Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Βήτα Αλανίνη : 4 πράγματα που δεν γνωρίζετε

Βήτα Αλανίνη : 4 πράγματα που δεν γνωρίζετε
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Μπορεί να γνωρίζετε πως σας κάνει να αισθάνεστε η βήτα αλανίνη, αλλά γνωρίζετε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν την χρησιμοποιείτε και τι μπορεί να σας προσφέρει ;

Αν ρωτήσετε 50 σοβαρούς αθλούμενους στο γυμναστήριο για τα οφέλη της πρωτεΐνης θα πάρετε τις περισσότερες φορές μια πλήρη και έγκυρη απάντηση. Αν τους ρωτήσετε τι κάνει η βήτα αλανίνη πιθανότατα θα ακούσετε κάτι σαν «Μου δίνει ένα μούδιασμα στο πρόσωπο και στα χέρια και με κάνει να καταλαβαίνω αν το νιτρικό μου δουλεύει ή όχι». Οι πιο ενημερωμένοι μπορεί να πουν επίσης «με βοηθάει να βγάλω άλλη μια επανάληψη επιπλέον…. Ή μήπως το κάνει η κρεατίνη αυτό ; »

10872810-1

Ήρθε η ώρα να μάθετε την αλήθεια και καλό θα είναι να κρατήσετε και μερικές σημειώσεις, διότι όταν η βήτα αλανίνη χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να σας βοηθήσει να πάτε την προπόνηση σας σε άλλο επίπεδο. Παρακάτω ακολουθεί το τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν και πώς να την χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά προς όφελος σας.

Η ΒΗΤΑ  ΑΛΑΝΙΝΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΗΝ ΚΟΠΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

TIRED1

Αυτό ίσως να το γνωρίζετε. Πάμε όμως να το αναλύσουμε: Όταν προπονείστε με πολύ υψηλή ένταση, συγκεντρώνονται ιόντα υδρογόνου, τα οποία χαμηλώνουν το Ph του αίματος σας συνεισφέροντας στο να επέλθει κόπωση. Η Καρνοσίνη, το αμινοξύ το οποίο παράγεται χάρη στην βήτα αλανίνη στο σώμα σας, λειτουργεί ρυθμιστικά και ισορροπεί τα ιόντα υδρογόνου στο αίμα, επιτρέποντας σας να γυμνάζεστε με υψηλότερη ένταση και για περισσότερη ώρα. Οι πιο πολλές έρευνες που έχουνε γίνει γύρω από την βήτα αλανίνη υποδεικνύουν πως είναι πιο αποτελεσματική για υψηλής έντασης φυσική δραστηριότητα διάρκειας 2 – 4  λεπτών, όπως είναι το HIIT.

Oπότε ποσό βοηθάει ουσιαστικά ;  Mια έρευνα που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό «The International Society of Sports Nutrition» βρήκε πως ποδοσφαιριστές που έκαναν χρήση βήτα αλανίνης για περίοδο μεγαλύτερη των 12 εβδομάδων βελτίωσαν την ικανότητα τους στο τρέξιμο και sprint πάνω από  20%. Οι ποδοσφαιριστές που έπαιρναν placebo ουσία παρουσίασαν μείωση στην επίδοση τους.

Μια άλλη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα βρήκε πως η χρήση βήτα – αλανίνης μείωσε σημαντικά την κόπωση σε γυναίκες που λάμβαναν μέρος σε τεστ αντοχής ποδηλασίας.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1 : Για να δείτε τα μέγιστα οφέλη απο την βήτα αλανίνη βάλτε στο πρόγραμμα σας ασκήσεις με πολύ υψηλή ένταση αλλά μικρή διάρκεια.

Η ΒΗΤΑ ΑΛΑΝΙΝΗ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΥΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ

shoulder-pain-after-bench-press-2

Ένα συμπλήρωμα που σας επιτρέπει να διατηρείτε πολύ υψηλή ένταση κατά την διάρκεια των sprint και HIIT προπόνησης, έμμεσα συμβάλλει στην απώλεια λίπους. Όμως τι γίνεται με την μυική μάζα πού χάνεται μαζί με το λίπος ; Η βήτα αλανίνη βοηθάει και εκεί.

Αρκετές έρευνες έχουν μελετήσει την αποτελεσματικότητα της βήτα αλανίνης μαζί με HIIT προπόνηση για την βελτίωση της σωματικής φυσικής κατάστασης, που συμβαίνει με μεγάλη επιτυχία. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως αυτές οι έρευνες βρήκαν βελτιώσεις στην άλιπη μυϊκή μάζα, και όχι απλά στην απώλεια λίπους. Στην πραγματικότητα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα βρήκαν πως άντρες που έκαναν χρήση βήτα αλανίνης κατά την διάρκεια 6 εβδομάδων HIIT προπόνησης εμφάνισαν πολύ αυξημένα επίπεδα στην διατήρηση άλιπης μυικής μάζας, την στιγμή που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα υπήρχε μεγάλη απώλεια.

ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ 2 : Σε συνδυασμό με υψηλής έντασης καρδιαγγειακή προπόνηση, η βήτα  αλανίνη μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια λίπους και διατήρηση μυικής μάζας κατά την διάρκεια μεγάλης απώλειας βάρους.

Η ΒΗΤΑ ΑΛΑΝΙΝΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΟΓΚΟ

1200x628-mp-wk41-cs-slovakia-facebook-ad-banners-sub5_1200x672_acf_cropped_1200x672_acf_cropped

Αυτή την στιγμή και διαβάζοντας τα παραπάνω, μπορεί να νομίζετε πως η βήτα αλανίνη είναι μόνο χρήσιμη για την αερόβια άσκηση. Στην πραγματικότητα έχει οφέλη και για την άσκηση με βάρη και μάλιστα πολύ σημαντικά.

Η αύξηση του όγκου προπόνησης σας περιοδικά-progressive overload  (κιλά, σετ, επαναλήψεις)  είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αύξησης του μυϊκού όγκου και δύναμης. Για να το επιτύχετε πρέπει να εκτελείτε πιο πολλές επαναλήψεις, επιπλέον σετ ή να αυξάνετε τα κιλά σας σε κάθε άσκηση. Φαίνεται εύκολο θεωρητικά αλλά στην πράξη δεν είναι. Αν είστε έμπειρος στον χώρο του γυμναστηρίου τότε ξέρετε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Όπως και η επίδραση που έχει κατά την αναερόβια καρδιοαγγειακή άσκηση, η βήτα αλανίνη φαίνεται να καθυστερεί την κόπωση και να βελτιώνει την επίδοση στην αίθουσα με τα βάρη. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Νιού Τζέρσι ανακάλυψαν πως 30 μέρες χρήσης της με 4 με 5 γραμμάρια την ημέρα βοήθησε ποδοσφαιριστές του κολλεγίου που ήταν σε έντονη προετοιμασία για το τοπικό πρωτάθλημα να αυξήσουν τον όγκο και την διάρκεια προπόνησης τους.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 3 : Η βήτα αλανίνη μπορεί να σας βοηθήσει να εκτελέσετε μερικές extra επαναλήψεις ή σετ, αυξάνοντας έτσι τον όγκο της προπόνησης, κάτι που οδηγεί σε αυξημένα μυϊκά κέρδη.

 

HBHTA – ΑΛΑΝΙΝΗ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΡΕΑΤΙΝΗ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

1800x672-gs-wk20-gr-zone-CREATINE-MONOHYDRATE_1200x672_acf_cropped

Σε μια έρευνα η χρήση κρεατίνης μαζί με βήτα- αλανίνη για περίοδο μεγαλύτερη των 10 εβδομάδων (σε συνδυασμό με προπόνηση με βάρη) οδήγησε σε αξιοσημείωτη αύξηση στην άλιπη μυϊκή μάζα καθώς και σε πτώση του σωματικού λίπους. Στην ίδια έρευνα αποδείχθηκε πως η χρήση  μονάχα κρεατίνης είχε λιγότερα θετικά οφέλη στην μυϊκή δύναμη και αντοχή σε σχέση με την χρήση και των δύο μαζί.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 4 : Η κρεατίνη και η βήτα αλανίνη πρέπει να συνδυάζονται μαζί. Και οι δυο όμως χρειάζονται επαρκή δόση. Πολλά συμπληρώματα περιέχουν και τις δύο ουσίες , όμως είναι υποδοσολογιμένα. Για αυτό κοιτάξτε τις δοσολογίες προσεκτικά. Η προτεινόμενη δοσολογία βήτα αλανίνης είναι  2-5 γραμμάρια ημερησίως, ενώ κρεατίνης 5 γραμμάρια.

 

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein