Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Γράμμωση ή Όγκος : πώς να μετρήσεις την πρόοδο σου;

Γράμμωση ή Όγκος : πώς να μετρήσεις την πρόοδο σου;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Είτε κάνεις γράμμωση είτε όγκο, ένα είναι σίγουρος. Πρέπει να μετράς με κάποιο τρόπο την πρόοδο σου.

Ο Greg Plitt είχε πει "In order to know where we're going we must first know where we are and where we have been". Δηλαδή, για να δούμε που θέλουμε να πάμε, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε και που έχουμε υπάρξει.

Γράμμωση ή Όγκος : πώς να μετρήσεις την πρόοδο σου;

triceps pushdown

Όταν μπαίνεις στο αμάξι, έχεις στο μυαλό έναν προορισμό μαζί με τις στάσεις που πρόκειται να κάνεις στην διαδρομή σου. Το ίδιο ισχύει και για το Fitness ταξίδι σου. Είτε έχεις ως στόχο την γράμμωση είτε τον όγκο, πρέπει να κάνεις κάποιες στάσεις ώστε να δεις την πρόοδο σου έχοντας στον μυαλό σου σαν προορισμό το ιδανικό σώμα για εσένα.

Οι περισσότεροι βασίζονται λανθασμένα στην ζυγαριά. Το βάρος όμως μπορεί να αλλάξει καθημερινά για εκατοντάδες λόγους όπως η πρόσληψη νερού, τα γεύματα που κατανάλωσες, το άγχος, ο ύπνος, ορμονικά θέματα και άλλα πολλά. Επομένως, η ζυγαριά είναι απλά ένα δείγμα.

Τι άλλα μπορείς να κάνεις για να δεις την πρόοδο σου στην γράμμωση ή στον όγκο;

Μετρήσεις

Άνοιξε ένα αρχείο Excel ή ένα σημειωματάριο και μέτρα κάθε βδομάδα την περίμετρο του λαιμού σου, του στήθους σου, τα δίκεφαλα, την μέση σου, τα πόδια σου και τις γάμπες σου. Με αυτόν τον τρόπο θα δεις ποια μέρη του σώματος σου είναι πίσω και ποια προοδεύουν.

Φωτογραφίες

Οι φωτογραφίες είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στο ταξίδι σου για γράμμωση ή όγκο. Φωτογράφισε το σώμα σου κάθε βδομάδα από μπροστά, πλάγια και πίσω. Βεβαιώσου ότι βγάζεις τις φωτογραφίες στο ίδιο μέρος, την ίδια ώρα  (προτείνω το πρωί που ξυπνάς) και απέφυγε διαφορές στον φωτισμό ή μέρες που ίσως έχεις κατακράτηση υγρών. Εκτύπωσε τις και σύγκρινε της. Δεν υπάρχει καλύτερο κινητρο από το να βλέπεις την πρόοδο σου.

Λιπομέτρηση

myprotein bodyfat caliper

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα δερματοπτυχόμετρο όπως αυτό:

και να κάνεις μετρήσεις κάθε 2 βδομάδες. Περιέχει όλες τις οδηγίες για το πώς θα μετρήσεις με ακρίβεια το ποσοστό λίπους σου όταν κάνεις γράμμωση ή όγκο. Μέτρα το στήθος, τα τρικέφαλα, τα φτερά σου, χαμηλά τους κοιλιακούς και τα μπούτια σου.

Άλλοι μέθοδοι λιπομέτρησης:

Ζυγαριές: δεν το προτείνω δεν έχουν ακρίβεια.

Ανάλυση DEXA:  η πιό ακριβή και δυσεύρετη μέθοδος λιπομέτρησης. Αλλά η πιο αξιόπιστη. Δεν νομίζω όμως ότι χρειάζεται. Μπορείς να δοκιμάσεις μια φορά όταν φτάσεις τον τελικό σου στόχο. Είναι με ακτίνες X-ray και έχει λίγο ακτινοβολία.

Πώς νιώθεις εσύ ;

how to get rid of belly fat

Ξέρεις το σώμα σου καλύτερα από τον καθένα. Νιώθεις πιο στεγνός ή πιο ογκώδης (ανάλογα τον στόχο σου). Μείνε στον στόχο όμως. Είναι σίγουρο ότι αν είσαι φυσικός αθλητής ή αθλήτρια, όταν κάνεις γράμμωση θα χάσεις και μυϊκό ιστό και όταν κάνεις όγκο θα βάλεις και λίπος.

Ρούχα

Πώς νιώθεις με τα ρούχα σου; Κολυμπάς ; Έχεις χάσει βάρος. Το αντίθετο. Πήρες. Αλλά αν αυτός είναι ο στόχος σου. ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Δεν γίνεται και όγκος και γράμμωση ταυτόχρονα (εκτός αν είσαι αρκετά αρχάριος-α).

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein