Διατροφή

Τι είναι τα Βιολογικά Προϊόντα ;

Τα βιολογικά προϊόντα έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα στον χώρο της γυμναστικής και της υγείας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει όμως μια σύγχυση σχετικά με αυτά. Πολλοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο «προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας» και ποια ακριβώς είναι διαφορά τους από τα απλά τρόφιμα που δεν αναγράφουν την λέξη «organic», δηλαδή βιολογικό, στην ετικέτα τους. Παρακάτω θα σας παρέχουμε μια πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη τους όσον αφορά στο σώμα σας, αλλά και το περιβάλλον .

Τι σημαίνει « βιολογικά »;

Βιολογικό χαρακτηρίζεται ένα προϊόν, το οποίο προέρχεται και παράγεται με μεθόδους καλλιέργειας, οι οποίες ελαχιστοποιούν ή αποφεύγουν πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών. Επίσης απαγορεύεται αυστηρά από την νομοθεσία περί βιολογικών προϊόντων (organic legislation) η έκθεση σε ακτινοβολίες και η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (Genetically Modified Organisms ή GMO) ή προϊόντων παραγόμενα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Οι βιολογικοί καλλιεργητές βασίζονται σε αμειψισπορά (εναλλαγή φυτών για συγκομιδή), υπολείμματα συγκομιδών, αγρανάπαυση, ζωικά λιπάσματα (κοπριά) και μηχανική καλλιέργεια για τη διατήρηση της παραγωγικότητας του χώματος, τον εμπλουτισμό του με θρεπτικές ουσίες για τα φυτά καθώς και για τον έλεγχο των ζιζανίων, εντόμων και παράσιτων.

 

 

11 Sep 2007, Garnerville, New York, USA --- Assortment of High Fiber Foods --- Image by © Envision/Corbis

Μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να είναι βιολoγικά ;

Με μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας δεν παράγονται μονάχα τα φυτά, αλλά εκτρέφονται και πολλά ζώα, όπως και τα προϊόντα τους, π.χ. τα αυγά. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένα από την χρήση και εφαρμογή αντιβιοτικών, αυξητικών ορμονών και άλλων χημικών ουσιών, οι οποίες με την κατανάλωση περνάνε στο σώμα του ανθρώπου. Η μακροχρόνια συσσώρευση τέτοιων ουσιών αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σοβαρών ασθενειών, όπως  είναι ο καρκίνος.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα υλικά, όπως το βαμβάκι τα οποία μπορούν να παραχθούν με τις μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας.

Η εταιρία μας διαθέτει μια μεγάλη γκάμα βιολογικών προϊόντων που μπορείτε να απολαύσετε.

Πάμε τώρα να δούμε  4 βασικά οφέλη χρήσης προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας

 

#1 ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο τρόπος καλλιέργειας των φρούτων και των λαχανικών έχει τεράστια επίδραση στον πλανήτη. Συγκεκριμένα, αυτή την στιγμή οι καλλιέργειες είναι υπεύθυνες κατά 14% για την συνολικές εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τον  βρετανικό οργανισμό “Soil Association”, αν όλοι οι καλλιεργητές μετέτρεπαν τις καλλιέργειες τους σε βιολογικές, το ποσοστό αυτό θα μειωνόταν σημαντικά.

Η βιολογική καλλιέργεια της γης βοηθάει το έδαφος και το χώμα να είναι πιο ανθεκτικό στις κλιματικές αλλαγές. Το «βιολογικό» έδαφος  είναι πιο ανθεκτικό τόσο στις ξηρασία όσο και στις πλημμύρες.

Εκτός αυτού οι βιολογικές φάρμες αποφεύγουν την χρήση των κοινών παρασιτοκτόνων, τα οποία μολύνουν το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. Υπάρχουν πάνω από 320 ευρέως χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα, πολλά από τα οποία καταλήγουν σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες στο πιάτο σας.

#2 ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ

Οι βιολογικές φάρμες κρατάνε ανεπηρέαστες βασικές κατοικήσιμες από ζώα της άγριας φύσης περιοχές. Αυτές περιλαμβάνουν μικρές λίμνες (που κατοικούνε ψάρια διαφόρων ειδών), σειρές από θάμνους και πράσινες όχθες ποταμών γεμάτες ζωή. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζεται το 50% της άγριας ζωής, βασικός παράγοντας για το τοπικό οικοσύστημα. Για παράδειγμα στην Αγγλία, τα 2 από τα 25 είδη μελισσών έχουν ήδη εξαφανισθεί. Αυτό είναι πάρα πολύ κακό για το οικοσύστημα, καθώς είναι γνωστός ο ρόλος των μελισσών στην διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, με την επικονίαση των φυτών και λουλουδιών (δρουν ως «μηχανικοί μεταφορείς» της γύρης που είναι απαραίτητη για την γονιμοποίηση των φυτών)

 

#3 ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΘΡΕΠΤΙΚΑ

Σύμφωνα με μια δεκαετή έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, οι βιολογικές ντομάτες είναι πολύ πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά από τις απλές ντομάτες, συγκεκριμένα σε βαλανοκετόνη (79% περισσότερη) και καμφερόλη (97% περισσότερη). Για αυτό την επόμενη φορά που θα αγοράσετε ντομάτες προτιμήστε τις βιολογικές. Άλλωστε, εκτός από το πλουσιότερο προφίλ μικροσυστατικών που διαθέτουν, έχουνε πολύ μειωμένα επίπεδα χημικών ουσιών, τα οποία ειδικά μακροπρόθεσμα, είναι καταστρεπτικά για το ανθρώπινο σώμα.

#4  ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΣΑΣ

Σύμφωνα με την νομοθεσία, για να έχει ένα τρόφιμο στην ετικέτα του την λέξη «βιολογικό», πρέπει να πληρεί κάποιες βασικές προϋποθέσεις και να τηρεί κάποιους κανόνες. Αυτό σημαίνει πως έχετε γνώση ακριβώς του τι περιέχεται στο προϊόν που έχετε επιλέξει, χωρίς να υπάρχουν «κρυφές εκπλήξεις». Όταν για παράδειγμα αγοράζετε μια μπανάνα, στην ετικέτα δεν αναγράφονται τα χημικά και τα βακτηριοκτόνα που έχουν μπει σε αυτήν. Για να θεωρηθεί κάποιο προϊόν βιολογικό πρέπει να μην περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, υδρογονωμένα λιπαρά (όπως πολλά φυστικοβούτυρα του super market), τεχνητά χρώματα και συντηρητικά.  Όταν επιλέγετε κάτι βιολογικό, έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, καθώς οτιδήποτε επιπλέον περιέχεται αναγράφεται στην ετικέτα. Οπότε, άμα δίνετε μεγάλη σημασία στην υγεία και στην ποιότητα του φαγητού σας, τα βιολογικά προϊόντα είναι ο ασφαλέστερος δρόμος.

 



Γεώργιος Γιαννικέλης

Γεώργιος Γιαννικέλης

Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness

Λέγομαι Γιώργος Γιαννικέλης και σπουδάζω προπονητική και φυσική αγωγή.Περίπου 3 χρόνια ασχολούμαι καθημερινά με το γυμναστήριο κάνοντας προπονήσεις με αντιστάσεις και διαβάζοντας καθημερινά άρθρα, περιοδικά, επιστημονικές έρευνες, βιβλία και διαδικτυακά βίντεο σχετικά με την μυική ανάπτυξη. Αυτός ο χώρος είναι το πάθος μου. Γνωρίζω όλες τις ορολογίες σχετικά με την γυμναστική, την διατροφή καί τα συμπληρώματα. Στόχος μου μέσα από τα άρθρα μου είναι να μεταφέρω τις γνώσεις μου σε άτομα που ασχολούνται με την γυμναστική, προχωρημένα ή μη.Να τα βοηθήσω να εξελιξούν και να βελιτώσουν το σώμα τους καί την υγεία τους κάθε μέρα που περναει. Εύχομαι σε ολους καλές προπονήσεις και καλά….gains !


ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