Συμπληρώματα

Πώς φτιάχνονται οι Βιταμίνες | Στο Εργαστήριο

Βιταμίνες. Μερικές φορές είναι μια πρόκληση να τις περιλαμβάνεις όλες στη διατροφή σου. Ένας πολυάσχολος τρόπος ζωής μπορεί να διαταράξει ακόμη και την πιο αφοσιωμένη προετοιμασία γευμάτων. Εκεί μπαίνουν τα συμπληρώματα. Βολικές μικρές δόσεις συμπληρώνουν τη διατροφή σου όταν τις χρειάζεσαι.

Αλλά δεν είμαι εδώ για να μιλήσω για τη δύναμη των συμπληρωμάτων. Θα το αφήσω στην ειδική διατροφολόγο Katie Brown. Είμαι εδώ για να σου δείξω πώς φτιάχνουμε τις βιταμίνες μας.

Για αυτό το επεισόδιο του In The Lab, ο Paul Smith-Johnson (Myprotein product technologist), επέστρεψε στο εργοστάσιό μας στο Ηνωμένο Βασίλειο για μια ακόμη ξενάγηση στα παρασκήνια, αυτή τη φορά κοιτάζοντας τη γραμμή παραγωγής των βιταμινών. Να τι βρήκε…

Τι είναι οι βιταμίνες;

Ο Paul το εξηγεί καλύτερα…

«Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις που είναι απαραίτητες σε μικρές ποσότητες στην ανθρώπινη διατροφή για τη διατήρηση της ζωής και της υγείας. Η απουσία ορισμένων βιταμινών μπορεί να προκαλέσει ασθένειες, κακή ανάπτυξη και ποικίλα προβλήματα υγείας. 13 βιταμίνες έχουν αναγνωριστεί ως απαραίτητες για την ανθρώπινη υγεία».

Πώς παράγονται οι βιταμίνες;

Η «Συνταγή» για τις βιταμίνες

Όπως ακριβώς παράγεται η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η διαδικασία παρασκευής βιταμινών ξεκινά με μια παραγγελία εργασίας, η οποία είναι ένα φύλλο που ενημερώνει τον χειριστή της γραμμής ακριβώς για το ποια συστατικά χρειάζονται. Ο Paul το συγκρίνει με ένα φύλλο συνταγής.

Δωμάτιο ζύγισης

Μόλις παραληφθούν τα συστατικά από την αποθήκη, μεταφέρονται στο δωμάτιο ζυγίσματος. Εδώ —το μάντεψες σωστά— κάθε συστατικό ζυγίζεται για να διασφαλιστεί ότι η παραγγελία μπορεί να ολοκληρωθεί.

Κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανονισμούς σχετικά με την ποσότητα βιταμινών και μετάλλων που επιτρέπονται στα συμπληρώματα, επομένως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μας συμμορφώνονται με την νομοθεσία όσο των δυνατών περισσότερων χωρών.

Ανάμειξη

Αφού ζυγιστούν και ελεγχθούν όλα τα ακατέργαστα συστατικά, μεταφέρονται στον σταθμό ανάμειξης, γνωστό και ως rip ‘n’ tip. Εδώ, ο χειριστής της γραμμής ρίχνει τις πρώτες ύλες στο IBC και το σπρώχνει μέσα από ένα λεπτό κόσκινο έτοιμο για ανάμειξη.

Κάθε μείγμα περιορίζεται στα 100 κιλά για να διασφαλιστεί ότι οι χειριστές μπορούν να μετρήσουν ακριβώς πόση ποσότητα χρειάζονται.

Πρέσα χαπιών

Αφού τα ακατέργαστα συστατικά αναμειχθούν καλά στο IBC, μεταφέρονται στην πρέσα χαπιών για να συμπιεστούν σε συμπαγή δισκία, παρέχοντας ακριβώς τη σωστή δόση βιταμινών και μετάλλων.

Η πρέσα χαπιών σαρώνει επίσης κάθε χάπι που περνά για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει μόλυνση στην παρτίδα.

Μόλις περάσουν όλα τα χάπια, είναι έτοιμα να μεταφερθούν στη γραμμή συσκευασίας.

Η στιγμή της συσκευασίας

Τα μπουκάλια, τα καπάκια και οι ετικέτες τοποθετούνται στη γραμμή ώστε να πραγματοποιηθεί η συσκευασία.

Τα χάπια τοποθετούνται χειροκίνητα στο λυκίσκο του χαπιού και τοποθετούνται στη δονούμενη πλάκα, επιτρέποντας την εύκολη μεταφορά των χαπιών σε μπουκάλια.

Μόλις γεμίσουν τα μπουκάλια, περνούν από το πωματιστικό μηχάνημα, το οποίο σφραγίζει αυτόματα το καθένα.

Στη συνέχεια, κατευθύνονται σε ένα άλλο γρήγορο μηχάνημα, όπου ο αριθμός παρτίδας, η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης τυπώνονται στο καπάκι.

Η τελευταία στάση στη γραμμή είναι η μηχανή ετικετών. Μια ετικέτα τοποθετείται γρήγορα σε κάθε δοχείο και κάθε ένα ακτινογραφείται μια τελευταία φορά για να ελεγχθεί για μόλυνση.

Και κάπως έτσι, φτιάξαμε μια σειρά από συμπληρώματα βιταμινών έτοιμα να έρθουν στην πόρτα σου.

Με λίγα λόγια

Ας ελπίσουμε ότι ο Paul σου έδωσε λίγο περισσότερες πληροφορίες για το πώς ακριβώς παρασκευάζονται τα συμπληρώματα βιταμινών σου, οπότε την επόμενη φορά που θα κάνεις μια παραγγελία, θα ξέρεις από πού προέρχονται!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γιατί τα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να είναι τόσο ωφέλιμα και ποια είναι απαραίτητα, δες τις σειρές του διατροφολόγου μας στο YouTube.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.Monica Green

Monica Green

Writer and expert

Originally from South London, Monica graduated from the University of Leeds with a degree in Philosophy. After discovering a love for the gym whilst studying, Monica was drawn to weight training which helped her hugely through stressful times as a student. From writing for a popular student site, Monica developed her skills as an author, writing trending feature pieces regularly. She is thrilled to be able to combine her love for writing with her passion for the gym. In her spare time Monica loves to cook, try out new restaurants with friends and explore new walking trails.


Δες τις καλύτερες προσφορές της Myprotein εδώ Περισσότερα