Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Kίνητρο: είναι ό,τι χρειάζεσαι;

Kίνητρο: είναι ό,τι χρειάζεσαι;
Myprotein
Writer and expert4 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Ρώτησε οποιονδήποτε στη βιομηχανία fitness, είτε είναι αθλητής, είτε προσωπικός γυμναστής, είτε instructor και πιθανότατα θα σου πει ότι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που του κάνουν είναι "πώς συνεχίζεις να παρακινείσαι;"

Είναι φυσιολογικό για τους ανθρώπους να παρακινούνται με την αλλαγή του χρόνου, μόνο που το κίνητρο δεν διαρκεί πολύ. Oι αποφάσεις της νέας χρονιάς θα δημιουργήσουν υψηλές προσδοκίες που είναι όμως δύσκολο να διατηρηθούν.

Το κίνητρο είναι μια λέξη που αναφέρεται συχνά όταν πρόκειται να ξεκινήσεις ή να παραμείνεις σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής και φυσικής κατάστασης. Ενώ είναι σημαντικό, συχνά αντιμετωπίζεται με υπερβολική σημασία. Στο άρθρο λοιπόν, θα σου εξηγήσουμε τι σημαίνει να έχεις κίνητρο και πώς να συνεχίσεις όταν το κίνητρό σου φθίνει.

Είναι καλό να έχεις κίνητρο, αλλά δεν θα νιώθεις πάντα το ίδιο.

Αρχικά θυμήσου ότι είμαστε όλοι άνθρωποι. Δηλαδή είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην νιώθεις πάντα ότι έχεις κίνητρο. Όλοι, είτε είναι αρχάριοι είτε αθλητές περνούν από αυτό το σημείο. Κανείς δεν παραμένει ενθουσιώδης στο 100% του χρόνου του.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να βγάλεις τον ενθουσιασμό σου, είναι φυσικά να καταλάβεις τι σε ενθουσιάζει και για ποιο λόγο.

Είδη κινήτρων 

Για να κατανοήσεις τα κίνητρα, είναι σημαντικό να σκεφτείς γιατί θέλεις να το κάνεις. Τα κίνητρα μπορούν να προέλθουν τόσο από εξωτερικούς όσο και από εσωτερικούς παράγοντες.

Εξωγενή κίνητρα

Ένας τύπος κινήτρου είναι τα εξωγενή κίνητρα, τα οποία οδηγούνται από ανταμοιβές. Αυτός ο τύπος κινήτρου είναι ένα από τα κύρια κίνητρα όταν μιλάμε για τη φυσική κατάσταση. Είναι συνήθως μια εξωτερική ανταμοιβή, όπως ένα μετάλλιο ή ένα τρόπαιο όταν νικάς σε ένα άθλημα ή απλά να σου κάνει ακόμα το παλιό σου τζιν. Αλλά δεν χρειάζεται πάντα να είναι ένα φυσικό πράγμα.

Ενώ το εξωγενές κίνητρο μπορεί να είναι εξαιρετικό για να ξεκινήσεις με τη φυσική κατάσταση, δεν είναι πάντα βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Μπορεί να γυμναστείς για να λάβεις την ανταμοιβή, αλλά όχι επειδή το απολαμβάνεις κιόλας. Και, αν αυτή η ανταμοιβή δεν έρθει γρήγορα, είναι πολύ εύκολο να τα παρατήσεις.

Για παράδειγμα, μπορεί να κάνεις προπονήσεις πέντε ημέρες την εβδομάδα για ένα μήνα και ακόμα να μην έχεις φτάξει κοιλιακούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κινήτρων και εγκατάλειψη. Χρειάζεται όμως χρόνος και υπομονή για να δεις αποτελέσματα.

Εγγενή κίνητρα 

Ένας άλλος τύπος κινήτρου είναι τα εγγενή κίνητρα. Αυτή είναι η εσωτερική ώθηση για την επίτευξη ενός στόχου λόγω των συναισθημάτων ή των συναισθημάτων που συνδέονται με αυτό. Ξέρεις αυτό το αίσθημα ευφορίας που νιώθεις μετά από μια δυνατή προπόνηση ή φτάνοντας σε ένα προσωπικό ρεκόρ; Αυτό είναι εγγενές κίνητρο στην πράξη. Είναι η άμεση ικανοποίηση από τη σκληρή δουλειά.

Αυτά τα καλά vibes είναι μια ισχυρή υπενθύμιση για να συνεχίζεις να πιέζεις τον εαυτό σου προκειμένου να φτάσεις σε μια πιο βιώσιμη, μακροπρόθεσμη σχέση με τους στόχους σου. Δεν το νιώθεις πάντα, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνεις με κίνητρο.

Ποιο κίνητρο είναι το καλύτερο; 

Ο συνδυασμός και των δύο παραπάνω κινήτρων θα σε βοηθήσει να παραμείνεις σε καλό δρόμο και θα σε διευκολύνει να παραμείνεις ενθουσιώδης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα σου λείψουν ποτέ ξανά τα κίνητρα - είναι φυσικό. Αυτές οι στιγμές είναι όταν τα άτομα που εξακολουθούν να κάνουν την προπόνησή τους έχουν άλλα εργαλεία στο τσεπάκι τους για να τους κρατήσουν συγκεντρωμένους και να το δείξουν. Εξαρτάται από το άτομο πάντα. Μερικοί τα καταφέρνουν καλύτερα με εξωτερικά κίνητρα, όπως ένας φίλος στην προπόνηση ή ένας προσωπικός γυμναστής, ενώ άλλοι θεωρούν ότι τα εσωτερικά κίνητρα, όπως ο καθορισμός ενός προσωπικού στόχου ή η δημιουργία ενός πλάνου, λειτουργεί καλύτερα.

Αλλά εδώ είναι το φοβερό: και οι δύο μορφές κινήτρων μπορούν να είναι χρήσιμες. Ο συνδυασμός τους μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις σε καλό δρόμο και να σε διευκολύνει παράλληλα να παραμείνεις παρακινημένος. Αλλά θυμήσου ότι όλοι έχουν τα ρεπό τους και είναι απολύτως φυσιολογικό να μην έχεις κίνητρο μερικές φορές. Αν όμως έχεις και άλλους άσσους στην τσέπη σου θα είναι εύκολο για σένα να παραμείνεις συγκεντρωμένος.

is motivation all it takes

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα εργαλεία;

Το κίνητρο έρχεται και φεύγει, οπότε είναι καλή ιδέα να έχεις ένα σχέδιο για να σου διασφαλίσει ότι θα παραμείνεις αφοσιωμένος, συνεπής και πειθαρχημένος αυτές τις μέρες. Η οικοδόμηση αυτών των πυλώνων μπορεί να πάρει χρόνο και είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνεις ένα βήμα πίσω ή να ξεκινάς από την αρχή σε διαφορετικά σημεία. Υπάρχουν όμως μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τα εμπόδια που σε κρατούν πίσω όταν το κίνητρο είναι μικρό.

6 συμβουλές για να παραμείνεις στο δρόμο σου χωρίς να χάσεις το κίνητρό σου.

Θέσε έξυπνους στόχους που να είναι ρεαλιστικοί

Το να θέσεις έξυπνους στόχους είναι μια πολύ καλή ιδέα εάν θέλεις να παραμείνεις στον στόχο σου με ενθουσιασμό. Το κίνητρο είναι υψηλό όταν ξεκινάς για πρώτη φορά, αλλά αν θέλεις να διατηρήσεις αυτό το κίνητρο, πρέπει να είσαι απόλυτα ειλικρινής με τους στόχους σου.

Χρησιμοποιώντας το πλαίσιο SMART, μπορείς να βεβαιωθείς ότι οι στόχοι σου είναι συγκεκριμένοι, ρεαλιστικοί και προσαρμοσμένοι στον τρόπο ζωής σου. Το να σπάσεις τους στόχους σου σε επιμέρους κομμάτια, δηλαδή σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα χρονικά πλαίσια μπορεί να σε βοηθήσει πολύ για να παραμείνεις στον στόχο σου.

Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σου είναι να γίνεις πιο δυνατός, το να θέσεις συγκεκριμένους στόχους όπως squats, άρσεις θανάτου ή το να σηκώνεις ένα βάρος με συγκεκριμένο στόχο είναι καλύτερο από το να μην έχεις κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Επιπλέον, έχοντας ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα με μικρές νίκες στην πορεία θα σου παρατείνει το κίνητρό σου μακροπρόθεσμα.

Και μην ξεχνάς, μερικές φορές η ζωή σου βάζει εμπόδια.Το σπουδαίο με τους έξυπνους στόχους είναι ότι μπορείς να τους προσαρμόσεις ανάλογα με τις ανάγκες κάθε φορά.

Περισσότερα για τους έξυπνους στόχους στο παρακάτω άρθρο:
Προπόνηση

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι και σε επίπεδο fitness

Είτε θέλεις να χάσεις λίπος είτε να χτίσεις μυϊκή μάζα, το να θέτεις SMART στόχους είναι το κλειδί της επιτυχίας. Μάθε περισσότερα εδώ.

4 μήνες πρινΚατά Myprotein

Φτιάξε μια ρουτίνα και μείνε συνεπής σε αυτήν

Τώρα που έχεις θέσει τους στόχους σου και έχεις και ένα σχέδιο για να τους πετύχεις, ήρθε η ώρα να εστιάσεις στις επιμέρους λεπτομέρειες. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να φτιάξεις το πρόγραμμα προπόνησής σου, συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων ή των προπονήσεων που θέλεις να παρακολουθήσεις και των ασκήσεων και του εξοπλισμού που θα χρειαστείς για να επιτύχεις τους στόχους σου.

Να είσαι ρεαλιστής για το πότε και πού θα προπονηθείς και μην φοβάσαι να ζητήσεις συμβουλές εάν τις χρειάζεσαι. Κάνε την έρευνα σου στο ίντερνετ για να βρεις το στυλ προπόνησης που λειτουργεί καλύτερα σε σένα και επίσης μπορείς να μιλήσεις σε γυμναστές ή προπονητές που ειδικεύονται στους συγκεκριμένους στόχους που έχεις θέσει.

Και το πιο σημαντικό όλων, βεβαιώσου ότι έχεις επιλέξει δραστηριότητες και περιβάλλον που απολαμβάνεις και αισθάνεσαι άνετα. Θα σε βοηθήσει να παραμείνεις αφοσιωμένος και συνεπής και πριν το καταλάβεις, θα χεις πετύχει τους στόχους σου!

Αφαίρεσε τα εμπόδια που μπορεί να σε σταματήσουν

Είμαστε όλοι ένοχοι που βρίσκουμε δικαιολογίες γιατί δεν κάναμε κάτι ή γιατί έχουμε ξεφύγει από το πρόγραμμα, οπότε είναι σημαντικό να εντοπίσεις και να εξαλείψεις τυχόν πιθανά εμπόδια πριν ξεκινήσεις. Όλοι έχουμε διαφορετικό εισόδημα, πολυάσχολα πρόγραμμα και ένα σωρό ευθύνες που προηγούνται. Αλλά, αν αφιερώσεις λίγο χρόνο για να τα αναγνωρίσεις και να σχεδιάσεις γύρω από αυτά, είναι πιο πιθανό να πετύχεις.

Οι συνδρομές στο γυμναστήριο μπορεί να είναι ακριβές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να ασκηθείς. Υπάρχουν πολλές προπονήσεις για το σπίτι που μπορείς να κάνεις, με ή χωρίς εξοπλισμό. Εκμεταλλεύσου τις προσφορές ή σε δωρεάν δοκιμές ή απλά βγες για μια βόλτα, κάνε τρέξιμο ή ποδήλατο. Υπάρχει πάντα τρόπος να ενσωματώσεις την άσκηση στη ρουτίνα σου, ακόμη και χωρίς γυμναστήριο.

Το βασικό σου εμπόδιο είναι ο χρόνος; Σκέψου όμως ότι οι προπονήσεις δεν χρειάζεται να διαρκούν ώρες. Όπως λένε, "μπορείς να δουλέψεις έξυπνα, όχι πιο σκληρά". Μπορείς να κάνεις μια αποτελεσματική προπόνηση σε μόλις 20-30 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να είσαι μέσα και έξω από το γυμναστήριο σε μια ώρα και να έχεις και χρόνο να πάρεις το καφεδάκι σου πριν ξεκινήσεις τη δουλειά σου.

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για το ποια πιστεύεις ότι θα είναι τα εμπόδια που θα συναντήσεις και να σχεδιάσεις πως να τα ξεπεράσεις. Αφιέρωσε λίγο χρόνο την Κυριακή σου για να δεις το ημερολόγιό σου και να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα για την επερχόμενη εβδομάδα. Θα σε βοηθήσει να παραμείνεις σε καλό δρόμο και να δημιουργήσεις φυσικά την απαραίτητη πειθαρχία και δέσμευση.

Πάρε το χρόνο σου για να ξεκινήσεις την άσκηση και να ξεκουραστείς 

Όταν πρόκειται να ξεκινήσεις μια ρουτίνα άσκησης, είναι σημαντικό να χαλαρώσεις σε αυτήν και να μην το τρέξεις πολύ γρήγορα. Η σταδιακή αύξηση του επιπέδου δραστηριότητάς και η εστίαση στη βιωσιμότητα θα σε βοηθήσει στο να μην κουραστείς υπερβολικά και να μην έχεις τραυματισμούς.

Και μην ξεχνάς, η ξεκούραση είναι εξίσου σημαντική με την ίδια την άσκηση. Η ενσωμάτωση ημερών ανάπαυλας και ενδεχομένως και μια βδομάδα διαλείμματος θα δώσει στο μυαλό και στο σώμα σου την ευκαιρία να ανακτήσεις τις δυνάμεις τους πριν ξεκινήσεις την επόμενη προπόνησή σου. Επίσης, μην φοβάσαι να κάνεις αλλαγές ή προσαρμογές στο σχέδιό σου. Εάν διαπιστώσεις ότι κάτι δεν λειτουργεί, είναι εντάξει να το αλλάξεις. Δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο για να καταλάβεις τι λειτουργεί καλύτερα για σένα και το σώμα σου.

Υπενθύμισε στον εαυτό σου καθημερινά επιτεύγματα και στόχους 

Η θετική ενίσχυση είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις παρακινημένος και σε καλό δρόμο. Είτε γιορτάζεις μικρές νίκες, δοκιμάζετε κάτι νέο, τηρείς το σχέδιό σου για μια εβδομάδα ή απλά υπενθυμίζεις στον εαυτό σου την καλή αίσθηση που έχεις μετά την ολοκλήρωση μιας εργασίας, αυτές οι θετικές ενισχύσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις συνεπής και να δημιουργήσεις ένα πειθαρχημένο πρότυπο συμπεριφοράς.

Ένας τρόπος για να χρησιμοποιήσεις θετική ενίσχυση είναι να δημιουργήσεις οπτικές ενδείξεις που σου υπενθυμίζουν τους στόχους σου. Η καθημερινή προβολή εικόνων, εισαγωγικών ή λέξεων που σχετίζονται με τον στόχο σου μπορεούν να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις ισχυρές αναμνήσεις και να σε κρατήσουν συγκεντρωμένο. Δοκίμασε να έχεις αυτές τις οπτικές ενδείξεις στο ψυγείο, στο τηλέφωνό σου ή στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σου, ώστε να μπορείς να τις βλέπεις τακτικά.

Μια άλλη συμβουλή είναι να γράψεις για τι είσαι περήφανος για τον εαυτό σου στο τέλος κάθε ημέρας. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να σκεφτείς την πρόοδό σου και να παραμείνεις φυσικά παρακινημένος.

Ένωσε τις δυνάμεις σου με έναν φίλο σου

Θυμήσου, ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσεις μόνος τους στόχους φυσικής κατάστασης. Έχοντας κάποιον στο πλευρό σου μπορεί να κάνει το ταξίδι πιο ευχάριστο, να σε εμπνεύσει να πιεστείς περισσότερο και να σε κρατήσει υπεύθυνο. Είτε πρόκειται για φίλο, γείτονα ή μέλος της οικογένειας, η προπόνηση με κάποιον μπορεί να προσθέσει ένα διασκεδαστικό, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις προπονήσεις σου. Δεν χρειάζεται να περιοριστείς μόνο σε άτομα που γνωρίζεις ήδη. Η κοινότητα υγείας και φυσικής κατάστασης είναι πιο συνδεδεμένη από ποτέ, οπότε γιατί να μην το χρησιμοποιήσεις ως ευκαιρία να γνωρίσεις νέους ανθρώπους; Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς τι σε παρακίνησε αρχικά για να ξεκινήσεις το ταξίδι της φυσικής σου κατάστασης και πώς ένας συνεργάτης ή μια κοινότητα προπόνησης θα μπορούσε να σε βοηθήσει να επιτύχεις αυτούς τους στόχους.

Και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, να θυμάσαι ότι τα συστήματα υποστήριξης είναι εκεί για να σε ανεβάσουν και να βεβαιωθείς ότι εμφανίζεσαι. Όλοι χρειάζονται λίγη επιπλέον ώθηση κάθε τόσο, οπότε μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια.

Με λίγα λόγια

Το κίνητρο είναι φοβερό και όλοι το χρειαζόμαστε, αλλά όταν θέλουμε να επιτύχουμε αλλαγές στην πραγματική ζωή, να επιτύχουμε μακροπρόθεσμους στόχους ή να δεσμευτούμε πραγματικά, τείνουμε να χρειαζόμαστε περισσότερα από κίνητρα για να είμαστε επιτυχημένοι. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το κίνητρο έρχεται και φεύγει και δεν θα είναι κάθε μέρα εύκολη. Θα υπάρξουν κάποια σκαμπανεβάσματα στην πορεία του ταξιδιού σου, αλλά αυτό είναι εντάξει. Το έχεις!!!

Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein