Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Μονόζυγο: Το θεμέλιο μιας καλής πλάτης

Μονόζυγο: Το θεμέλιο μιας καλής πλάτης
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Θέλεις να φτιάξεις πλάτη; Το μονόζυγο είναι μια σύνθετη άσκηση με την οποία μπορείς να δεις τεράστιες αλλαγές στην πλάτη και σε όλο σου το σώμα.

pull ups

Μονόζυγο: Το θεμέλιο μιας καλής πλάτης

Η  εκτέλεση του θα πρέπει να γίνεται με μια λοξή κλίση του κορμού και μια ελαφρά λόρδωση της ράχης. Κατά τη φάση της ανύψωσης, η μπάρα του μονόζυγου να πλησιάζει το κάτω μέρος των θωρακικών, λίγο χαμηλότερα της θηλής. Το ιδανικό είναι να γίνεται πλήρης κίνηση, δηλαδή τέλεια διάταση και κρέμασμα του κορμού με τη δύναμη της βαρύτητας. Το μονόζυγο μπορεί να αποκτήσει κι άλλες μορφές, όπως με ανοιχτή λαβή οπισθολαίμια, η οποία όμως επιβαρύνει τους στροφικούς μύες των ώμων, ανάστροφη στο εύρος των ώμων, αλλά και κλειστή. Η ανάστροφη λαβή, ενεργοποιεί τους δικέφαλους βραχιόνιους και οπίσθιους δελτοειδείς μύες και στοχοποιεί στο χαμηλό μέρος του πλατύ ραχιαίου, συνεπώς βοηθά στην επιμήκυνση των φτερών-πλατύς ραχιαίος μυς και να φαίνονται μακρύτερα, ξεκινώντας από  χαμηλότερα, δίνοντας έτσι ένα πολύ  καλύτερο σχήμα ''V''.

Η κλειστή λαβή ενισχύει τη μεσαία μοίρα του τραπεζοειδούς. Η προσθιολαίμια πρηνής λαβή ενεργοποιεί το βραχιοκερκιδικό μυ, προσφέροντας  εύρος και ανοίγοντας  το τρίγωνο. Εστιάζει στο άνω μέρος της πλάτης δίνοντας μάζα στα φτερά. Μπορεί να έχει και στενή λαβή, εστιάζοντας στο γέμισμα. Αντιθέτως, η οπισθολαίμια είναι για την άνω μοίρα του τραπεζοειδή, δεν προσφέρει άνοιγμα στην πλάτη και στρεσάρει την ευαίσθητη ωμική περιοχή, επιφορτίζοντας τους περιστροφείς. Το ίδιο επιβαρύνει και την αυχενική  μοίρα. Όσο πιο ανοικτή είναι η λαβή, τόσο φορτίζονται οι ώμοι σε σχέση με τους δικέφαλους, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein