Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι χορτοφάγων;

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι χορτοφάγων;
Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε κάποιον που είναι χορτοφάγος (vegetarian) — αλλά ξέρεις ακριβώς τι κάνει και τι δεν περιλαμβάνει στη διατροφή του; Δεν είναι πλέον τόσο ασπρόμαυρο όσο ήταν κάποτε – υπάρχουν πολλά μοτίβα διατροφής που ταιριάζουν στην κατηγορία των «χορτοφάγων». Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι η χορτοφαγική δίαιτα και τους διαφορετικούς τύπους χορτοφαγικών δίαιτων που ακολουθούνται συνήθως.

Τι είναι ένας χορτοφάγος;

Ένας απλός ορισμός των χορτοφάγων είναι μια ομάδα ανθρώπων που αποκλείουν τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους - συνήθως τα κρέατα είναι τα κύρια τρόφιμα που εξαιρούνται. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο που ακολουθεί μια χορτοφαγική δίαιτα δεν τρώει μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, αρνί ή κρέας ελαφιού — μπορεί να περιλαμβάνει ψάρι ή όχι. 1 Όταν εξετάζεις προϊόντα που παράγονται από ζώα (όπως γάλα, αυγά ή ακόμα και μέλι), εδώ διακρίνονται οι διαφορετικοί τύποι χορτοφαγικής διατροφής.

Πολλοί από αυτούς τους όρους δεν είναι ακριβείς ορισμοί, αλλά όροι που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να περιγράψουν τα διατροφικά τους πρότυπα.

Τύποι χορτοφάγων

Vegans

Όσοι ακολουθούν τη vegan διατροφή περιλαμβάνουν όλα τα προϊόντα φυτικής προέλευσης στη διατροφή τους, αλλά αποκλείουν οποιαδήποτε ζωικά προϊόντα ή κρέατα — συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που παρασκευάζονται από ζώα, όπως το γάλα ή μερικές φορές ακόμη και το μέλι. 1 Στην vegan διατροφή είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λίγες ασαφείς γραμμές σχετικά με ορισμένα προϊόντα: εξαιρούνται όλες οι τροφές με βάση τα ζώα.

Περίληψη: Οι vegans αποκλείουν όλες τις ζωικές τροφές και τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από ζώα.1

Lacto-vegetarians

Τα άτομα που ακολουθούν μια γαλακτο-χορτοφαγική διατροφή περιλαμβάνουν φυτικές τροφές συν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα στα γεύματά τους.1 Τα άτομα που προσδιορίζονται ως «Lacto-vegetarians» πιθανότατα δεν περιλαμβάνουν προϊόντα αυγών και αποκλείουν τα προϊόντα κρέατος. Οι Lacto-vegetarians μπορούν να λάβουν πρωτεΐνη από τρόφιμα όπως προϊόντα ορού γάλακτος, γιαούρτι, γάλα, τυρί και τυρί cottage, εκτός από πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης.

Περίληψη: Οι Lacto-vegetarians περιλαμβάνουν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή τους αλλά όχι κρέατα.1

Ovo-vegetarians

Αυτή η ομάδα χορτοφάγων διευκρινίζει ότι περιλαμβάνει τα αυγά στα τρόφιμα που τρώνε επιπλέον των φυτικών τροφών.1 Εξακολουθούν να αποκλείουν τα προϊόντα κρέατος και πιθανότατα δεν περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα αυγά είναι κοινά συστατικά σε πολλά παρασκευασμένα τρόφιμα και αρτοσκευάσματα και μπορούν να αποτελέσουν καλή πηγή πρωτεϊνών και λιποδιαλυτών βιταμινών σε μια διατροφή κυρίως φυτικής προέλευσης.

Περίληψη: Οι Ovo-vegetarians περιλαμβάνουν τα αυγά στην κυρίως φυτικής προέλευσης διατροφή τους.1

Lacto-ovo-vegetarians

Οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτό το χορτοφαγικό στυλ διατροφής περιλαμβάνουν τόσο γάλα όσο και αυγά στη διατροφή τους. Πιθανότατα εξακολουθούν να αποκλείουν τα κρέατα από την διατροφή τους, αλλά μπορεί να μην αποκλείουν τα ψάρια ή/και τα οστρακοειδή. Αυτό το φυτικό διατροφικό μοτίβο περιλαμβάνει πρωτεΐνη από γάλα και αυγά εκτός από φυτικές πηγές όπως τα φασόλια, τα μπιζέλια και η σόγια.

Περίληψη: Οι χορτοφάγοι Lacto-ovo τρώνε μια διατροφή κυρίως φυτικής προέλευσης με την προσθήκη αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων.1

Pescatarians

Όσοι ακολουθούν μια πεσκατσαρική δίαιτα περιλαμβάνουν ψάρια και/ή οστρακοειδή στα γεύματά τους, αλλά αποφεύγουν τα χερσαία ζωικά κρέατα όπως το βοδινό, το κοτόπουλο και το χοιρινό. 2 Μπορεί να περιλαμβάνουν ή όχι γάλα ή αυγά στη διατροφή τους. Αν το κάνουν, θα μπορούσαν να ονομαστούν lacto-ovo-pescatarians — κάτι που είναι πολύ σοκαριστικό! Το ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για τη συμπλήρωση των φυτικών πρωτεϊνών σε αυτό το στυλ διατροφής.

Περίληψη: Οι Pescatarian καταναλώνουν ψάρια ή οστρακοειδή εκτός από μια φυτική διατροφή, αλλά όχι πουλερικά, χοιρινό ή άλλα κρέατα.2

Pollotarian

Αυτή η κατηγορία χορτοφαγικής διατροφής περιλαμβάνει πουλερικά όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και πάπια, αλλά δεν περιλαμβάνει κόκκινο κρέας ή χοιρινό.3 Τα άτομα που ακολουθούν αυτή τη δίαιτα μπορεί να επικεντρώνονται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα, αλλά προσθέτουν πουλερικά για επιπλέον πρωτεΐνη. Η αποφυγή κόκκινου κρέατος και χοιρινού κρέατος μπορεί να είναι για τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών ή για άλλες διατροφικές προτιμήσεις. Οι Pollotarians πιθανότατα λαμβάνουν άφθονη πρωτεΐνη πέρα από την πρωτεΐνη που λαμβάνουν από τις φυτικές πηγές τους.

Περίληψη: Οι Pollotarians περιλαμβάνουν το κοτόπουλο στη διατροφή τους κυρίως φυτικής προέλευσης, αλλά δεν τρώνε χοιρινό ή βοδινό.3

Flexitarian

Μια σύγχρονη αντίληψη για τη χορτοφαγία, ένα «ευέλικτο» διατροφικό μοτίβο μπορεί να επικεντρωθεί σε τρόφιμα κυρίως φυτικής προέλευσης χωρίς να αποκλείει εντελώς ή κάποια συγκεκριμένη κατηγορία ζωικών τροφών.2 Η χρήση αυτού του όρου για να περιγράψει τη διατροφή σου σημαίνει ότι κλίνεις προς ένα φυτικό διατροφικό μοτίβο αλλά περιστασιακά περιλαμβάνει κάποια ή όλα τα είδη ζωικών προϊόντων.

Περίληψη: Οι Flexitarians προτιμούν να τρώνε μια διατροφή κυρίως φυτικής προέλευσης, αλλά δεν περιορίζουν εντελώς τα ζωικά τρόφιμα.2

Όποιο είδος χορτοφάγου κι αν είσαι, μπορείς να πάρεις άφθονη πρωτεΐνη…

Με λίγα λόγια

Οι χορτοφαγικές δίαιτες επικεντρώνονται στην κατανάλωση κυρίως φυτικών τροφών και μπορεί να περιορίζουν ορισμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης με βάση το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο στο οποίο βασίζονται. Όλες οι μορφές χορτοφαγικής δίαιτας μπορούν να είναι διατροφικά επαρκείς με αρκετή ποικιλία. Η καλύτερη δίαιτα για να επιλέξεις είναι αυτή που είναι διατροφικά καλά στρογγυλεμένη και ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες υγείας και τις προσωπικές σου προτιμήσεις, αλλά θα πρέπει επίσης να λαμβάνεις υπόψη το κόστος και την ευκολία.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

  1. Melina, V., Craig, W., & Levin, S. (2016). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: vegetarian diets. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116(12), 1970-1980. 
  2. Wozniak, H., Larpin, C., de Mestral, C., Guessous, I., Reny, J. L., & Stringhini, S. (2020). Vegetarian, pescatarian and flexitarian diets: sociodemographic determinants and association with cardiovascular risk factors in a Swiss urban population. British Journal of Nutrition, 124(8), 844-852. 
  3. Garbett, T. M., Garbett, D. L., & Wendorf, A. (2016). Vegetarian diet: A prescription for high blood pressure? A systematic review of the literature. The Journal for Nurse Practitioners, 12(7), 452-458. 
Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

H Claire είναι Registered Dietitian (εγγεγραμμένη διαιτολόγος) από το Academy of Nutrition and Dietetics  και πιστοποιημένη Health and Wellness Coach από το International Consortium for Health and Wellness Coaching. Έχει πτυχίο Bachelor of Science in Biology και μεταπτυχιακό Master’s degree in Clinical Dietetics και Nutrition από το University of Pittsburgh.

 Η Claire λατρεύει να μιλάει και να γράφει για το φαγητό και το fitness και της αρέσει να χρησιμοποιεί την εμπειρία της ώστε να βοηθήσει τους άλλους να πετύχουν τους στόχους υγείας και ευεξία τους.

Η Claire είναι επίσης πιστοποιημένη instructor στην ποδηλασία σε κλειστό χώρο και αγαπάει την πνευματική και φυσική ώθηση που λαμβάνει από τα μαθήματα yoga και τρεξίματος. Όταν δεν καταφέρνει να διατηρηθεί fit, ζητωκραυγάζει για τις τοπικές ομάδες της περιοχής της στο Pittsburgh, ή μαγειρεύει για την οικογένειά της στην κουζίνα.

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Claire’s εδώ.

myprotein