Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Πώς να παρακολουθείτε το σωματικό σας βάρος σωστά ;

Πώς να παρακολουθείτε το σωματικό σας βάρος σωστά ;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Άλλοι ζυγίζονται μια φορά την βδομάδα, άλλοι κάθε μέρα, άλλοι όποτε το θυμηθούν και άλλοι ποτέ... Τι είναι το ιδανικό όμως ώστε να πετύχετε αποτελεσματικά τον στόχο σας;

f
Το σωματικό βάρος είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταβλητές που μπορούμε να παρακολουθήσουμε προκειμένου να υπολογίσουμε αν φτάνουμε πιο κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει, είτε αυτοί είναι να αυξήσουμε την μυϊκή μας μάζα είτε να χάσουμε λίπος.

Αν βρίσκεστε σε περίοδο γράμμωσης μια αρχική προτεινόμενη τιμή για ρυθμό ελάττωσης βάρους είναι να χάνετε 0.5% με 1% του συνολικού σας βάρους κάθε εβδομάδα ή, σε περίοδο όγκου να αυξάνετε το σωματικό σας βάρος κατά 1 κιλό το μήνα, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει ο ρυθμός αύξησης του βάρους σε εβδομαδιαία βάση να είναι περίπου 0.2 με 0.3 κιλά. Αλλά, πως μπορούμε να μετρήσουμε κάτι το οποίο είναι τόσο μικρό όσο τα 0.2 κιλά την εβδομάδα αν ζυγιζόμαστε μόνο κάθε Σάββατο ύπο τελείως διαφορετικές συνθήκες; Η απάντηση είναι πως με εβδομαδιαία ζυγίσματα αυτό δεν είναι εφικτό.

Αυτό το οποίο προτείνω είναι να γίνονται καθημερινά ζυγίσματα αμέσως αφού ξυπνήσετε, αφού πρώτα έχετε χρησιμοποίησει την τουαλέτα, πρωτού φάτε ή πιείτε τίποτα. Αφού το κάνετε αυτό σημειώστε τον αριθμό. Σημειωτέον δεν θα πρέπει να ενδιαφέρεστε για το αποτέλεσμα μόνο μίας μέρας ζυγίσματος, αλλά αυτό για το οποίο θα πρέπει να ενδιαφέρεστε είναι για τον εβδομαδιαίο μέσο όρο.

drk

Ένας εύκολος και έξυπνος τρόπος για να το υπολογίσετε αυτό είναι χρησιμοποιώντας ένα αρχείο Excel με την αυτοματοποιημένη εντολή του μέσου όρου που υπάρχει στο λογισμικό. Επίσης υπάρχουν πολλές άλλες εφαρμογές στα κινητά που μπορούν έχουν ακριβώς την ίδια λειτουργία. Μπορείτε επίσης να το κάνετε και με τον πιο κλασικό τρόπο αξιοποιώντας χαρτί και μολύβι. Γενικά απ’ότι καταλάβατε υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό.Θα πρέπει να συγκρατήσετε ότι θέλουμε το μέσο όρο από ζυγίσματα 7 ημερών τα οποία θα πρέπει να γίνουν υπό παρόμοιες συνθήκες προκειμένου τα δεδομένα να είναι όσο πιο σταθερά γίνεται. Από τη στιγμή που έχετε τον εβδομαδιαίο μέσο όρο, ο στόχος είναι να συγκρίνετε το μέσο όρο που έχετε σημειώσει από κάθε εβδομάδα. Αυτό θα επιτεύξει να εξομαλύνει τις αυξομειώσεις του σωματικού σας βάρους και έτσι θα αποκτήσετε έναν αξιόπιστο αριθμό που με αυτόν θα μπορείτε να δουλέψετε.

Είναι απολύτως φυσιολογικό το σωματικό σας βάρος να παρουσιάσει διακυμάνσεις της τάξεως του 1-2% από μέρα σε μέρα εξαιτίας της αυξομείωσης του νερού στο σώμα. Αυτό το φαινόμενο προκαλείται από διακυμάνσεις στην ποσότητα του φαγητού, του αλατιού, του αλκοόλ, των ορμονών του στρες ή από ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια σιγκεκριμένων φάσεων όπως για παράδειγμα της περιόδου. Αλλά αυτό το οποίο θα παρατηρήσετε είναι ότι παίρνοντας έναν εβδομαδιαίο μέσο όρο ο αριθμός που θα προκύψει θα είναι αρκετά λιγότερο μεταβλητός και περισσότερο συγκρίσιμος. Αυτοί οι μέσοι όροι γίνονται ακόμα πιο αξιόπιστοι αν πραγματοποιείτε τα ζυγίσματα το πρωί αφού έχετε χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και πριν φάτε ή πίειτε τίποτα. Επιπροσθέτως τα ζυγίσματα αυτά θα είναι ακόμα πιο αξιόπιστα αν η διατροφή σας είναι σταθερή. Ακόμα και αν βρείτε ότι υπάρχουν μερικές αλλαγές από εβδομάδα σε εβδομάδα θα μπορείτε να βλέπετε αυτές τις τάσεις. Θα μπορείτε επίσης να αποφασίσετε να παρακολουθήσετε το μέσο όρο 14 ημερών για να βεβαιώσετε ότι είστε μεταξύ των ορίων που έχετε θέσει ανάλογικα με το στόχο σας, δηλαδή ή τον όγκο ή τη γράμμωση.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein