Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Κρεατίνη & αύξηση βάρους | Τι ισχύει;

Κρεατίνη & αύξηση βάρους | Τι ισχύει;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Κρεατίνη , ένα από τα το πιο δημοφιλή,  ασφαλή και δραστικό συμπλήρωμα διατροφής. Ωστόσο, αρκετοί πιστεύουν ότι σε φουσκώνει, παχαίνει ή σε γεμίζει νερά. Πολλές ακόμη απόψεις υπάρχουν σχετικά με την χρήση της κρεατίνης στις γυναίκες και εάν προκαλεί αύξηση του βάρους. Δείτε σε αυτό το άρθρο τι ισχύει τελικά και δώστε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σας.

Η κρεατίνη σε φουσκώνει ή σε γεμίζει νερά;

Φυσικά και όχι. Το αντίθετο, έχει θετική επίδραση στην σωματική σας σύνθεση και σας βοηθάει στα καθαρά μυϊκά κέρδη. Γιατί όμως μερικοί πιστεύουν ότι η κρεατίνη σας δείχνει φουσκωμένους ή με νερά;

Γιατί η κρεατίνη ... όντως κρατάει νερά, αλλά ενδοκυτταρικά και όχι εξωκυττατικά. Ακριβώς αυτό που θέλουμε δηλαδή. Θέλουμε ενδοκυτταρική και όχι εξωκυττατική κατακράτηση νερού. Η ενδοκυτταρική κατακράτηση νερού προκύπτει από αλλαγές στο αλάτι ή στο νερό και όντως μπορεί να σας δείχνει πιο φουσκωμένους και "μαλακούς".

Η ενδοκυτταρική όμως είναι κάτι που θέλουμε γιατί τα κύτταρα μας αποτελούνται περισσότερο από νερό.

 

Γιατι η κρεατίνη "δουλεύει" περισσότερο σε μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους;

Η κρεατίνη κάνει κάποια άτομα να δείχνουν πιο μυϊκά σε σχέση με άλλους. Αν έχετε χαμηλά ποσοστά λίπους θα δείχνετε πιο γεμάτος, πιο μπαλαρισμένος και πιο σκληρός. Τα μυϊκά σας κύτταρα πρήζονται... Επομένως, αν είστε γραμμωμένος, θα δείχνετε ακόμα πιο γραμμωμένος!

Αν όμως έχετε αρκετό λίπος που καλύπτει το μυϊκό σας σύστημα, η κρεατίνη δεν θα έχει το οπτικό αποτέλεσμα που θα είχε αν ήσασταν πιο στεγνός.

 

κρεατίνη , παχαίνει ;
κρεατίνη παχαίνει

Πλεονεκτήματα κρεατίνης

  • Αυξημένη δύναμη
  • Άριστη αποκατάσταση
  • Επιτρέπει μεγαλύτερη προπονητική συχνότητα, άρα και μεγαλύτερη μυϊκή ανάπτυξη
  • Μειωμένη κόπωση
  • Μειωμένη μυϊκή καταστροφή
  • Μειωμένη κατάθλιψη (ναι! Καλά ακούσατε...)

Η κρεατίνη χρειάζεται περίοδο φόρτωσης;

Η κρεατίνη χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να "γεμίσει" τα κύτταρα. Αν και δεν είναι απαραίτητη η περιόδος φόρτωσης, αν θέλετε να την κάνετε, μπορείτε να λάβετε 20 γρ. για 5 μέρες ή 10 γρ. για 8-10 μέρες σε δοσολογίες των 5 γρ.

Τύποι, δοσολογία και κύκλος κρεατίνης 

3-5 γρ. την ημέρα για όλο το χρόνο είναι το ιδανικό. δεν υπάρχει λόγος να κάνετε "κύκλους" κρεατίνης καθώς δεν χάνει το αποτελέσμα της με την πάροδο του χρόνου.

Η απλή μονοϋδρική κρεατίνη είναι μια χαρά. Η προσωπική μου επιλογή είναι η μικροϊονισμένη της Myprotein σε συνεργασία με το εργοστάσιο Creapure. Έχει τρομερή διαλυτότητα και είναι άριστης ποιότητας! Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε την Άλφα- Κετογλουταρική Κρεατίνη . 

Είναι ασφαλής η κρεατίνη;

100%. Είναι το πιο ασφαλές συμπλήρωμα διατροφής με την μεγαλύτερη έρευνα και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μπορώ να πάρω κρεατίνη αν είμαι έγκυος;

Η έρευνα δεν έχει δώσει ακόμη μια άμεση απάντηση για το αν συνιστάται ή όχι να συμπληρώνεται τη διατροφή σας με κρεατίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, φαίνεται ότι η συμπλήρωση κρεατίνης είναι ασφαλής ακόμα και όταν είστε έγκυος. Μπορεί, επίσης, να έχει κάποια οφέλη για το μωρό σας. Φυσικά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη χρήση και σιγουρευτείτε ότι είστε πλήρως άνετες με την απόφαση λήψης κρεατίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Ποια τα πλεονεκτήματα για τις γυναίκες;

Η κρεατίνη είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα το οποίο αυξάνει τη μυϊκή δύναμη, τη μυϊκή μάζα και την απόδοση. Αρκετές γυναίκες δεν χρησιμοποιούν κρεατίνη γιατί νομίζουν ότι θα τους δώσει «όγκο». Επίσης, πιστεύουν ότι θα τις κάνει να νιώθουν φουσκωμένες λόγω κατακράτησης υγρών. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι γυναίκες μπορούν ακόμα να βιώσουν τα οφέλη της κρεατίνης, παράλληλα με τους άνδρες. Η κρεατίνη μπορεί να είναι επωφελής για την αύξηση της συνολικής δύναμης σε γυναίκες που την παίρνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυξημένη αντοχή, ακολουθεί αύξηση της μυϊκής μάζας λόγω της ικανότητας να σηκώνετε μεγαλύτερο βάρος. Όταν το κάνετε αυτό, εισάγετε προοδευτική υπερφόρτωση και έτσι μεγαλώνουν οι μύες. Τα ίδια οφέλη ισχύουν τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Η κρεατίνη δεν αποτελεί συμπλήρωμα συγκεκριμένου φύλου.

Με λίγα λόγια

Η κρεατίνη είναι σχεδόν απαραίτητ για όσους γυμνάζονται. Είναι οικονομική, σούπερ δραστικής, ασφαλέστατη και με τεράστιο επιστημονικό υπόβαθρο.

 

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein