Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Γιατί νιώθω κουρασμένος όταν κάνω δίαιτα ;

Γιατί νιώθω κουρασμένος όταν κάνω δίαιτα ;
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Νιώθεις κουρασμένος όταν κάνεις δίαιτα ;

tired-4
Οι αιτίες που η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες μας ρίχνουν τη διάθεση είναι δύο. Πρώτον, η έλλειψη ενέργειας εξαιτίας της χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης μας προκαλεί κόπωση. Δεύτερον, η έλλειψη υδατανθράκων, ελαττώνει την παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή ο οποίος βελτιώνει τη διάθεση στον εγκέφαλο. Είναι γνωστόν ότι η σοκολάτα η οποία περιέχει και ζάχαρη και σεροτονίνη, είναι ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό. Η παρουσία υδατανθράκων όμως  οδηγεί και σε υπνηλία, μέσω αύξησης της παραγόμενης ινσουλίνης, αλλά και της τρυπτοφάνης, η οποία ως γνωστόν μεταβολίζεται σε μελατονίνη. Επίσης η καφεΐνη σε συνδυασμό με τα αμινοξέα L-tyrosineL-phenylalanine, ginko biloba, ginsec βοηθούν σε μια καλύτερη διαύγεια και συγκέντρωση. Ως  γνωστόν ο εγκέφαλος απαιτεί σε καθημερινή βάση 100γρ απλού υδατάνθρακα (400kcal) για επαρκή λειτουργία του. Μετά από ένα γεύμα, όπου η γλυκόζη του αίματος ανεβαίνει, η διάθεση μας βελτιώνεται. Η εγκεφαλική λειτουργία είναι συνυφασμένη με τους σύνθετους και απλούς υδατάνθρακες και η διάθεση από νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη, της οποίας η βιοσύνθεση απαιτεί την παρουσία τρυπτοφάνης. Οι πρωτεϊνούχες τροφές (γαλοπούλα),είναι πλούσιες σε αυτό το αμινοξύ.

Ιδανικά Συμπληρώματα Διατροφής για συγκέντρωση και διαύγεια

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein