Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Έχετε κόπωση στην άσκηση;

Έχετε κόπωση στην άσκηση;
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Το μυστικό για να μειωθεί η κόπωση στην άσκηση είναι η χρήση σωστών συμπληρωμάτων.

Έχετε κόπωση στην άσκηση;

Η βήτα αλανίνη αποτελεί ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην αποτροπή της κόπωσης και της γαλακτικής οξέωσης, που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της άσκησης Βοηθά, επίσης, στο να βγάλει κανείς εις πέρας μια δύσκολη προπόνηση, γιατί όπως είπαμε περιορίζει την έκκριση γαλακτικού οξέος στο μυϊκό ιστό, με αποτέλεσμα να μην πονάει στην επιπλέον επανάληψη, εκεί που οι δυνάμεις του πλέον αρχίζουν και τον εγκαταλείπουν.

Αυτό συμβαίνει μέσω της αλκαλοποίησης του pH στο αίμα κατά την αναερόβια οξείδωση της γλυκόζης. Έχει την ικανότητα να απομακρύνει τα κατιόντα υδρογόνου, που συμβάλλουν στο αίσθημα καψίματος και μυϊκού κάματου κατά την παραγωγή γαλακτικού οξέος. Η βήτα αλανίνη μεταβολίζεται σε καρνοσίνη, που επίσης έχει την ίδια ιδιότητα και συντίθεται από βήτα αλανίνη και ιστιδίνη.

Η βήτα αλανίνη, η καρνοσίνη και η διττανθρακική σόδα είναι απαραίτητα συμπληρώματα για δρομείς μεσαίων αποστάσεων, που η απόδοση τους κυμαίνεται από 1-4’(400-1500m).

Η βήτα αλανίνη χορηγείται για ένα μήνα σε δόσεις 5mg/kg (500mg για αθλητή 100 κιλών) και κατόπιν ακολουθεί φάση συντήρησης για έναν ακόμη μήνα στα 2mg/kg.

H βήτα αλανίνη είναι γνωστή σε πολλά προ-εξασκητικά συμπληρώματα για το μούδιασμα/μυρμήγκιασμα που προκαλούν στον χρήστη για ένα σύντομο χρονικό διάστημα το οποίο σε άλλους αρέσει αλλά σε άλλους όχι. Τι είναι όμως αυτό το αθώο side effect μπροστά στο αποδεδειγμένο όφελός της για την αύξηση της μυϊκής δύναμης , της μυϊκης αντοχής και την καθυστέρηση της κόπωσης κατά τη διάρκεια της προπόνησης ;

Η διττανθρακική σόδα χορηγείται σε αναλογία 0.5γρ/ κιλό, μία ώρα πριν το αγώνισμα. Ενδέχεται να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές (διαρροϊκό σύνδρομο, ναυτία με τάση για έμετο), ενώ η βήτα αλανίνη και καρνοσίνη ενδέχεται να προκαλέσουν κνησμό και ερύθημα τα πρώτα 30 λεπτά χορήγησης τους.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein