Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Βελτίωσε την υγεία του δέρματος με το κολλαγόνο

Βελτίωσε την υγεία του δέρματος με το κολλαγόνο
Emily Wilcock
Writer and expert11 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock

Το κολλαγόνο είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο των συμπληρωμάτων, μαζί με τα ωμέγα-3 και την κρεατίνη. Αλλά παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι λίγο άγνωστα νερά.

Για άλλη μια φορά, ο διατροφολόγος και ερευνητής διατροφής Richie Kirwan είναι έτοιμος να βοηθήσει, λέγοντάς μας τι λέει (και τι δεν λέει...) η επιστήμη για τα συμπληρώματα κολλαγόνου.

https://youtu.be/f8pIHrwuz6Q

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο, είτε το πιστεύεις είτε όχι, είναι στην πραγματικότητα η πιο κοινή πρωτεΐνη στο σώμα μας. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μια δομική πρωτεΐνη και μπορεί να βρεθεί στο δέρμα, τα νύχια, τους ιστούς και τα οστά. Αλλά πριν ενθουσιαστείς πολύ, πρέπει να επισημανθεί ότι το κολλαγόνο δεν έχει σχεδόν καθόλου οφέλη για την ανάπτυξη των μυών.

Αλλά πώς μπορεί μια πρωτεΐνη να μην συμβάλλει στην ανάπτυξη των μυών; Λοιπόν, το κολλαγόνο δεν είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα. Σε αυτή την περίπτωση, την τρυπτοφάνη.

Επιπλέον, είναι πολύ άχρηστο για την τόνωση της πρωτεϊνοσύνθεσης ή MPS για όσους γνωρίζουν. Αυτή είναι η διαδικασία για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού.

Αν ψάχνεις για ένα προϊόν που θα σε βοηθήσει με αυτό, καλύτερα να δοκιμάσεις αυτά…

Παρόλο που δεν παίζει κανένα ρόλο στο MPS, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστο. Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο και ζωτικής σημασίας για υγιές δέρμα, ιστούς, νύχια και οστά.

Και υπάρχουν επίσης μερικά άσχημα νέα για τους vegans. Το κολλαγόνο προέρχεται μόνο από ζωικές πηγές - παράγεται από οστά και συνδετικούς ιστούς και διαμορφώνεται σε συμπληρώματα. Υπάρχουν επί του παρόντος λίγες ευρέως διαθέσιμες επιλογές για vegan κολλαγόνο. Ορισμένες επιλογές προσπαθούν να αντιγράψουν το προφίλ αμινοξέων και άλλα θρεπτικά συστατικά που θεωρούνται απαραίτητα για την παραγωγή κολλαγόνου, αλλά αυτό δεν θα έχει τα ίδια οφέλη με τη λήψη του ίδιου του πραγματικού κολλαγόνου.

Σε τι χρησιμοποιείται το κολλαγόνο;

Ακριβώς επειδή τα συμπληρώματά κολλαγόνου δεν σε βοηθούν άμεσα να χτίσεις μυς, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα μποϊκοτάρεις.

Υπάρχει μια σειρά από μελέτες που δείχνουν ότι το κολλαγόνο μπορεί να είναι χρήσιμο για τη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις.

Αλλά είναι λίγο μυστήριο θέμα αφού οι ερευνητές έχουν αφήσει εκτός τις αρθώσεις επειδή ορισμένα οφέλη δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν πως προκύπτουν.

Δεν υπάρχουν γνωστοί λόγοι για τους οποίους το κολλαγόνο θα πρέπει να βοηθά στη μείωση του αντιληπτού πόνου στις αρθρώσεις ή στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος και στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων, αλλά φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση.

Πρέπει να το χρησιμοποιήσεις;

Εξαρτάται από τον στόχο σου. Αν θέλεις να χτίσεις μυς, τότε απολύτως όχι. Υπάρχουν πολύ πιο χρήσιμα προϊόντα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Αλλά αν έχεις πόνο στις αρθρώσεις ή θέλεις να βελτιώσεις την όψη του δέρματός σου, θα μπορούσες να το δοκιμάσεις για μερικούς μήνες και να δεις αν βοηθάει.

Με λίγα λόγια

Το κολλαγόνο είναι λίγο μυστήριο, αλλά αν νομίζεις ότι λειτουργεί για σένα, δεν είναι κακό. Για να ανακεφαλαιώσουμε, δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών, αλλά φαίνεται να λειτουργεί για την υγεία του δέρματος και τη μείωση του πόνου των αρθρώσεων. Είναι απλώς οι λόγοι για τους οποίους μπορεί οι ερευνητές να ξύνουν τα κεφάλια τους για αρκετό καιρό ακόμα - ας ελπίσουμε ότι έχουν δυνατά, υγιή νύχια.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Emily Wilcock
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein