Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Γλουτένη και Fitness

Γλουτένη και Fitness
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Η γλουτένη είναι ένα αμφιλεγόμενο συστατικό στον χώρο του fitness / bodybuilding. Άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να επηρεάσει την σωματική εμφάνιση και άλλοι πως όχι. Η αλήθεια είναι ότι ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με το αν έχει δυσανεξία, αντιδρά αλλιώς.

Γλουτένη και Fitness

glutenfree

Το ψωμί και γενικότερα όλα τα παράγωγα του αλευριού, είτε άσπρου-είτε μαύρου, δεν συνιστώνται στη δίαιτα. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν γλουτένη, ένα συστατικό του σιταριού το οποίο έχει την τάση να οιστρογονίζει το σώμα και να το κάνει να δείχνει πιο «μαλακό» με κατακρατήσεις υγρών. Παρά το γεγονός ότι το ψωμί ολικής αλέσεως είναι σύνθετος υδατάνθρακας με ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρέπει να αποφεύγεται και αντί αυτού να προτιμώνται αμυλώδεις υδατάνθρακες, όπως το καστανό-αναποφλοίωτο ρύζι και η ψητή πατάτα.

Τα μακαρόνια έχουν κι αυτά γλουτένη, συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγονται και φυσικά οι απλοί υδατάνθρακες, οι οποίοι πέραν της μεταπροπονητικής αναπλήρωσης, θα πρέπει να μην καταναλώνονται, δεδομένου ότι παράγουν μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης, μιας ορμόνης που προάγει τη λιπογένεση.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein