Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Διατροφή για δρομείς | Επέλεξε τα σωστά συμπληρώματα

Διατροφή για δρομείς | Επέλεξε τα σωστά συμπληρώματα
Katerina Baka
Writer and expert5 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Katerina Baka
Οι διατροφικές πληροφορίες έχουν ελεγχθεί από την  Jennifer Blow 

Θέλεις να βελτιώσεις τους χρόνους σου στο τρέξιμο, να ανεβάσεις ρυθμό και να γίνεις καλύτερος; Δες τι χρειάζεται να προσθέσεις στην διατροφή σου από συμπληρώματα.

Αν είστε δρομέας, θα γνωρίζετε ότι υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές που επηρεάζουν αν ένα τρέξιμο θα πάει καλά ή κακά - από το τι έχετε φάει, πόσο σκληρά έχετε προπονηθεί, μέχρι και η διάθεσή σας μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Μια σωστή διατροφή - ανεξάρτητα από την απόσταση που τρέχετε - είναι ένα απλό βήμα προς μια καλή πορεία τρεξίματος. Και αν είστε πραγματικά ανταγωνιστικοί, τότε αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να κάνουν όλη τη διαφορά στους χρόνους σας.

 

Συμπληρώματα για Πριν τρέξετε

Μονοϋδρική Κρεατίνη

Η κρεατίνη πιθανότατα δεν είναι το πρώτο συμπλήρωμα για επιδόσεις που θα έρθει στο μυαλό σας, αλλά θα εκπλαγείτε από τα οφέλη. Το τρέξιμο - ειδικά για μεγάλες αποστάσεις - προκαλεί μυϊκή φλεγμονή και κυτταρικό τραυματισμό, καθώς και καταβολισμό των μυών.1 Εάν θέλετε ισχυρά πόδια για να τρέξετε, τότε θα πρέπει να διατηρήσετε και να χτίσετε τους μυς αυτούς.

Η κύρια λειτουργία της είναι να παρέχει περισσότερη ενέργεια για να χρησιμοποιηθεί από τους μύες για να τους βοηθήσει λίγο περισσότερο. Ωστόσο, μερικές έρευνες δείχνουν επίσης ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στο σώμα σας να χρησιμοποιεί το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά μειώνοντας τα επιμέρους επίπεδα VO2 - αυτό είναι καλό για τα πόδια και τους πνεύμονές σας.2  Αν είστε σπρίντερ, τότε η κρεατίνη μπορεί να βοηθήσει στη αύξηση της δύναμής σας.3

Κατάλληλο συμπλήρωμα για όλες τις αποστάσεις

 THE Pre-Workout+

Μόλις δοκιμάσετε το PRE-Workout +, δεν θα ξανατρέξετε χωρίς αυτό. Η πρωτοποριακή τεχνολογία χρονοεξαρτώμενης απελευθέρωσης PhaseTech ™ σημαίνει ότι η αρχική δόση καφεΐνης δεν θα ακολουθηθεί από την αίσθηση συντριβής, αλλά από μια σταθερή σειρά ωθήσεων ενέργειας - θα σας κρατήσει στο δρόμο όσο χρειαστείτε.

Η καφεΐνη δεν είναι το μόνο όφελος αυτού του ισχυρού προεξασκητικού συμπληρώματος. Με VASO6 και το εκχύλισμα Κράταιγου να προστίθενται στο μίγμα, οι μύες σας πρόκειται να αποκτήσουν πολύ περισσότερο οξυγόνο. Αυτά τα δύο συστατικά έχουν απίστευτα αγγειοδιασταλτικά αποτελέσματα, που σημαίνει αυξημένη ροή αίματος στους μύες, μεταφέροντας όλα τα μόρια για παραγωγή ενέργειας καθώς και επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Δεν υπάρχει δικαιολογία για επιβράδυνση στην κούρσα.4-7

Κατάλληλο συμπλήρωμα για μεσαίες αποστάσεις 

Καθαρή Καφεΐνη™

Τα συμπληρώματα για τους δρομείς δεν γίνονται πιο απλά από αυτό. Η καφεΐνη είναι αδιαμφισβήτητη στην καθυστέρηση της κούρασης – στηριχτείτε για να αντέξετε τη δουλειά καθώς και την προπόνηση.8 Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να οξύνει τις αισθήσεις σας και να εκτινάξει τη συγκέντρωσή σας, για να σας κρατήσει σε εγρήγορση από την αρχή μέχρι το τέλος.9 Για την πιο βολική ώθηση που σας γλιτώνει από την ουρά για έναν καφέ, δοκιμάστε τα δισκία Καθαρής Καφεΐνης ™.

Κατάλληλο συμπλήρωμα για όλες τις αποστάσεις 

Συμπληρώματα για όσο τρέχετε

Ενεργειακό Τζελ Elite™

Δεν είναι απαραίτητο να τρώτε όσο τρέχετε, μέχρι τα 90 λεπτά. Τότε είναι που πρέπει να αναπληρώσετε τις αποθήκες υδατανθράκων σας για να συνεχίσετε. Προφανώς θέλετε να αποφύγετε το να κουβαλάτε φαγητό, αλλά και να μην πονάτε στα πλευρά όταν βρίσκεστε εν κινήσει, οπότε ένα ενεργειακό τζελ σε μέγεθος τσέπης είναι ιδανικό.

Τα Energy Gel Elite ™ είναι η ιδανική λύση καθώς παρέχουν 25g υδατάνθρακα για να ενισχύσουν τα αποθέματα γλυκογόνου σας, καθώς και ένα μίγμα βιταμίνης Β για τη μείωση της κούρασης και της κόπωσης. Είναι ένα από τα πιο υποστηρικτικά συμπληρώματα για τους δρομείς που θέλουν να τερματίσουν.

Κατάλληλο συμπλήρωμα  για μεγάλες αποστάσεις 

Συμπληρώματα αφού  τρέξετε / για αποκατάσταση

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη βρίσκεται αρκετά ψηλά στον κατάλογο των συμπληρωμάτων για τους δρομείς. Είναι ζωτικής σημασίας για την ανάρρωση και ανάπτυξη των μυών, οπότε η λήψη ορισμένης μόλις τελειώσετε είναι ο τέλειος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα πόδια σας είναι έτοιμα να ξαναγυρίσουν το συντομότερο δυνατό.10 Ακόμα κι αν δεν αποδώσατε το καλύτερο δυνατό, είναι σημαντικό το σώμα σας να παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να επιδιορθωθεί και να συνεχίσει να βελτιώνεται.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ο ευκολότερος και γρηγορότερος τρόπος να δώσετε στο σώμα σας την πρωτεΐνη που χρειάζεται, ειδικά εάν έχετε περιορισμένο χρόνο. Η Impact Whey Protein έρχεται σε μια τεράστια γκάμα νόστιμων γεύσεων και δίνει 21g πρωτεΐνης ανά μερίδα, με μόνο 103 θερμίδες - ιδανικό για να προμηθεύσετε τους μυς σας με αυτό που χρειάζονται μετά από 10 σκληρά χιλιόμετρα.

Φυτική πρωτεΐνη; Σας έχουμε καλύψει - δοκιμάστε το εύγευστο φάσμα χορτοφαγικής πρωτεΐνης.

Κατάλληλο συμπλήρωμα για όλες τις αποστάσεις 

THE Whey+

Αν ψάχνετε για το απόλυτο συμπλήρωμα για να κυνηγήσετε και να πετύχετε τους στόχους σας, τότε μόλις το βρήκατε. Αυτή η αποκλειστική σκόνη πρωτεΐνης περιέχει ένα μείγμα πρωτεΐνης ταχείας και βραδείας πέψης, έτσι ώστε οι μύες σας να στοχευθούν άμεσα, καθώς και μια σταθερή παροχή για ώρες. Το μοναδικό σύστημα Whey + PhaseTech ™ επιτρέπει μια επιπλέον κλιμακωτή απελευθέρωση BCAAs για να μεγιστοποιήσετε την αποκατάσταση των μυών σας, καθιστώντας σας ισχυρότερους για τα επόμενα τρεξίματα.

Κατάλληλο συμπλήρωμα για όλες τις αποστάσεις 

Βιταμίνη D3

Τα συμπληρώματα αρθρώσεων για δρομείς μπορούν να κάνουν όλη τη διαφορά και να σας γλιτώσουν από πόνο. Η Βιταμίνη D3 είναι γνωστή για τη διατήρηση της υγείας των οστών καθώς βοηθά το ασβέστιο από ό,τι τρώτε να απορροφηθεί.11 Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει ανεπάρκεια σε Βιταμίνη D,12 και εκεί είναι που οι ταμπλέτες μας Βιταμίνης D3 είναι χρήσιμες. Η συμπλήρωση αυτής της βασικής βιταμίνης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καταγμάτων λόγω καταπόνησης, ενώ ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί επίσης να προσφέρει κάποια σημαντικά οφέλη στην απόδοση, όπως η βελτίωση της μυϊκής δύναμης.13-14

Κατάλληλο συμπλήρωμα για όλες τις αποστάσεις 

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τρέξιμο είναι καταπόνηση για το σώμα - τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Παρέχοντας στους μυς, τα οστά και το μυαλό σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, θα μείνετε έξω στο δρόμο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα κάνετε γύρους χωρίς να σκέφτεστε. Ανεξαρτήτως επιπέδου, απόστασης ή σωματότυπου, με λίγη έρευνα και πειραματισμό, θα διαπιστώσετε ότι αυτά τα συμπληρώματα για δρομείς μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την απόδοση και την ανάρρωσή σας.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

 

Clarkson, P. M., & Hubal, M. J. (2002). Exercise-induced muscle damage in humans. American journal of physical medicine & rehabilitation81(11), S52-S69.

Jones, A. M., Carter, H., Pringle, J. S., & Campbell, I. T. (2002). Effect of creatine supplementation on oxygen uptake kinetics during submaximal cycle exercise. Journal of applied physiology92(6), 2571-2577.

Mujika, I., Padilla, S., IbaÑez, J., Izquierdo, M., & Gorostiaga, E. (2000). Creatine supplementation and sprint performance in soccer players. Medicine & Science in Sports & Exercise32(2), 518.

4 U.S. Patent No 6,706,756 BI, Fig.7

Rigelsky, J. and Sweet, B. (2002). Hawthorn: pharmacology and therapeutic uses. American Journal of Health-System Pharmacy, 59(5), pp.417-422.

AstraGin; NuLivScience; “Clinically Demonstrated to Significantly Increase the Absorption of Amino Acids, Peptides, Vitamins, and Other Nutrients in Intestinal Cells to enhance the Nutritional Value of Targeted functional Foods and Supplements

Majeed, M., Badamaev, V. and Rajendran, R. (1998). Use of Piperine as a Bioavailability Enhancer. United States Patent.

Graham, T., Rush, J. and Soeren, M. (1994). Caffeine and Exercise: Metabolism and Performance. Canadian Journal of Applied Physiology, 19(2), pp. 111-138.

Hogervorst, E. E. F., Bandelow, S., Schmitt, J. A., Jentjens, R. O. Y., Oliveira, M., Allgrove, J. E., … & Gleeson, M. (2008). Caffeine improves physical and cognitive performance during exhaustive exercise.

10 Esmarck, B., Andersen, J. L., Olsen, S., Richter, E. A., Mizuno, M., & Kjær, M. (2001). Timing of postexercise protein intake is important for muscle hypertrophy with resistance training in elderly humans. The Journal of physiology535(1), 301-311.

11 Holick, M. F. (1996). Vitamin D and bone health. The Journal of nutrition126(suppl_4), 1159S-1164S.

12 Pearce, S. H., & Cheetham, T. D. (2010). Diagnosis and management of vitamin D deficiency. Bmj340(7738), 142-147.

13 Lappe, J., Cullen, D., Haynatzki, G., Recker, R., Ahlf, R., & Thompson, K. (2008). Calcium and vitamin D supplementation decreases incidence of stress fractures in female navy recruits. Journal of Bone and Mineral Research23(5), 741-749.

14 Bartoszewska, M., Kamboj, M., & Patel, D. R. (2010). Vitamin D, muscle function, and exercise performance. Pediatric Clinics57(3), 849-861.

Katerina Baka
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Katerina Baka
myprotein