Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Τι είναι η δίαιτα επαναφοράς του μεταβολισμού; Λειτουργεί ή είναι απλώς μια τάση;

Τι είναι η δίαιτα επαναφοράς του μεταβολισμού; Λειτουργεί ή είναι απλώς μια τάση;
Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

Είδες μερικά posts για τη δίαιτα επαναφοράς μεταβολισμού στα social media σου πρόσφατα; Έχουμε δει κι εμείς μερικές αναφορές για την διαίτα αυτή, οπότε ας μάθουμε ακριβώς τι είναι, πώς ξεκίνησε και αν έχει κάποια πραγματικά οφέλη ή αν είναι απλώς μια ακόμα μόδα της διατροφικής κουλτούρας.

Τι είναι η δίαιτα επαναφοράς του μεταβολισμού;

Αυτή η δίαιτα έγινε δημοφιλής από τον πρώην παίκτη του NFL, Steve Weatherford, ο οποίος αργότερα έγινε προπονητής γυμναστικής. Ο στόχος της δίαιτας είναι να ξεγελάσει το σώμα σου για να επιταχύνει τον μεταβολισμό σου εστιάζοντας σε ορισμένα τρόφιμα, εξαλείφοντας άλλα για να πετύχεις έλλειμμα θερμίδων.

Όπως πολλές άλλες δημοφιλείς δίαιτες, ο στόχος είναι η απώλεια βάρους (και η απώλεια λίπους), η οποία επιτυγχάνεται ακολουθώντας ένα πρόγραμμα γευμάτων που μειώνει τους υδατάνθρακες και στη συνέχεια τους επαναφέρει – κάτι σαν carb cycling.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα επαναφοράς μεταβολισμού;

Ο μεταβολισμός μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά οι κύριοι τρόποι που τον επηρεάζουμε είναι από το τι τρώμε και το πόσο ασκούμαστε. Μερικοί από εμάς γεννιόμαστε με σωματότυπους και γενετική που μας δίνει ταχύτερο μεταβολισμό (που σημαίνει ότι καίμε περισσότερες θερμίδες χωρίς να κάνουμε τίποτα και μπορούμε να καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες χωρίς να παχύνουμε) και άλλοι με πιο αργό μεταβολισμό (που σημαίνει ότι καίνε λιγότερες θερμίδες και πρέπει να γυμναστούν σκληρότερα για να χάσουν βάρος).1

Επειδή ο μεταβολισμός μας είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, μερικούς από τους οποίους δεν μπορούμε να αλλάξουμε (η γενετική μας), δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ένα κουμπί "επαναφοράς" που μπορούμε να πατήσουμε - αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να χειριστούμε τον μεταβολισμό μας (είτε θέλουμε να τον επιταχύνουμε είτε το επιβραδύνουμε μέσω της διατροφής και των συνηθειών μας γύρω από την άσκηση).

Πώς να ακολουθήσεις τη δίαιτα επαναφοράς του μεταβολισμού

Η δίαιτα Μεταβολικής Επαναφοράς λέγεται ότι είναι εξατομικευμένη, αλλά περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα διατροφής, πρόγραμμα συμπληρωμάτων και συγκεκριμένες προπονήσεις.

Η μερίδα της δίαιτας συνιστά χαμηλούς υδατάνθρακες, μέτρια πρωτεΐνη και πολλά λαχανικά - συμπεριλαμβανομένων σπιτικών χυμών. Θα σου δοθούν οδηγίες για τα τρόφιμα στα οποία πρέπει να εστιάσεις και για αυτά που είναι εκτός ορίων. Η δίαιτα αυτή ενθαρρύνει την κατανάλωση πολύ νερού και όχι αλκοόλ.

Οι προπονήσεις είναι έντονες και επικεντρώνονται σε αερόβια προπόνηση με άδειο στομάχι και προπόνηση με βάρη.

Θα με βοηθήσει η δίαιτα επαναφοράς του μεταβολισμού να χάσω βάρος;

Επειδή η δίαιτα επαναφοράς μεταβολισμού έχει σχεδιαστεί για 4 εβδομάδες, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δεσμευτούν σε μια αλλαγή για αυτό το χρονικό διάστημα. Ωστόσο, είναι πολύ συγκεκριμένο τόσο στο πρόγραμμα διατροφής όσο και στις ρουτίνες άσκησης που πρέπει να ακολουθήσεις (σκέψου ότι έχει 2 προπονήσεις την ημέρα). Η προσήλωση είναι δύσκολη, αλλά υπόσχεται αποτελέσματα.

Τα συνολικά αποτελέσματα είναι πιθανό να οφείλονται σε θερμιδικό έλλειμμα – δύο προπονήσεις και ένα πρόγραμμα γευμάτων χαμηλών υδατανθράκων θα σε κάνουν να κάψεις περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις και αν το κάνεις αυτό για 4 εβδομάδες πιθανότατα θα οδηγήσει σε κάποια απώλεια βάρους. Αν και στην πραγματικότητα δεν γυρίζεις τον διακόπτη για να «επαναφέρεις» τον μεταβολισμό σου, η σκληρή δουλειά σου μπορεί να σε κάνει να χάσεις βάρος τρώγοντας λιγότερο από όσο καις.

Αυτή η προσέγγιση δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δεν είναι κάτι καινούργιο – θυμήσου την Atkins ή την Keto – και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα γευμάτων είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό πολλών δίαιτων απώλειας βάρους. Ενώ η δίαιτα επαναφοράς μεταβολισμού είναι πιθανότατα απλώς μια φανταχτερή μορφή carb cycling, μπορεί οπωσδήποτε να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος εάν έχεις την αποφασιστικότητα να παραμείνεις σε καλό δρόμο.

Παρόλο που μπορεί να μάθεις κάποιες νέες στρατηγικές προπόνησης ή να κάνεις μακροπρόθεσμες αλλαγές στη διατροφή σου, δεν είναι ένα βιώσιμο μοτίβο που πρέπει να ακολουθείς για πάντα – και θα αισθάνεσαι απογοητευμένος/η αν βγεις εκτός προγράμματος (ειδικά όταν το πληρώνεις).

Η έρευνα δείχνει ότι ενώ πολλές δίαιτες μόδας μπορεί να είναι επιτυχημένες, το κοινό νήμα μεταξύ τους είναι η επίτευξη ελλείμματος θερμίδων.2 Η συνέπεια με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση είναι το πραγματικό κλειδί για την επιτυχή απώλεια βάρους.

Με λίγα λόγια

Η δίαιτα επαναφοράς του μεταβολισμού βασίζεται σε ορισμένες προφανείς στρατηγικές - τρώγοντας λιγότερες θερμίδες, γυμνάζεσαι σκληρά στο γυμναστήριο και αποφεύγεις ορισμένα τρόφιμα όπως είναι τα γλυκά. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθήσεις ένα τόσο αυστηρό σχέδιο για 30 ημέρες, πόσο μάλλον για πάντα. Αν και στην πραγματικότητα δεν «επαναφέρει» τον μεταβολισμό σου, μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Το να βρεις ένα πλάνο διατροφής και άσκησης που μπορείς να ακολουθείς με συνέπεια είναι πιο σημαντικό και ωφέλιμο από κάθε μόδα διατροφής.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

  1. Carroll, S., &Dudfield, M. (2004). What is the relationship between exercise and metabolicabnormalities?. Sports medicine34(6), 371-418. 
  2. Johnston, B. C., Kanters, S.,Bandayrel, K., Wu, P., Naji, F., Siemieniuk, R. A., … & Mills, E. J. (2014). Comparison of weight loss among named diet programs in overweight and obese adults: a meta-analysis. Jama312(9), 923-933
Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

H Claire είναι Registered Dietitian (εγγεγραμμένη διαιτολόγος) από το Academy of Nutrition and Dietetics  και πιστοποιημένη Health and Wellness Coach από το International Consortium for Health and Wellness Coaching. Έχει πτυχίο Bachelor of Science in Biology και μεταπτυχιακό Master’s degree in Clinical Dietetics και Nutrition από το University of Pittsburgh.

 Η Claire λατρεύει να μιλάει και να γράφει για το φαγητό και το fitness και της αρέσει να χρησιμοποιεί την εμπειρία της ώστε να βοηθήσει τους άλλους να πετύχουν τους στόχους υγείας και ευεξία τους.

Η Claire είναι επίσης πιστοποιημένη instructor στην ποδηλασία σε κλειστό χώρο και αγαπάει την πνευματική και φυσική ώθηση που λαμβάνει από τα μαθήματα yoga και τρεξίματος. Όταν δεν καταφέρνει να διατηρηθεί fit, ζητωκραυγάζει για τις τοπικές ομάδες της περιοχής της στο Pittsburgh, ή μαγειρεύει για την οικογένειά της στην κουζίνα.

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Claire’s εδώ.

myprotein