Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Τι είναι τα Βιολογικά Προϊόντα ;

Τι είναι τα Βιολογικά Προϊόντα ;
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Τα βιολογικά προϊόντα έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα στον χώρο της γυμναστικής και της υγείας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει όμως μια σύγχυση σχετικά με αυτά. Πολλοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο «προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας» και ποια ακριβώς είναι διαφορά τους από τα απλά τρόφιμα που δεν αναγράφουν την λέξη «organic», δηλαδή βιολογικό, στην ετικέτα τους. Παρακάτω θα σας παρέχουμε μια πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη τους όσον αφορά στο σώμα σας, αλλά και το περιβάλλον .

Τι σημαίνει « βιολογικά »;

Βιολογικό χαρακτηρίζεται ένα προϊόν, το οποίο προέρχεται και παράγεται με μεθόδους καλλιέργειας, οι οποίες ελαχιστοποιούν ή αποφεύγουν πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών. Επίσης απαγορεύεται αυστηρά από την νομοθεσία περί βιολογικών προϊόντων (organic legislation) η έκθεση σε ακτινοβολίες και η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (Genetically Modified Organisms ή GMO) ή προϊόντων παραγόμενα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Οι βιολογικοί καλλιεργητές βασίζονται σε αμειψισπορά (εναλλαγή φυτών για συγκομιδή), υπολείμματα συγκομιδών, αγρανάπαυση, ζωικά λιπάσματα (κοπριά) και μηχανική καλλιέργεια για τη διατήρηση της παραγωγικότητας του χώματος, τον εμπλουτισμό του με θρεπτικές ουσίες για τα φυτά καθώς και για τον έλεγχο των ζιζανίων, εντόμων και παράσιτων.

 

 

11 Sep 2007, Garnerville, New York, USA --- Assortment of High Fiber Foods --- Image by © Envision/Corbis

Μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να είναι βιολoγικά ;

Με μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας δεν παράγονται μονάχα τα φυτά, αλλά εκτρέφονται και πολλά ζώα, όπως και τα προϊόντα τους, π.χ. τα αυγά. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένα από την χρήση και εφαρμογή αντιβιοτικών, αυξητικών ορμονών και άλλων χημικών ουσιών, οι οποίες με την κατανάλωση περνάνε στο σώμα του ανθρώπου. Η μακροχρόνια συσσώρευση τέτοιων ουσιών αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σοβαρών ασθενειών, όπως  είναι ο καρκίνος.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα υλικά, όπως το βαμβάκι τα οποία μπορούν να παραχθούν με τις μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας.

Η εταιρία μας διαθέτει μια μεγάλη γκάμα βιολογικών προϊόντων που μπορείτε να απολαύσετε.

Πάμε τώρα να δούμε  4 βασικά οφέλη χρήσης προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας

 

#1 ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο τρόπος καλλιέργειας των φρούτων και των λαχανικών έχει τεράστια επίδραση στον πλανήτη. Συγκεκριμένα, αυτή την στιγμή οι καλλιέργειες είναι υπεύθυνες κατά 14% για την συνολικές εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τον  βρετανικό οργανισμό “Soil Association”, αν όλοι οι καλλιεργητές μετέτρεπαν τις καλλιέργειες τους σε βιολογικές, το ποσοστό αυτό θα μειωνόταν σημαντικά.

Η βιολογική καλλιέργεια της γης βοηθάει το έδαφος και το χώμα να είναι πιο ανθεκτικό στις κλιματικές αλλαγές. Το «βιολογικό» έδαφος  είναι πιο ανθεκτικό τόσο στις ξηρασία όσο και στις πλημμύρες.

Εκτός αυτού οι βιολογικές φάρμες αποφεύγουν την χρήση των κοινών παρασιτοκτόνων, τα οποία μολύνουν το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. Υπάρχουν πάνω από 320 ευρέως χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα, πολλά από τα οποία καταλήγουν σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες στο πιάτο σας.

#2 ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ

Οι βιολογικές φάρμες κρατάνε ανεπηρέαστες βασικές κατοικήσιμες από ζώα της άγριας φύσης περιοχές. Αυτές περιλαμβάνουν μικρές λίμνες (που κατοικούνε ψάρια διαφόρων ειδών), σειρές από θάμνους και πράσινες όχθες ποταμών γεμάτες ζωή. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζεται το 50% της άγριας ζωής, βασικός παράγοντας για το τοπικό οικοσύστημα. Για παράδειγμα στην Αγγλία, τα 2 από τα 25 είδη μελισσών έχουν ήδη εξαφανισθεί. Αυτό είναι πάρα πολύ κακό για το οικοσύστημα, καθώς είναι γνωστός ο ρόλος των μελισσών στην διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, με την επικονίαση των φυτών και λουλουδιών (δρουν ως «μηχανικοί μεταφορείς» της γύρης που είναι απαραίτητη για την γονιμοποίηση των φυτών)

 

#3 ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΘΡΕΠΤΙΚΑ

Σύμφωνα με μια δεκαετή έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, οι βιολογικές ντομάτες είναι πολύ πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά από τις απλές ντομάτες, συγκεκριμένα σε βαλανοκετόνη (79% περισσότερη) και καμφερόλη (97% περισσότερη). Για αυτό την επόμενη φορά που θα αγοράσετε ντομάτες προτιμήστε τις βιολογικές. Άλλωστε, εκτός από το πλουσιότερο προφίλ μικροσυστατικών που διαθέτουν, έχουνε πολύ μειωμένα επίπεδα χημικών ουσιών, τα οποία ειδικά μακροπρόθεσμα, είναι καταστρεπτικά για το ανθρώπινο σώμα.

#4  ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΣΑΣ

Σύμφωνα με την νομοθεσία, για να έχει ένα τρόφιμο στην ετικέτα του την λέξη «βιολογικό», πρέπει να πληρεί κάποιες βασικές προϋποθέσεις και να τηρεί κάποιους κανόνες. Αυτό σημαίνει πως έχετε γνώση ακριβώς του τι περιέχεται στο προϊόν που έχετε επιλέξει, χωρίς να υπάρχουν «κρυφές εκπλήξεις». Όταν για παράδειγμα αγοράζετε μια μπανάνα, στην ετικέτα δεν αναγράφονται τα χημικά και τα βακτηριοκτόνα που έχουν μπει σε αυτήν. Για να θεωρηθεί κάποιο προϊόν βιολογικό πρέπει να μην περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, υδρογονωμένα λιπαρά (όπως πολλά φυστικοβούτυρα του super market), τεχνητά χρώματα και συντηρητικά.  Όταν επιλέγετε κάτι βιολογικό, έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, καθώς οτιδήποτε επιπλέον περιέχεται αναγράφεται στην ετικέτα. Οπότε, άμα δίνετε μεγάλη σημασία στην υγεία και στην ποιότητα του φαγητού σας, τα βιολογικά προϊόντα είναι ο ασφαλέστερος δρόμος.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein