Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία | Ο απόλυτος οδηγός

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία | Ο απόλυτος οδηγός
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Ένας πλήρης, σύντομος και χρήσιμος οδηγός για τις βιταμίνες ! Μάθε όλα οσα χρειάζεσαι για τις βιταμίνες και την χρησιμότητα τους.

Βιταμίνες A

Η βιταμίνη Α είναι γνωστή και ως ρετινόλη - αλλά πώς πραγματικά βοηθάει; Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την όραση, το δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα - ιδανική για το συνάχι! Αλλά τα οφέλη δεν σταματούν εκεί. Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Α βοηθάει στην αποκατάσταση του δέρματος, το διατηρεί υγρό και συντελεί στο να παράγει ένζυμα που σταθεροποιούν την παραγωγή κολλαγόνου - γυναίκες, ακούτε;! Αν ψάχνετε για ισχυρές, μεταξένιες μπόυκλες, απλά ελέγξτε το σαμπουάν σας, θα εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι η βιταμίνη Α είναι συχνά ένα συστατικό.

Έχετε ήδη μια ιδέα για τα πλεονεκτήματα από τις βιταμίνες Α. Αλλά σε ποιες φυσικές πηγές μπορείτε να την βρείτε; Προφανώς, τα καρότα μας βοηθούν να δούμε στο σκοτάδι, αλλά μαζί με το πορτοκάλι και τα κίτρινα λαχανικά, η βιταμίνη Α βρίσκεται στο συκώτι, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, το σπανάκι, το μπρόκολο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά. Ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι καλές πηγές βήτα-καροτίνης στη διατροφή σας είναι επωφελείς, καθώς το σώμα σας θα τις μετατρέψει σε βιταμίνη Α - μαγικό ε; Πηγές βήτα-καροτίνης περιλαμβάνουν φυλλώδη πράσινα λαχανικά, γλυκοπατάτες, κόκκινες πιπεριές και βερίκοκα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Η καθημερινή σύσταση για τη βιταμίνη Α είναι 0,7 mg την ημέρα για τους άνδρες και 0,6 mg την ημέρα για τις γυναίκες.

Βιταμίνες B

Γνωστό και ως Σύμπλεγμα Βιταμίνων Β, οι 8 βιταμίνες Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9 και Β12) προσφέρουν τις δικές τους θετικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη υγιούς δέρματος, των ματιών και του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, βοηθά το σώμα σας να χρησιμοποιεί και να αποθηκεύει ενέργεια από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες στα τρόφιμα και σχηματίζει την αιμοσφαιρίνη, την ουσία στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο γύρω από το σώμα !

Οι φυσικές πηγές βιταμίνης Β περιλαμβάνουν τα πράσινα λαχανικά, τα ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα αυγά, τα δημητριακά, το κρέας και τα πουλερικά - ή αν επιθυμείτε να διατηρήσετε τα επίπεδα βιταμινών Β, λάβετε μια κάψουλα από Σύμπλεγμα Βιταμίνων Β ανά ημέρα.

Βιταμίνες C

Η Βιταμίνη C είναι μια από τις σημαντικότερες βιταμίνες για την ανοσοποιητική υγεία, βοηθώντας στα κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις που είναι αναπόφευκτες να εμφανιστούν στους χειμερινούς μήνες. Η λίστα με τα οφέλη για την υγεία είναι σημαντική, συμβάλλοντας στην προστασία και διατήρηση της υγείας των κυττάρων καθώς και του δέρματος, των αιμοφόρων αγγείων, των οστών και του χόνδρου - τέλεια για όσους κάνουν βάρη!

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές βιταμίνης C, γι 'αυτό είναι σημαντικό να τρώτε τα χόρτα και τα μούρα σας για να διατηρήσετε έναν ενεργό τρόπο ζωής. Οι κορυφαίες πηγές διατροφής περιλαμβάνουν: πορτοκάλια, πιπεριές, φράουλες, μπρόκολα και λάχανα (ναι, λάχανα!)

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση για ενήλικες είναι 40mg βιταμίνης C ημερησίως. Ένας από τους λόγους που τα συμπληρώματα είναι τόσο σημαντικά είναι ότι η βιταμίνη C δεν μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα σας, οπότε πρέπει να σιγουρευτείτε ότι παίρνετε καθημερινά - χωρίς δικαιολογίες.

Βιταμίνες D

Όσο η μέρα μικραίνει και το κρύο αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και η αναγκαιότητα για την λήψη της Βιταμίνης D!

