Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Φυσικοί αναστολείς της αρωματάσης | Ελάττωσε τα οιστρογόνα

Φυσικοί αναστολείς της αρωματάσης | Ελάττωσε τα οιστρογόνα
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Η αρωματοποίηση αποτελεί μια βιοχημική διαδικασία, που λαμβάνει χώρα σε συγκεκριμένους ιστούς, όπως ο μαζικός αδένας, το υποδόριο και το ηπατικό παρέγχυμα. Το ένζυμο αρωματάση είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή των ανδρογόνων σε οιστρογόνα.

Φυσικοί αναστολείς της αρωματάσης | Εμπόδισε τα οιστρογόνα

Προκειμένου να ελαττώσουμε την παραγωγή των οιστρογόνων, εκτός από τα αντι-οιστρογονικά φάρμακα, υπάρχουν και φυσικοί αναστολείς της αρωματάσης σε πολλές κατηγορίες τροφίμων.1. Το κόκκινο κρασί, οι σπόροι του σκουρόχρωμου σταφυλιού, τα βατόμουρα και τα μύρτιλλα  έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι αναστέλλουν τη διαδικασία της αρωματοποίησης.Ο κύριος λόγος είναι η περιεκτικότητά τους σε ρεσβερατρόλη, μια πολυφαινόλη που αναστέλλει την αρωματάση, μειώνει τα οιστρογόνα και αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Αλλά και άλλες φαινόλες που υπάρχουν  στο κόκκινο κρασί σε συγκεντρώσεις 30 φορές υψηλότερες από τη ρεσβερατρόλη (κερκετίνη) έχουν παρόμοια αποτελέσματα.2. Τα  λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το  λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν  ουσίες που μπλοκάρουν  το ένζυμο αρωματάση αναστέλλοντας έτσι την αρωματοποίηση.3. Τροφές πλούσιες σε φλαβονόνες: Οι φλαβονόνες είναι ισχυροί αναστολείς της αρωματάσης. Συγχρόνως δεσμεύουν τους υποδοχείς οιστρογόνων, ελαττώνοντας έτσι τα οιστρογόνα και αυξάνοντας την τεστοστερόνη, προγεστερόνη, ανδροστενεδιόνη και DHEA. Οι κυριότερες από αυτές με την πιο ισχυρή δράση είναι:α. Το αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές κερσετίνη (quercetin) που βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος και μειώνει την παραγωγή των οιστρογόνων. Μυρωδικά όπως το σκόρδο, σέλινο, μαϊντανό, τα κρεμμύδια και τα πράσα, τα μήλα και το λάχανο είναι πλούσια σ’αυτή τη φλαβονόνη.β. Η χρυσίνη (chrysin) που βρίσκεται σε βότανα όπως το χαμομήλι και στο ακατέργαστο μέλι.

4.  Τροφές πλούσιες σε κορεσμένα και ωμέγα-3,6 λιπαρά οξέα. 

Περιλαμβάνει φυτικά λίπη που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς (καρύδια), που  περιέχουν επίσης φυτικές στερόλες με αντι-οιστρογονική δράση. Όμως θα πρέπει να τονισθεί ότι, το ποσοστό του λιπώδους ιστού στο σώμα είναι ευθέως ανάλογο με την ποσότητα των οιστρογόνων και την αρωματοποίηση.Η αναστολή της αρωματάσης και η ελάττωση των οιστρογόνων «σαμποτάρεται»  όταν υπάρχει αυξημένο σωματικό λίπος και καμία τροφή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein