Τα λιπαρά, είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά τα οποία είναι θεμελιώδη για την υγεία μας αλλά και για μια σωστή διατροφή. Δείτε 5 τροφές με λιπαρά που συμβάλλουν θετικά στην υγεία!
5 τροφές με λιπαρά που συμβάλλουν θετικά στην υγεία!
1. Αυγά (ολόκληρα)
Πρόκειται για την πιο βιοδιαθέσιμη πρωτεΐνη που υπάρχει στην φύση. O περισσότερος κόσμος κάνει το λάθος να πετάει τον κρόκο και να χρησιμοποιεί μόνο το ασπράδι. Με αυτόν τον τρόπο διαταράσσεται η ισορροπία των αμινοξέων, καθώς ο κρόκος συμπληρώνει το ασπράδι, δημιουργώντας ένα πλήρες προφίλ αμινοξέων, κατάλληλο για την δημιουργία αναβολικού περιβάλλοντος. Επίσης ο κρόκος είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα στην βιταμίνη Β12. Επιπλέον περιέχει υψηλές ποσότητες ψευδαργύρου, ασβεστίου και φωσφόρου και άλλων μετάλλων, καθώς και λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α,D και K. Σας προτείνουμε για κάθε δύο ασπράδια που καταναλώνεται να τρώτε και ένα κρόκο. Ειδικά αν η διατροφή σας είναι σχετικά χαμηλή σε λιπαρά, τότε ο κρόκος αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, καθώς είναι πολύ γευστικός. Η καλύτερη μορφή των αυγών είναι βρασμένα, αλλά αν σας αρέσουν στο τηγάνι δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλά φροντίστε ότι το λάδι που χρησιμοποιείται είναι ποιοτικό (βιολογικό αν υπάρχει η δυνατότητα) και μην το παρακάνετε όσων αφορά την ποσότητα, γιατί όταν το λάδι τηγανίζεται σε υψηλές θερμοκρασίες αλλάζει η χημική του σύσταση και διασπάται σε βλαβερά προϊόντα για την υγεία.
2. Κακάο
Οι μαύρες σοκολάτες που περιέχουν κακάο σε ποσοστό 80% και άνω περιλαμβάνουν ποικίλα οφέλη για τη υγεία του ανθρώπου, όπως την επιτάχυνση της λιποδιάλυσης. Επιπλέον η ανεπεξέργαστη μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβάνοντας και μια πολύ ισχυρή ουσία, την θεοβρωμίνη, η οποία παράγεται κατά την φάση της ζύμωσης των καρπών του κακαόδεντρου. Η θεοβρωμίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα τοξική για τα ζώα (για αυτό και λέγεται ότι οι σκύλοι απαγορεύεται να τρώνε σοκολάτα) έχει διεγερτικές ιδιότητες, καθώς και ελαφριά διουρητική και χαλαρωτική δράση. Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την αρτηριακή πίεση, όντας όμως 10 φορές ασθενέστερη από την καφεΐνη σαν διεγερτικό . Επιπλέον έχει αντιβηχικές ιδιότητες, καθώς έχει την δυνατότητα να δεσμεύει την δράση των αισθητήριων νευρώνων, με αποτέλεσμα να σταματά το αντανακλαστικό του βήχα. Πρέπει να αναφερθεί ότι οι επεξεργασμένες, γεμάτες ζάχαρη και πρόσθετα σοκολάτες γάλακτος που υπάρχουν στα περίπτερα περιέχουν ελάχιστη ποσότητα θεοβρωμίνης, οπότε αν σας ενδιαφέρει η επαρκής πρόσληψη της πρέπει να στραφείτε σε βιολογικές, σκούρες, ανεπεξέργαστες σοκολάτες με περιεκτικότητα 80-90% σε κακάο. Το περιεχόμενο σε λιπαρά σε μια σοκολάτα πρέπει να προέρχεται μονάχα από τα φυσικά λιπαρά που προκύπτουν στο κακάο και ΟΧΙ από πρόσθετα. Εναλλακτική στις σοκολάτες αποτελεί το ανεπεξέργαστο κακάο, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε σε μορφή ροφήματος. Εφόσον οι σοκολάτες που σας προτείνουμε δεν περιέχουν στα συστατικά τους κάποιο ζωικό παράγωγο, είναι κατάλληλες και για vegan αθλητές.
3. Ελαιόλαδο και λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας αποτελεί μια εξαιρετική πηγή κορεσμένων λιπαρών που ονομάζονται Τριγλυκερίδια Μέσης Αλυσίδας (Medium Chain Triglycerides-MCTs), συμπεριλαμβάνοντας μια ουσία, το λαυρικό οξύ, ένα πανίσχυρο συστατικό για το ανοσοποιητικό σύστημα, που υπολείπεται στις σύγχρονες διατροφές του δυτικού κόσμου. Όταν το λαυρικό οξύ εισέρχεται στο σώμα, μετατρέπεται σε μονολαυρίνη, μια ουσία ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση όλων των παθογόνων μικροοργανισμών, αφού έχει την ιδιότητα να καταστρέφει τις κυτταρικές του μεμβράνες. Τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs) αποτελούν άμεση μορφή ενέργειας για το σώμα και η πιθανότητα να αποθηκευτούν ως λίπος είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με άλλου είδους λιπαρά. Από την άλλη το ελαιόλαδο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ολεϊκού οξέος (75% περιεκτικότητα) ένα μονοακόρεστο ω-9 λιπαρό οξύ, το οποίο έχει την ιδιότητα να μειώνει την κακή χοληστερίνη (LDL). Η κατανάλωση του είναι συνδεδεμένη με τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, την μείωση των τριγλυκεριδίων και την καταστροφή μεγάλου αριθμού ελευθέρων ριζών (αντιοξειδωτική δράση). Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε μονοακόρεστα λιπαρά έχει συνδεθεί με την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού και του παχέος εντέρου. Η γεύση του είναι υπέροχη και αποτελεί απαραίτητα προσθήκη σε όλες τις σαλάτες, καθώς και σε πολλά πιάτα της μεσογειακής διατροφής.