Βελτιώνει το σώμα σας με πολλούς τρόπους, από το να κρατάτε τα δόντια και τα οστά σας ισχυρά μέχρι και για να στηρίξετε την ψυχική σας υγεία.

Γνωρίζατε ότι η βιταμίνη D υποστηρίζει τη ρύθμιση της ποσότητας ασβεστίου και φωσφορικού άλατος στο σώμα σας, η οποία με τη σειρά της απαιτείται για τη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και των μυών σας; Τώρα το γνωρίζετε!

Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με την κούραση, τη χαμηλή διάθεση και την έλλειψη κινήτρων, κάτι που σίγουρα πρέπει να αποφύγετε την ημέρα των ποδιών!

Συνήθως, οι ενήλικες χρειάζονται 10 mcg βιταμίνης D ημερησίως, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν από διαιτητικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών, του κόκκινου κρέατος, του ήπατος και των κρόκων αυγών, αλλά κυρίως η ελεύθερη πηγή προέρχεται από τον ήλιο. Ανάλογα με το πού ζείτε, πολλοί άνθρωποι παίρνουν μια υγιή δόση από τον ήλιο μέσα στους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Για όσους βρίσκονται σε ψυχρότερο κλίμα ή στους χειμερινούς μήνες οι επαγγελματίες υγείας προτείνουν τη συμπλήρωση του ελλείμματος - και εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Βιταμίνες E

Η βιταμίνη Ε είναι μία από τις πιο παραβλεφθείσες θρεπτικές ουσίες και πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μας. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εμποδίζουν τα κύτταρα στο σώμα μας από οξειδωτική βλάβη, για να μην αναφέρουμε ότι διατηρεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια - τι άλλο θα θέλατε;

Οι καλύτερες φυσικές πηγές περιλαμβάνουν φυτικά έλαια, φύτρα σίτου και ξηρούς καρπούς και σπόρους. Συνιστούμε 15 mg την ημέρα για άνδρες και γυναίκες.

Βιταμίνες K

Η βιταμίνη Κ παίζει έναν αναπόσπαστο ρόλο στην επούλωση των πληγών σας!

Η έρευνα έχει επίσης συνδέσει τη βιταμίνη Κ με ισχυρά, υγιή οστά. Τα φυλλώδη λαχανικά, τα έλαια και οι κόκκοι είναι όλες κορυφαίες πηγές βιταμίνης Κ, αν και μικρότερες ποσότητες μπορούν να βρεθούν στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 1mcg ημερησίως βιταμίνης Κ για κάθε κιλό σωματικού βάρους τους.

Πότε πρέπει να παίρνω βιταμίνες;

Είναι μια καλή ερώτηση. Για πολλούς από εμάς, το φαγητό τρεις φορές την ημέρα είναι δεδομένο, αλλά δεν το βλέπουμε υπο την άποψη οτι αποτελεί τις στιγμές που το σώμα μας χρειάζεται τις βιταμίνες, τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και διάφορες άλλες τροφές.

Δεδομένου ότι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι συχνά σπάνια στους χειμερινούς μήνες, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος απαιτεί επιπλέον προσοχή - τα καλά νέα; Έχουμε μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών που ενισχύουν την υγεία, για να σας κρατήσουμε στον σωστό δρόμο.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η βιταμίνη D, από την οποία λαμβάνετε το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής σας κατανάλωσης από τον ήλιο, είναι σίγουρα μία από αυτές που πρέπει να συμπληρώσετε όταν οι πιο σύντομες μέρες και τα κρύα και οι ιοί είναι πιο άφθονα.

Κοιτάζοντας τα συμπληρώματα σας σε ένα μικροεπίπεδο, η ώρα της ημέρας μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα της πρόσληψης βιταμινών σας. Για το πρωί, οι βιταμίνες Β, Ε, Α και  C παρέχουν ενέργεια και δουλεύουν καλά με άδειο στομάχι πριν από το πρωινό σας.

Το μεσημέρι, με τα τρόφιμά σας, τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα είναι τα καλύτερα. Όταν γίνεται συνδυασμός, η βιταμίνη Α είναι αποτελεσματική με τις βιταμίνες C και E, μαζί με τον ψευδάργυρο.

Εάν παίρνετε βιταμίνες το βράδυ με το δείπνο σας, η βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται όταν τρώτε λιπαρά ψάρια, ή με άλλα λόγια, ωμέγα-3.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein