Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Σκόνη κακάο | Οφέλη και κορυφαίες χρήσεις

Σκόνη κακάο | Οφέλη και κορυφαίες χρήσεις
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Το κακάο είναι μια μοναδική τροφή με τρομερή γεύση ... άλλα και πολλά οφέλη! Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα οφέλη από το κακάο καθώς και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Τι είναι η σκόνη κακάο;

Το κακάο είναι μια υπερτροφή που όλοι πρέπει να εκτιμήσουμε. Σε μορφή σκόνης, το κακάο υπάρχει σε πολλά προϊόντα διατροφής για την υγεία, από σκόνες πρωτεΐνης μέχρι και σε μπάρες ή σνακ.

Το κακάο αναφέρεται σε ολόκληρα φασόλια ή σε μορφή σκόνης όταν δεν έχουν θερμανθεί κατά την επεξεργασία τους. Η διαδικασία θέρμανσης είναι αυτή που την οδηγεί σε κάποια από τη θρεπτική του αξία.

Αν είστε εδώ για γυμναστηριακούς λόγους ή λόγους απώλειας βάρους, είστε στο σωστό σημείο. Το κακάο είναι μια άριστη πηγή ενέργειας και ένα τρομερό βοήθημα για να αντιμετωπίσετε την κόπωση ενώ παράλληλα σας βοηθάει στην απώλεια λίπους.

raw cacao powder

Πλεονεκτήματα από το κακάο

Όταν το χρησιμοποιείτε σε ζεστή σοκολάτα, το κακάο ίσως μπορεί να το παρεξηγήσετε. Όχι όμως λόγω του κακάο αυτού καθεαυτού, αλλά λόγω της ζάχαρης και των ανθυγιεινών συστατικών που υπάρχουν στα περισσότερα έτοιμα ροφήματα.

Τα πλεονεκτήματα υγείας του κακάο αφορούν κυρίως την ανεπεξέργαστη μορφή του.

Φοβερό αντιοξειδωτικό

Όταν μιλάμε για υπερτροφές, οι περισσότεροι θα μιλήσουν για τα μπλούμπερι, ενώ το κακάο στην ουσία έχει 40 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα μπλούμπερι. Τα αντιοξειδωτικά απαγορεύουν και μερικές φορές αποτρέπουν την οξείδωση μορίων στο σώμα σας. Αφαιρούν τα δυνητικά επικίνδυνα οξειδωτικά μέσα για την υγεία. Με αυτόν τον τρόπο σας παρέχουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, όπως το υγιές δέρμα, καθαρίζοντας όλα τα απόβλητα των κυττάρων σας προτού προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά.

Αυτά τα προϊόντα αποβλήτων ονομάζονται «ελεύθερες ρίζες». Το κακάο έχει βαθμολογία ORAC 98.000 ανά 100g, ενώ τα βακκίνια έχουν 2.400. Μια βαθμολογία ORAC μετρά την ικανότητα των αντιοξειδωτικών να απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κυτταρικής ζωής και στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.

Άριστη πηγή μαγνησίου

Το ωμό κακάο είναι μια τέλεια πηγή μαγνησίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας καθώς και τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Υποστηρίζει το μυϊκό σας σύστημα, τα γερά κόκκαλα, τα δόντια σας και μια υγιή πίεση αίματος.

Το μαγνήσιο βοηθά ώστε να μετατραπεί η γλυκόζη σε ενέργεια στον εγκέφαλό σας ώστε να συγκεντρωθείτε. Επομένως, βοηθά στο διάβασμα, στην προπόνηση, στην δουλειά και επομένως ίσως πρέπει να σκεφτείτε να καταναλώσετε κάτι που να περιέχει σκόνη κακάο.

cacao

Γεμάτο σίδηρο

Το σίδηρο είναι αυτό που λείπει ειδικά στους χορτοφάγους. Επομένως, το κακάο είναι η λύση. Το κακάο, στην πραγματικότητα, είναι η φυτική πηγή με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σιδήρου, αποδίδοντας 7.3 mg ανά 100 γρ. Επομένως, αν νομίζετε οτι "χάνετε" το σίδηρο επειδή δεν τρώτε κρεάς, απλά σκεφτείτε ότι το μοσχάρι και το κατσίκι έχει μόνο 2.5 mg σίδηρο ανά 100 γρ. ενώ το σπανάκι μόλις 3.6 mg.  Επειδή ο σίδηρος στο κακάο είναι μη αιμικός, θα επωφεληθείτε περισσότερο καταναλώνοντας το μαζί με κάποια βιταμίνη C.

Μεγάλη περιεκτικότητα ασβεστίου

Η σκόνη κακάο είναι μια άριστη πηγή ασβεστίου, η οποία είναι καλή για τα δόντια και τα οστά σας μεταξύ άλλων. Στην πραγματικότητα, έχει περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα, με μια επιβλητική περιεκτικότητα των 160mg ανά 100g ενώ το γάλα έχει 125mg ανά 100ml.

Ιδανικό για να σας φτιάχνει την διάθεση

Το κακάο είναι επίσης μια αποδεδειγμένη πηγή σεροτονίνης, τυροσίνης, τρυπτοφάνης και φαινυλαιθυλαμίνης, οι οποίοι είναι νευροδιαβιβαστές που συνδέονται με την αίσθηση μιας καλής και χαρούμενης διάθεσης. Οι περιπτώσεις έλλειψης διάθεσης συνδέονται συχνά με μια ανεπάρκεια αυτών των χημικών ουσιών.

Το κακάο δεν βοηθά μόνο στο να σας φτιάξει τη διάθεση, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την όρεξή σας και να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος.

Ιδανική χρήσεις για την σκόνη κακάο

Επειδή η σκόνη κακάο σας φέρνει όλα τα προαναφερθέντα οφέλη σε πιο προσιτή μορφή, η ποικιλία χρήσεων της είναι σχεδόν ατελείωτη. Ακολουθούν μερικές από τις κορυφαίες προτάσεις μας:

hot chocolate

Υγιεινό σμούθι

Χρησιμοποιήστε τις ενεργειακές ιδιότητες του κακάο ώστε να λάβετε μια δόση ενέργειας είτε πριν είτε μετά από μια σκληρή προπόνηση. Συνδυάστε με βιταμίνη C από πορτοκάλια ή μπλούμπερι ώστε να λάβετε επιπλέον αντιοξειδωτικά.

Φτιάξτε ένα μπράουνι

Προσθέστε σκόνη κακάο σε μια συνταγή για σοκολατένιο brownie το οποίο δεν θα σας κάνει να αισθάνεστε ενοχές ενώ παράλληλα δεν περιέχει και γλουτένη.

Υγιεινή ζεστή σοκολάτα

Φτιάξτε μια τέλεια σοκολάτα, είτε ζεστή είτε κρύα. Βάλτε μια κ.σ. σκόνη κακάο μαζί με φυτικό γάλα και ένα γλυκαντικό (όπως Βιολογικό Σιρόπι Αγαύης,Βιολογικό Σιρόπι Σφενδάμου ή Βιολογική Ζάχαρη Καρύδας). Σε μια ζεστή μέρα αφήστε το να κρυώσει στο ψυγείο πιείτε την κρύα, αλλά αποφύγετε το γάλα που βασίζεται σε αγελάδες, το οποίο είναι γνωστό ότι εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου στο κακάο.

cacao

Spice Rub Κακάο

Δώστε μοσχάρι σας μια τέλεια γεύση προσθέτοντας σκόνη κακάο αναμεμειγμένη με θαλασσινό αλάτι, πάπρικα, μαύρο πιπέρι, κύμινο, θυμάρι και κρύσταλλους καρύδας.

Για το δέρμα σας...

Δεν είναι μόνο για φαγητό. Το κακάο είναι η τελική ενυδατική κρέμα όταν εφαρμόζεται σαν βούτυρο σώματος.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein