Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Μυϊκή ανάπτυξη : μάθε πώς να την πετύχεις!

Μυϊκή ανάπτυξη : μάθε πώς να την πετύχεις!
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Μυϊκή ανάπτυξη. Το ζητούμενο κάθε αθλητή που έχει στόχο να φτιάξει το σώμα του. Άλλα και το πιο δύσκολο να το πετύχεις κανείς.

Μυϊκή ανάπτυξη : μάθε πώς να την πετύχεις!

Kirk Miller Bent Over Row

Η μυϊκή ανάπτυξη διακρίνεται σε δύο κατηγορίες. Της μυϊκής υπερτροφίας και της μυϊκής υπερπλασίας. Το πρώτο χωρίζεται στη σαρκοπλασματική υπερτροφία και την αύξηση μεγέθους του μυϊκού κυττάρου, ενώ το δεύτερο στη μυο-ινιδιακή υπερτροφία με την αύξηση της εγκάρσιας διαμέτρου της μυϊκής ίνας. Η σαρκοπλασματική υπερτροφία αποβλέπει στο άθλημα της σωματικής διάπλασης, ενώ η μυο-ινιδιακή υπερτροφία στην άρση βαρών και το powerlifting. Η μυϊκή υπερπλασία αφορά εξειδικευμένη προπονητική υψηλής έντασης, τύπου μυο-ινιδιακής υπερτροφίας, με τη συμμετοχή δορυφορικών κυττάρων, που όμως επιτυγχάνεται στο απόλυτο με χρήση αυξητικών παραγόντων σωματοτροπίνης, σωματομεδίνης και αναστολέα μυοστατίνης, ακόμη και με προπονητική μεθοδολογία σαρκοπλασματικής υπερτροφίας. Απεναντίας τα ΑΑΣ και η ινσουλίνη οδηγούν αποκλειστικά στο φαινόμενο της σαρκοπλασματικής υπερτροφίας με την διόγκωση του σαρκοπλάσματος εξαιτίας κατακράτησης νερού, γλυκογόνου, αζώτου, κρεατίνης και λοιπών μικρομοριακών στοιχείων.

Μυϊκή δύναμη και μυϊκή ανάπτυξη

Ένας αθλητής που σηκώνει βαριά κιλά για τη σωματική του ανάπτυξη και βάρος, θα έχει μεγάλη μυϊκή πυκνότητα, αποτέλεσμα της μυϊκής του δύναμης. Αυτό  επιστημονικά θα αποδειχθεί με την διατομή μιας μυϊκής του ίνας, η οποία έχει μεγαλύτερη περίμετρο, δηλαδή περισσότερα νημάτια των πρωτεϊνών ακτίνης και μυοσίνης (μυο-ινιδιακή υπερτροφία). Όταν κάνουμε προπόνηση με εξαναγκαστικές επαναλήψεις (forced reps) που ουσιαστικά δίνουμε το 100% της μέγιστης μυϊκής μας απόδοσης-έργου, τότε επιστρατεύουμε και τις λευκές μυϊκές ίνες ταχείας συστολής, αλλά και της κόκκινες βραδείας συστολής μυϊκές ίνες. Η χρήση ΑΑΣ έχει μεγαλύτερη επίδραση στις λευκές μυικές ίνες ταχείας συστολής, τύπου 2, πλούσιες σε μυικό γλυκογόνο, με χαμηλή ανοχή στο γαλακτικό οξύ και πτωχές σε μιτοχόνδρια. Οι πιο σωματώδεις αθλούμενοι ιδρώνουν περισσότερο. Αυτό διότι οι μύες παράγουν θερμογένεση. Συνεπώς όσο πιο πολλούς μυς κουβαλάς, τόσο περισσότερο λίπος καις. Άλλη μια απόδειξη ότι ο μυϊκός ιστός καταναλώνει θερμίδες. Οι ισομετρικές συστολές με ελεύθερα βάρη αυξάνουν τη μυϊκή πυκνότητα, μέσω αύξησης της διαμέτρου της μυϊκής ίνας. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε χοντρότερους και προεξέχοντες κοιλιακούς, θωρακικούς, τερακέφαλους, δελτοειδείς, δικέφαλους βραχιόνιους.

Ασκησεολογία

deadlift snatch

Παραδείγματα  ασκησεολογίας αποτελούν οι άρσεις ποδιών στο μονόζυγο, οι πιέσεις σε ίσιο πάγκο (ή τα Push-ups), τα παράλληλα καθίσματα με μπάρα (ή σε τοίχο) και οι στρατιωτικές πιέσεις από όρθια θέση με μπάρα. Στην περίπτωση του μείζονος θωρακικού μυός, δίνεται έμφαση στην αρνητική φάση-έκκεντρη, όπου γίνεται διάταση των μυϊκών ινών. Είναι μέθοδος προπονητική ευρέως διαδεδομένη σε στιβικούς αθλητές και αθλήματα που απαιτούν εκρηκτικότητα και ταχυδύναμη (σφαιροβολία).Τέλος, ενισχύουν τις τενόντιες αντοχές στα φορτία των αντιστάσεων

 

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein