Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Να γιατί η άσκηση σε κάνει να νιώθεις τόσο καλά

Να γιατί η άσκηση σε κάνει να νιώθεις τόσο καλά
Myprotein
Writer and expert3 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Τελευταία καθίσταται όλο και πιο σημαντικό το γεγονός οτι αφιερώνουμε χρόνο στη φροντίδα της ψυχικής μας υγείας όπως επίσης και για τη φροντίδα της φυσικής και σωματικής μας υγείας. Η άσκηση αποτελεί ένα σημαντικό τρόπο να συνδυάσεις ταυτόχρονα το ψυχικό και σωματικό “ευζήν” σου μιας και η ορμή των ενδορφινών μετά από ένα workout είναι κάτι που κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί οτι το διασκεδάζει.

Η άσκηση προσφέρει πολλά οφέλη όταν έρχεται να βελτιώσει την φυσική σου κατάσταση, την δύναμη και αντοχή, αλλά μπορεί επίσης να παίξει ζωτικό ρόλο στην βελτίωση της διάθεσης γενικότερα, να απελευθερώσει ενδορφίνες, να τονώσει  την υγεία του εγκεφάλου, να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση σου και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί η αίσθηση της κοινότητας λειτουργώντας μέσα στο χώρο του fitness κάτι που μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις μια πηγή κοινωνικής υποστήριξης η οποία μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να ενδυναμώσεις την ψυχική σου υγεία.

Γιατί η άσκηση συνδέεται με την ψυχική υγεία

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μελετών οι οποίες ερεύνησαν την σχέση  μεταξύ ψυχικής υγείας και άσκησης, όπως μια μελέτη απο το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Nebraska η οποία υποστηρίζει ότι “Η άσκηση βελτιώνει την ψυχική υγεία μειώνοντας/ελαττώνοντας το άγχος, την κατάθλιψη, τα αρνητικά συναισθήματα καθώς και βελτιώνοντας την αυτο-εκτίμηση και την νοητική λειτουργία. 2 Η άσκηση επίσης έχει διαπιστωθεί ότι μετριάζει συμπεριφορές και εκδηλώσεις όπως η χαμηλή αυτο-εκτίμηση και η κοινωνική απόσυρση και απομόνωση.

Σε πολλές μελέτες τα οφέλη στην υγεία που προκύπτουν από την συστηματική άσκηση πρέπει να ενθαρρύνονται μέσα στον περιβάλλοντα χώρο της ψυχικής υγείας καθώς αυτή βοηθά να βελτιώσεις τον ύπνο, το στρες, την διάθεση, την ενέργεια, την ψυχική και νοητική ετοιμότητα και επίσης άλλες πτυχές της φυσικής κατάστασης.

Πώς ή άσκηση έχει αντίκτυπο στο μυαλό

Η άσκηση ή η φυσική δραστηριότητα έχει επίσης συνδεθεί με την ικανότητα του εγκεφάλου σου να σκέπτεται, να μαθαίνει ή να λύνει προβλήματα και να σου προσφέρει τη δυνατότητα να προάγεις καλύτερη συναισθηματική ισορροπία.  Υπάρχουν επίσης συσχετίσεις μεταξύ της άσκησης και της βελτίωσης στην μνήμη καθώς και την μείωση του κινδύνου πρόκλησης ασθενειών που σχετίζονται με την πτώση της γνωσιακής και νοητικής λειτουργίας, όπως είναι η άνοια.

Μια μελέτη από το Division of Nutrition, Physical Activity, and Obesity, National Centre for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Centres for Disease Control and Prevention, διαπίστωσε οτι η μείωση νοητικών και γνωστικών λειτουργιών είναι διπλάσια στους ενήλικες οι οποίοι είναι αδρανείς απο ότι σε εκείνους που είναι ενεργοί.

Υπάρχουν στοιχεία τα οποία επίσης δείχνουν ότι η κανονική/συστηματική άσκηση σε βοηθά να κοιμάσαι και να ανανεώνεις τις δυνάμεις σου καλύτερα, ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου και να συμβάλλει στη μακροζωϊα.

Τι είναι οι ενδορφίνες

Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο και είναι ευρέως γνωστές σαν τις χημικές ουσίες που σε κάνουν να “νιώθεις καλά”.  Αποτελούν φυσικές ουσίες του οργανισμού που ανακουφίζουν από τον πόνο και το στρες, οι οποίες απελευθερώνονται όταν κάνουμε δραστηριότητες που μας δημιουργούν ευχαρίστηση, όπως η φυσική άσκηση.

Οι ενδορφίνες αποτελούν το σήμα ενός νευροπεπτίδιου ή μιας χημικής ουσίας τα οποία απελευθερώνει ο εγκέφαλος για να «μπλοκάρει» την αντίληψη του πόνου, κάτι που συμβαίνει κατά την διάρκεια ευχάριστων δραστηριοτήτων και καταστάσεων αλλά επίσης και σε σχέση με συναισθήματα όπως γέλιο, αγάπη, αλλά μπορεί επίσης να συνδεθεί και με ευχάριστες τροφές ή με τη διαχείριση του πόνου.

Η αύξηση των επιπέδων των ενδορφινών στο οργανισμό μπορεί να βοηθήσει να αυξηθεί η διάθεση, η αυτο-εκτίμηση, να υποστηρικτεί η γνωσιακή/νοητική λειτουργία και η υγεία του ανοσοποιητικού αλλά μπορεί επίσης να μειώσει το στρές, το άγχος και την κατάθλιψη όπως επίσης να ρυθμίσει την όρεξη και να μειώσει την φλεγμονή.

Ποια είναι τα ψυχικά οφέλη από την άσκηση;

Υπάρχουν πολλά οφέλη που προκύπτουν από την άσκηση και σου παραθέτουμε τα πιο σημαντικά ψυχικά από αυτά για την υγεία:

Βελτιώνει την διάθεση

Ένα απο τα πλέον σημαντικά πράγματα που η άσκηση μπορεί να κάνει είναι να βελτιώσει την διάθεση σου, όπου το αίσθημα του να αισθάνεσαι καλύτερα επιτυγχάνεται χημικά κάνοντας σε στο τέλος να νιώθεις καλύτερα. Όλοι γνωρίζουμε ότι μετά από την άσκηση η θετική αίσθηση είναι υψηλή και αυτό οφείλεται σε αυτές τις χημικές ουσίες, ότι όσο περισσότερο τις ενεργοποιούμε, τόσο υψηλότερα επίπεδα επιτυγχάνονται και στην ουσία αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη διάθεση σου, να μειώσεις το άγχος και την κατάθλιψη και να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ηρεμίας.

Βελτιώνει τον ύπνο

Υιοθετώντας ένα πρόγραμμα με συστηματική φυσική άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τον ύπνο σου και την ποιότητα του, όπου η καλή ξεκούραση κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να σε βοηθήσει τελικά να ενισχύσεις την λειτουργία του εγκεφάλου σου. Με την άσκηση βοηθάς το σώμα σου να απελευθερώσει χημικές ουσίες του οργανισμού που σε κάνουν να νιώθεις καλά, όπως οι ενδορφίνες οι οποίες μειώνουν το άγχος πριν τον ύπνο και μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις κάποια κοινά προβλήματα ύπνου όπως το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, αυπνία και υπνική άπνοια.

Αυξημένα επίπεδα ενεργητικότητας

Η συστηματική άσκηση είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να ανεβάσεις γενικά τα επίπεδα ενέργειας σου, πάλι εξαιτίας αυτών των απίστευτων χημικών ουσιών του οργανισμού που σε κάνουν να νιώθεις ευχάριστα οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν να εμποδιστεί η αντίληψη του πόνου και να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα, να σε βηθήσουν να αισθάνεσαι περισσότερη ενέργεια και να σε βοηθήσουν να κινείσαι.

Η συστηματική άσκηση βοηθά επίσης την καρδιαγγειακή υγεία και την γενικότερη φυσική κατάσταση του οργανισμού, γεγονός που οδηγεί σε ευκολότερη διεξαγωγή των καθημερινών δραστηριοτήτων σου αφήνοντας σε στο τέλος της ημέρας με περισσότερη ενέργεια.

Μειώνει προβλήματα φυσικής υγείας

Διασφαλίζοντας την συστηματική άσκηση αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς την φυσική υγεία σου όπως επίσης να ενισχύσεις την ψυχική και πνευματική υγεία σου. Ξεκινώντας από την διαχείριση του βάρους, την βελτίωση της δύναμης των οστών και των μυών καθώς επίσης και την καρδιαγγειακή υγεία, αυτό σε βοηθά να αποδώσεις καλά στις καθημερινές σου δραστηριότητες.

Πολλές μελέτες δείχνουν οτι εκείνοι που ασκούνται συστηματικά ήταν λιγότερο επίφοβοι στο να υποφέρουν απο διάφορα προβλήματα υγείας όπως νοσήματα της καρδιάς, εγκεφαλικά επισόδια, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη, καθώς επίσης και απο ψυχικές ή νοητικές ασθένειες όπως η άνοια.

Βελτιώνει την αυτοπεποίθηση σου

Με ποιο τρόπο αισθάνεσαι ότι ο εαυτός σου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική σου υγεία; Έχοντας καλά επίπεδα αυτοεκτίμησης κάτι τέτοιο αποτελεί ένα θαυμάσιο τρόπο να ενισχύσεις την ψυχική και νοητική σου υγεία και έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά να βελτιώσεις την αυτοεκτίμηση σου και έτσι να ενιχύσεις την ψυχική και νοητική σου υγεία.

Η άσκηση σε κάνει να αισθάνεσαι ψυχικά και φυσικά δυνατότερος/η κάτι που σε βοηθά να ανεβάσεις τα επίπεδα αυτοπεποίθησης σου όχι μόνο στην ικανότητα σου να αποδώσεις αλλά επίσης να αυξήσεις την θετική στάση προς το σώμα σου.

Βελτιώνει την γνωσιακή/νοητική λειτουργία

Η άσκηση αποτελεί ένα εξαιρετικό τρόπο να καθυστερήσετε τα γνωστικά, συνήθως αρνητικά, αποτελέσματα που επιφέρει η ηλικία, όπως και κάποιες ασθένειες που σχετίζονται με αυτά όπως η άνοια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκέντρωση και η γνωσιακή λειτουργία ενισχύονται μετά από φυσική άσκηση και κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης περιόδου συστηματικής φυσικής άσκησης και αυτό βοηθά να βελτιωθεί η ροή στην κυκλοφορία του αίματος και να αυξηθούν τα επίπεδα πρωτεϊνών στον εγκέφαλο βοηθώντας έτσι στην γνωσιακή λειτουργία.

Συμβουλές για να αρχίσεις την άσκηση για την ψυχική σου υγεία

Θέλεις να ξεκινήσεις αλλά δεν είσαι σίγουρος για τον τρόπο που πρέπει να εφαρμόσεις, Μην ανησυχείς για αυτό, διότι εδώ είναι οι top συμβουλές μας για να αρχίσεις το ταξίδι της φυσικής άσκησης σου για καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία:

Ξεκίνα αργά και «χτίσε» σταδιακά

Πάρε το χρόνο σου να “χτίσεις”/ αποκτήσεις νέες συνήθειες και να επιτρέψεις στο σώμα σου να προσαρμοστεί σε ένα νέο πρόγραμμα κίνησης και εξάσκησης. Από τη στιγμή που θα μπείς στο πνεύμα, και αισθανθείς πιο άνετα και με πεποίθηση στον εαυτό σου, τότε ξεκίνα να δημιουργείς τη διάρκεια, τη συχνότητα και την ένταση των προγραμμάτων εξάσκησης σου.

Εξάσκηση με ένα φίλο/η

Μπορεί να σε φοβίζει να ξεκινήσεις να πηγαίνεις σε ένα γυμναστήριο ή να αρχίσεις ένα πρόγραμμα απο μόνος/η σου, για αυτό λοιπόν γιατί να μην πάρεις ένα φίλο/η σου, ή ένα μέλος της οικογένειας σου, ένα συνάδελφο που ασχολείται με το θέμα και να ξεκινήσετε μαζί ένα πρόγραμμα εξάσκησης. Κάτι τέτοιο αποτελεί και ένα θαυμάσιο τρόπο για να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση και να έχεις ταυτόχρονα κάποιον να σε παρακινήσει και να σε ενθαρρύνει, ενώ ταυτόχρονα να σε καθιστά και υπεύθυνο για κάτι τέτοιο.  Εάν ωστόσο δεν έχεις κάποιον με τον οποίο μπορείς να κάνεις άσκηση μαζί, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, διότι αν γίνεις μέλος  σε μια ομάδα ή σε αντίστοιχα γκρουπ σε γυμναστήρια, κάτι τέτοιο αποτελεί ένα  ωραίο τρόπο να σε κάνει να βρεις  μια υποστηρικτική κοινότητα κατά κάποιο τρόπο, που αποτελείται από άτομα με την ίδια αντίληψη προκειμένου να παρακινηθείς και να περνάς καλά.

Να είσαι ευέλικτος με την ρουτίνα σου

Να θυμάσαι όταν ξεκινάς ότι είναι φυσικό και αναμενόμενο να συμβεί στη ζωή εάν υπάρξει η ανάγκη να αλλάξεις τα πλάνα σου ή τα προγράμματα εξάσκησης μέσα στη βδομάδα, για το οποίο είναι σημαντικό να μην ανησυχείς ή να κατηγορείς τον εαυτό σου. Πάρε το χρόνο σου για να προγραμματίσεις την εξάσκηση σου για την εβδομάδα που έρχεται και να εισαι ευέλικτος με την καθημερινότητα σου, επίσης όταν υπάρξει ανάγκη.

Όπως γνωρίζεις δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη ζωή αλλά όντας ευέλικτος με το πρόγραμμα προπόνησης σου εξασφαλίζεις τουλάχιστον οτι δεν νιώθεις επιβαρυμένος ή τρομερά πιεσμένος.

Βρες ένα πρόγραμμα που σε ευχαριστεί

Όταν ξεκινήσεις προσπάθησε να εξασφαλίσεις ότι είσαι ικανοποιημένος με το πρόγραμμα σου κάτι που αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να παραμείνεις πειθαρχημένος σε αυτό και να νιώθεις και την απαραίτητη παρακίνηση για να συνεχίσεις. Τα προγράμματα εξάσκησης δεν εχρειάζεται να είναι μεγάλης διάρκειας και ανιαρά/ βαρετά μια και υπάρχουν πολλά και διαφορετικά στύλ προπόνησης που μπορείς να προσπαθήσεις να εφαρμόσεις.

Ανανεώνοντας και «φρεσκάροντας» τα πράγματα  μπορεί επίσης να είναι ένας εξαίσιος τρόπος να διατηρήσεις το σώμα σου και να συνεχίσεις να έχεις πρόοδο.

Με λίγα λόγια

Είσαι έτοιμος/η να βελτιώσεις την φυσική και ψυχική σου υγεία; Αν ναι, τότε το ίδιο και εμείς σκεφτήκαμε! Υπάρχουν αναρίθμητες μελέτες που δείχνουν τα ατελείωτα οφέλη τα οποία η άσκηση μπορεί να επιφέρει στην ψυχική και πνευματική σου υγεία, απο την μείωση του άγχους, του στρές και της κατάθλιψης έως την βελτιωμένη γνωσιακή λειτουργία βοηθώντας σε να αποφύγεις τις νοητικές ασθένειες.

Δεν υπάρχει συναίσθημα σαν εκείνο που αισθάνεσαι μετά την φυσική άσκηση, κάτι που η συστηματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να το μεταφράσει σε αυξημένη αυτοπεποίθηση και βελτιωμένη αυτοεκτίμηση.  Εάν αυτά ήταν αρκετά, τα φυσικά οφέλη όπως διαχείριση βάρους και βελτιωμένη δύναμη μπορεί επίσης να σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα σχετικά με τον σωματική ψυχική ή νοητική φύση του εαυτού σου.

Να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να “τρελαθείς”, διότι ακόμη και 30 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να κάνουν την διαφορά όπως το να βγείς έξω για ένα περίπατο έως ένα session που θα σε κάνει να ιδρώσεις, όλα μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα. Άλλωστε υπάρχουν τόσοι πολλοί και διαφορετικοί τρόποι να είσαι ενεργός ώστε ο καθένας μπορεί να απολαύσει τα οφέλη απο αυτούς.

Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein