεις. Λόγω της επίδρασής της στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, η έλλειψη βιταμίνης D θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τον οποίο είστε πιο επιρρεπείς σε μικρόβια.

Μυϊκοί πόνοι. Αυτό δεν ισχύει μόνο όταν κάνετε άρση βαρών: εάν αντιμετωπίζετε ανεπαίσθητους ή εκτεταμένους πόνους στους μυς σας, μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμίνης D και όχι στα βάρη...

Ιδρώτας. Εάν η θερμοκρασία του σώματος σας είναι σε κανονικό επίπεδο και αισθάνεστε εφίδρωση ή λάμψη διατηρώντας ένα σταθερό επίπεδο δραστηριότητας, συνιστάται η δοκιμή βιταμίνης D.

Περαιτέρω ερευνητικά ευρήματα

Νέα έρευνα έχει εντοπίσει σχέση μεταξύ της βιταμίνης D, του ύπνου και του πόνου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Endocrinology και έγινε από ερευνητές του Τμήματος Ψυχοβιολογίας στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο σε βιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των αισθητηρίων σημάτων και της ρύθμισης του ύπνου. Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη D παίζει μεγάλο ρόλο στο μεταβολισμό των οστών.

Ενώ ο πόνος συνδέεται με τον διακεκομμένο ύπνο, εξακολουθεί να μην είναι κατανοητό πώς η βιταμίνη D επηρεάζει τον πόνο. Δύο από τους τρόπους με τους οποίους τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την ευαισθησία σας στον πόνο είναι επηρεάζοντας τον ύπνο σας και μέσω του ρόλου τους στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Με την δράση της κατά της φλεγμονής, η βιταμίνη D διεγείρει την αντιφλεγμονώδη αντίδραση που παράγεται από τα ανοσοκύτταρα σας. Αυτό μειώνει την ευαισθησία σας στον πόνο, που μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Δεδομένου ότι είναι δύσκολο για αρκετούς ανθρώπους να ικανοποιήσουν τη σύσταση των 10 μικρογραμμαρίων από την κατανάλωση τροφίμων που την περιέχουν φυσικά ή είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να λαμβάνετε καθημερινά ένα συμπλήρωμα που περιέχει 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης D το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Εαν είστε Vegans και ανησυχείτε για το αν έχετε πάρει τη σωστή ποσότητα βιταμίνης D ή έχετε κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, παρόλο που ακολουθείτε κατά τα άλλα μια υγιεινή διατροφή, η βιταμίνη D3 της MyProtein θα σας έδινε σιγουριά γνωρίζοντας ότι λαμβάνετε ότι ακριβώς το σώμα σας χρειάζεται για να λειτουργήσει και να μπορείτε να γυμνάζεστε πιο αποτελεσματικά!

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein