Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Περιέχει αμινοξέα η Πρωτεΐνη Whey; | 3 επιπλέον προφίλ απο φυτικές πρωτεΐνες.

Περιέχει αμινοξέα η Πρωτεΐνη Whey; | 3 επιπλέον προφίλ απο φυτικές πρωτεΐνες.
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Η πρωτεΐνη whey και τα αμινοξέα είναι γνωστά για την μυϊκή αποκατάσταση και ανάπτυξη. Αλλά, πώς διαλέγουμε ανάμεσα από τα δύο ή χρειάζεται να επιλέξουμε;

Οι ειδικοί σας έχουν πει ή έχετε διαβάσει ότι πρέπει να καταναλώνετε και πρωτεΐνη Whey και τα αμινοξέα. Αλλα τι διαφορά υπάρχει μεταξύ τους; Μήπως το ένα περιέχει το άλλο;

αμινοξέα

Περιέχει αμινοξέα η πρωτεΐνη whey;

Και η πρωτεΐνη και τα αμινοξέα διατίθεται σαν μεμονωμένα συμπληρώματα. Η πρωτεΐνη υπάρχει σε διαφορετικές μορφές, όπως για παράδειγμα απομονωμένη (isolate) ή συμπυκνωμένη (concentrate). Υπάρχουν και μείγματα αύξησης μυϊκής μάζας που περιέχουν υδατάνθρακες, επιπλέον αμινοξέα και άλλα προϊόντα που ίσως συνδυάζουν τα αμινοξέα και την πρωτεΐνη.

Η whey βρίσκεται στο γάλα με την καζεΐνη, η οποία αποτελεί μια πρωτεΐνη αργής απορρόφησης που είναι ιδανική για πριν τον ύπνο. Ο ορός γάλακτος δημιουργείται στην παραγωγή τυριού, από τον υγρό ορό γάλακτος που παραμένει όταν συναντάται το τυρόπηγμα.

Όταν φτιάχνεται η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, το υγρό ορού γάλακτος επεξεργάζεται και εξευγενίζεται για να διαχωρίσει τις πρωτεΐνες από τα λίπη και τη λακτόζη και μετά ξηραίνεται για να παραχθεί μια σκόνη .Το τελικό αποτέλεσμα της πρωτεΐνης του ορού γάλακτος όπως το γνωρίζετε σε μορφή σκόνης είναι μια παρασκευή διαφόρων πρωτεϊνών που περιλαμβάνουν αλφα-λακταλβουμίνη, β-λακτοσφαιρίνη, αλβουμίνη ορού, γαλακτοφερρίνη και ανοσοσφαιρίνες (αντισώματα).

Όλες οι πρωτεΐνες είναι κατασκευασμένες από αμινοξέα, τα οποία συχνά αναφέρονται ως δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης.

Και τι γίνεται με τις άλλες πρωτεΐνες;

Τα φυτά περιέχουν πρωτεΐνη, αλλά είναι πλούσια σε αμινοξέα;

Προφίλ αμινοξέων πρωτεΐνης μπιζελιού

Η πρωτεΐνη μπιζελιού έχει λάβει ιδιαίτερη φήμη τελευταία. Η πρωτεΐνη μπιζελιού είναι υποαλλεργική και ταιριάζει σε άτομα με δυσανεξία σε λακτόζη και γλουτένη. Με αυτή την πρωτεΐνη δεν αντιμετωπίζετε φουσκώματα και προβλήματα στο στομάχι ενώ παράλληλα μειώνει το σάκχαρο και βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο. Βοηθά στη μείωση του κινδύνου νεφρικής νόσου, είναι καλή για την καρδιά, ενώ οι φυτικές πρωτεΐνες βοηθούν στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος και του κινδύνου στεφανιαίας νόσου και συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής.

Επιπλέον, τα αμινοξέα πρωτεΐνης μπιζελιού σας βοηθούν να χάσετε βάρος μειώνοντας τα επίπεδα των ορμονών της πείνας παρέχοντας παράλληλα τα αμινοξέα που θέλετε και χρειάζεστε για καθαρή μυϊκή μάζα.

αμινοξέα

Προφίλ αμινοξέων πρωτεΐνης κάνναβης

Η πρωτεΐνη κάνναβης σε σκόνη αποτελείται από σπόρους φυτών κάνναβης. Οι σπόροι κάνναβης είναι γεμάτοι πρωτεΐνες με περισσότερα από 20 αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων των εννέα βασικών αμινοξέων (ιστιδίνη, ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη και βαλίνη).

Επιπλέον, η πρωτεΐνη κάνναβης παρέχει στο σώμα σας τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που το σώμα σας δεν κάνει φυσικά, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της σκόνης πρωτεΐνης κάνναβης είναι η ικανότητά της να ενισχύει το μεταβολισμό σας και συνεπώς να αυξάνει την πρόσληψη πρωτεϊνών.

Προφίλ αμινοξέων πρωτεΐνης σόγιας

H πρωτεΐνη σόγιας είναι μια κορυφαία πηγή φυτικής πρωτεΐνης πλήρης με όλα τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν έχουν όλες οι άλλες φυτικές πρωτεΐνες. H πρωτεϊνη σόγιας βρίσκονται σε τόφου, αλεύρι σόγιας, γάλα σόγιας, υφή πρωτεΐνης σόγιας, υποκατάστατα σόγιας, miso, που είναι ζύμη σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση, σόγια και edamame. Η σόγια είναι μια εξαιρετική επιλογή ορού γάλακτος για χορτοφάγους που επιθυμούν να αποφύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αμινοξέα vs. Πρωτεΐνη

Και τα δυο είναι απαραίτητα για την αθλητική απόδοση, μυϊκή ανάπτυξη και άριστη αποκατάσταση. Αλλά αν έπρεπε να διαλέξετε ένα, ποιό θα ήταν; Πάμε να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Οι σκόνες πρωτεΐνης προέρχονται από το γάλα, τα αυγά, τη σόγια και παρέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα. Αντιθε΄τως, τα αμινοξέα δεν παρέχουν στο σώμα σας αυτά που χρειάζεστε από την πρωτεΐνη. Στην πραγματικότητα, όταν τα λαμβάνετε σε μεγάλη ποσότητα σας διαταράσσουν την μεταβολική ισορροπία. Ένα παράδειγμα είναι η υπερδοσολογία λευκίνης η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα αίματος.

Οι σκόνες πρωτεΐνης σας παρέχουν ένα ποσοστό της απαραίτητης πρωτεϊνικής σας πρόσληψης. Να θυμάστε ότι το σώμα σας τη χρειάζεται για σχεδόν κάθε λειτουργία, όπως η υγιής λειτουργία των διαφόρων συστημάτων και όχι μόνο για τη μυϊκή ανάπτυξη. Οι σκόνες επίσης "μετράνε" στις ημερήσιες θερμίδες σας ενώ τα αμινοξέα έχουν ελάχιστες θερμίδες.

Τα αμινοξέα δύναται να οδηγήσουν σε πρωτεϊνοσύνθεση, άλλα κάθε ένα λειτουργεί για ένα διαφορετικό μέρος του μεταβολισμού σας, επηρεάζοντας  την χημεία του εγκεφάλου ενώ άλλα κατευθύνονται περισσότερο προς το μυϊκό σύστημα.

Στην πραγματικότητα και τα δύο μπαίνουν στο αίμα σας σαν μεμονωμένα αμινοξέα, ενώ μετά χρησιμοποιούνται ώστε να φτιάξουν νέες πρωτεΐνες.

αμινοξέα

Με λίγα λόγια

Και οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα είναι ύψιστης σημασίας για την δύναμη, την αθλητική απόδοση και την μυϊκή αποκατάσταση μετά την προπόνηση. Η πρωτεΐνη περιέχει αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων αμινοξέων που δεν φτιάχνονται στο σώμα. Όταν πρόκειται για τα συμπληρώματα, πρέπει κανείς να ζυγίσει τα θετικά και τα αρνητικά του καθενός, αλλά να θυμάστε οτι η πρωτεΐνη - η οποία υπάρχει σε διάφορες μορφές - περιέχει τα πάντα που χρειάζεται το σώμα σας για αποκατάσταση...

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein