Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Η φάση της πέψης

Η φάση της πέψης
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Πολλές φορές αγνοούμε την σημασία των φυσικών λειτουργιών του σώματός μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαδικασία της πέψης, η οποία διαδραματίζει έναν ρόλο ύψιστης σημασίας για μια επιτυχημένη διατροφή.

Τα στάδια της πέψης

Η φάση της πέψης έχει τρία στάδια:

Πρώτα ξεκινά από το στόμα. Στη θέα ενός φαγητού, οι σιελογόνοι αδένες (παρωτίδα, υπογλώσσιοι, υπογνάθιοι) παράγουν σίελο και είναι έτοιμοι για το πρώτο στάδιο διάσπασης των τροφών μέσω της λυσοζύμης που διασπά το άμυλο.

fff

Η δεύτερη φάση λαμβάνει χώρα στο στόμαχο, με την έκκριση του γαστρικού υγρού που περιέχει υδροχλωρικό οξύ.

Η τρίτη φάση γίνεται στο λεπτό έντερο αρχής γενομένης του δωδεκαδακτύλου με την παρουσία χολής, καθώς επίσης τα πεπτικά ενζυμα αμυλάση, πρωτεάση, λιπάση. Αυτό που θέλω να επισημάνω, είναι πως με το που βλέπουμε ένα φαγητό, μέσω του οπτικού μας νεύρου (προέκταση του εγκεφάλου) ο εγκέφαλος μας δίνει εντολή για την πρώτη φάση της πέψης.

food

Συνεπώς δεν είναι καλή ιδέα όταν θέλουμε να έχουμε σταθερές ώρες στα γεύματα μας, να «καρφώνουμε» τα μάτια μας σε βιτρίνες ταχυφαγείων-fastfood, διότι κυριολεκτικά «μας τρέχουν τα σάλια» και συνεπώς απορρυθμίζουμε το διατροφικό μας ρολόι. Αυτά για περιόδους δίαιτας κυρίως, όπου η γλουκαγόνη πρέπει να είναι υψηλοτέρα της ινσουλίνης και η στάθμη γλυκόζης αίματος σταθερή.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein