Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Ενυδατώνεσαι σωστά ; Το νερό και η σημασία του

Ενυδατώνεσαι σωστά ; Το νερό και η σημασία του
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Νερό & Ενυδάτωση : μην το ξεχνάς !

wateraday-1

Η σημασία της επαρκούς ενυδατώσεως στον αθλητή με νερό είναι εξίσου σημαντική, όσο και κρίσιμη. Ως γνωστόν, οι μύες αποτελούνται κατά 70% από νερό, όπως άλλωστε και κάθε κύτταρο.    Το νερό είναι ο διαλύτης δια μέσου του οποίου όλα τα διατροφικά στοιχεία μεταφέρονται στους διαφόρους ιστούς.

Τη στιγμή που αισθανόμαστε το αίσθημα της δίψας, είμαστε ήδη ελαφρώς αφυδατωμένοι. Η αφυδάτωση έχει μέγιστο αντίκτυπο στην απόδοση ενός αθλητή και όταν αυτή φτάσει το 5% του βάρους του σώματος, τότε μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς σπασμούς -κράμπες, λόγω υποκαλιαιμίας και υπομαγνησιαιμίας.Σε καλοκαιρινές περιόδους επιβάλλεται να καταναλώνεται ισοτονικό-υποτονικό διάλυμα υδατανθράκων με μέταλλα και ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χλώριο).
Η σωστή ενυδάτωση εξασφαλίζει ένα δραστήριο μεταβολισμό. Όταν κάνουμε δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες διαπιστώνουμε ότι οι μύες μας συρρικνώνονται. Ο λόγος είναι ότι η έλλειψη υδατάνθρακα, οδηγεί σε ελάττωση του γλυκογόνου (το οποίο προϋποθέτει νερό για το σχηματισμό του).

Το <<πρήξιμο>>  χάνεται και η μυϊκή συστολή είναι ανεπαρκής δίχως επαρκές ενδομυϊκό γλυκογόνο.Το πόσο νερό θα πιούμε,είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραμέτρων όπως,

1) θερμοκρασία περιβάλλοντος,            2) υγρασία ατμόσφαιρας3) ένταση και χρονική διάρκεια φυσικής δραστηριότητας4) δείκτης μάζας σώματος5) οσμωτικότητα πλάσματος,6) κατανάλωση νατρίου.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein