Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Ρήξεις μυών – εφιάλτης για κάθε αθλητή!

Ρήξεις μυών – εφιάλτης για κάθε αθλητή!
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Οι ρήξεις μυών είναι ο εφιάλτης για κάθε αθλητή και αθλούμενο. Δες πώς να προστατευτείς.

Ρήξεις μυών - εφιάλτης για κάθε αθλητή!

Οι πιο συχνές ρήξεις μυών είναι του μείζονος θωρακικού, του δικέφαλου βραχιόνιου, του δικέφαλου μηριαίου, του γαστροκνημίου, του τρικέφαλου, του ορθού μηριαίου-τετρακέφαλου. Οι ρήξεις μπορεί να είναι είτε στην κατάφυση των μυών στο οστό, είτε στο μέρος της μυϊκής γαστέρας. Εάν πρόκειται για μερική ρήξη μυϊκών ινών, τότε η αποκατάσταση μπορεί να μην γίνει χειρουργικά. Εάν όμως η ρήξη είναι πλήρης, είτε στη μυϊκή γαστέρα, είτε στο σημείο κατάφυσης, τότε η αντιμετώπιση γίνεται με τις κλασικές μεθόδους της ορθοπεδικής. Σε κάποιες περιπτώσεις στο σημείο κατάφυσης γίνεται αποκόλληση του τένοντα στο οστό, εν παραδείγματι του τρικέφαλου στην ωλένη, ή του δικέφαλου βραχιόνιου στην κερκίδα, ή ακόμη του επιγονατιδικού συνδέσμου (προέκταση του ορθού μηριαίου-τετρακέφαλου) στην κνήμη.

Η καλύτερη πρόληψη είναι η ξεκούραση και η ελάττωση βάρους.Εξάλλου ένας ορθοπεδικός σε έναν υπέρβαρο λέει να χάσει βάρος, ώστε να πιέζονται με λιγότερο φορτίο τα γόνατα. Επίσης όταν έχεις μια τενοντίτιδα, δε σου λέει απευθείας θεραπεία, αλλά άρση του ερεθίσματος, που πρακτικά σημαίνει πιο ελαφρά κιλά. Εγώ μπορεί να μη σηκώνω τα ίδια κιλά, όμως φροντίζω να κάνω όσο πιο σωστά γίνεται την προπόνηση μου, αφού δεν έχω το ατού της δύναμης πια.

Η επούλωση ενός ρωγμώδους κατάγματος, ή κατάγματος κόπωσης επιταχύνεται σε συνδυασμό με τις οδηγίες του θεράποντος ορθοπεδικού, μαζί με υπερδοσολογία καλσιφερόλης (vitamin D3), σε συνδυασμό με ασβέστιο (calcium) και το μέταλλο boron. Ως γνωστόν η βιοσύνθεση της καλσιφερόλης γίνεται με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας, είτε με τεχνητή μορφή-solarium, είτε με τον ήλιο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι σκανδιναβικές χώρες του ευρωπαϊκού βορρά έχουν μεγαλύτερα ποσοστά οστεομαλακίας και οστεοπόρωσης. Το μουρουνέλαιο είναι πλούσιο σε vitamin D3. Όσον αφορά το ασβέστιο, αυτό βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, αλλά κυρίως στα κίτρινα σκληρά τυριά. Επίσης η χορήγηση νανδρολόνης βοηθά στα κατάγματα, αφού αυξάνει την οστική πυκνότητα, μέσω κατακράτησης ασβεστίου και μυϊκής ενδυνάμωσης. Ως γνωστόν, όταν οι μύες αναπτύσσονται καταφύονται πάνω στα οστά καλύτερα και αυτά τα ενδυναμώνει. Το μέταλλο boron να μην χορηγείται σε υπερδοσολογία, διότι όπως όλα τα μέταλλα είναι τοξικά. Αυτή η φόρμουλα-συνταγή να γίνεται για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων σε συνθήκες ακινητοποίησης και σε συνδυασμό με έκθεση στον ήλιο καθώς επίσης και με ειδική δίαιτα αυξημένη σε ασβέστιο.

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein