Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Βατόμουρo θεραπευτικές ιδιότητες| Tι πρέπει να ξέρετε

Βατόμουρo θεραπευτικές ιδιότητες| Tι πρέπει να ξέρετε
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Σίγουρα θα έχετε ακούσει και κατά πάσα πιθανότητα θα έχετε δοκιμάσει τα γνωστά, σκουρόχρωμα μούρα γνωστά ως blackberries ή αλλιώς βατόμουρα. Εκτός από εξαιρετική γεύση το φρούτο βατόμουρο διαθέτει και θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς έχει πολύ υψηλό σκορ στον δείκτη ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), δηλαδή την ικανότητα δέσμευσης και εξουδετέρωσης ελευθέρων ριζών, τοποθετούνται δίκαια στο toplist με τα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα στον πλανήτη.

Αποτελούν μέλος της οικογένειας Rosaceae και παράγονται από περίπου 7 διαφορετικά είδη του γένους Rubus, αποτελώντας από τα πιο συμπυκνωμένα σε μικροθρεπτικά συστατικά φρούτα που μπορείτε να λάβετε. Μια μικρή μερίδα, η οποία περιέχει περίπου 15 μούρα διαθέτει 30 mg βιταμίνης C, περίπου 1 γρ. μαγγάνιο και υψηλές ποσότητες μιας όχι και τόσο γνωστής βιταμίνης, της βιταμίνης Κ, ενός συστατικού απαραίτητου για γερά κόκκαλα και υγιή καρδιά.

Μια και μόνο κούπα από αυτά τα πεντανόστιμα μούρα (15-16) περιέχει περίπου :

  • 62 θερμίδες
  • 15 γρ. υδατάνθρακα
  • 2 γρ. πρωτεΐνης
  • 7 γρ. λίπους
  • 6 γρ φυτικών ινών
  • 2 mg βιταμίνης C
  • 9 mg μαγγανίου
  • 5 mcg βιταμίνης Κ
  • 2 mg χαλκού
  • 36 mcg φυλλικού οξέος
  • 7 mg βιταμίνης Ε
  • 233 mg καλίου
  • 8 mg μαγνησίου
  • 308 IU βιταμίνης Α
  • 0,9 mg νιασίνης
  • 9 mg σιδήρου
  • 8 mg ψευδαργύρου
  • 41,8 mg ασβεστίου
  • 31,7 mg φωσφόρου
  • 4 mg βιταμίνης Β5/παντοθενικού οξέος

Τώρα πάμε να αναφερθούμε στα πολυάριθμα οφέλη τους :

1. Συμβάλλουν στην πρόληψη και την επιβράδυνση ανάπτυξης του καρκίνου

Η ιδιότητα τους αυτή οφείλεται στο πλούσιο περιεχόμενο τους σε αντιοξειδωτικά. Τα βατόμουρα (blackberries) περιέχουν πολυφαινόλες, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών γνωστά για τις καρκινοπροστατευτικές τους ιδιότητες. Ιδιαίτερα οι ανθοκυανίνες, μια ομάδα υδατοδιαλυτών φυτικών χρωστικών, συναντώνται σε μεγάλη ποσότητα σε αυτό το φρούτο προσδίδοντας του πανίσχυρες προστατευτικές ιδιότητες, καθώς και την έντονη μπλε του απόχρωση. Τα φρέσκα βατόμουρα για παράδειγμα έχουν βρεθεί ότι διαθέτουν ογκοπροστατευτικά οφέλη στην μεμβράνη των ανθρωπίνων κυττάρων των πνευμόνων. Τα υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες που προκαλούν την ταχύτατη αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων μπλοκάρονται από τις ανθοκυανίνες. Σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα, υπάρχει τουλάχιστον μια έρευνα που επιδεικνύει την αποτελεσματικότητα της κυανιδίνης-3-γλυκοζίτη, μιας ιδιαίτερης ανθοκυανίνης που ανευρίσκεται στα βατόμουρα και από ότι φαίνεται συμβάλλει στην μείωση της ανάπτυξης πνευμονικών κακοηθειών.

Γενικά τα βατόμουρα είναι γνωστό ότι συμβάλλουν εξαρχής στην πρόληψη της δημιουργίας μεταλλάξεων που οδηγούν σε καρκίνο. Ενώ τα αίτια του καρκίνου είναι πολύπλοκα και διαφορετικά για το κάθε άτομο, η μετάλλαξη του DNA και των υγιών κυττάρων είναι αυτό που ουσιαστικά οδηγεί στην ανάπτυξη αυτής της ασθένειας. Επομένως η κατανάλωση τροφών πλουσίων σε αντιοξειδωτικά, όπως τα βατόμουρα προσφέρει αντιμεταλλαξιογόνα δράση καταστέλλοντας την μεταλλαξιγένεση.

Μια έρευνα από το UCLA το 2006 διερεύνησε τις επιδράσεις 6 διαφορετικών ειδών μούρων, περιλαμβάνοντας τα βατόμουρα, όσον αφορά την ανάπτυξη καρκίνου του στόματος, του στήθους, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Καθένα από τα 6 εκχυλίσματα του μούρων περιόρισε την ανάπτυξη του καρκίνου σε ένα βαθμό, οδηγώντας τους ερευνητές να συνεχίσουν την προσπάθεια τους στον προσδιορισμό του πραγματικού μεγέθους της επίδρασης που έχουν τελικά τα μούρα στην καταπολέμηση του καρκίνου. Η βιταμίνη Κ ενδέχεται επίσης να αποτελεί σημαντικό κομμάτι των αντικαρκινικών ιδιοτήτων των βατόμουρων, καθώς σ΄αυτά ανευρίσκονται μεγάλες ποσότητες.

2. Βελτιώνουν και διατηρούν την εγκεφαλική λειτουργία

Το εξαιρετικό διατροφικό προφίλ των βατόμουρων τα καθιστά εξαιρετικό υποψήφιο για την προώθηση της άριστης εγκεφαλικής λειτουργίας. Αρχικές έρευνες που αφοσιώθηκαν σε κινητικές δεξιότητες και στην διατήρηση της βραχυπρόθεσμης μνήμης κατέληξαν στο ότι τα βατόμουρα έχουν εξαιρετικές δυνατότητες στην αύξηση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, η βραχυπρόθεσμη μνήμη φαίνεται ότι επηρεάζεται δραστικά από την τακτική κατανάλωση βατόμουρων.

Το μαγγάνιο, το οποίο είναι ιδαίτερα σημαντικό για την νευροεγκεφαλική λειτουργία είναι ένα συστατικό παρόν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα βατόμουρα. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτού του μετάλλου βρίσκεται στις συνάψεις του εγκεφάλου. Η έλλειψη του έχει συνδεθεί με εγκεφαλικές καταστάσεις, όπως η επιληψία. Για την ομαλή μετάδοση των ώσεων μεταξύ των εγκεφαλικών συνάψεων πρέπει να υπάρχει επαρκής πρόληψη μαγγανίου σε δόσεις της τάξεως των 2,5-5 mg την ημέρα με τα βατόμουρα να προσφέρουν περίπου 1 mg ανά μερίδα.

3. Μειώνουν την φλεγμονή, καταπολεμούν τις μολύνσεις και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί την πηγή όλων των χρόνιων ασθενειών. Η φυσιολογική διαδικασία της φλεγμονής αποτελεί μέρος του αμυντικού μηχανισμού του οργανισμού απέναντι σε βλαπτικούς παράγοντες. Η δυτικού τύπου δίαιτα προωθεί σημαντικά την δημιουργία φλεγμονής, η οποία εκδηλώνεται σε διαφορετικά σημεία στο κάθε άτομο ανάλογα τον δικό του γενετικό κώδικα. Κάποιο άτομο μπορεί για παράδειγμα να την εμφανίσει στο πρόσωπο με σπυράκια, στα ούλα με την μορφή ουλίτιδας ή στο στομάχι με την μορφή έλκους. Όπως όλα τα αντιοξειδωτικά έτσι και αυτά που περιέχονται στα βατόμουρα προστατεύουν τις δομές του σώματος δωρίζοντας ηλεκτρόνια στα δραστικά μόρια που τους επιτίθενται (ελεύθερες ρίζες). Οι ελεύθερες ρίζες οι οποίες μέχρι ένα βαθμό αποτελούν φυσικά προϊόντα του οξειδωτικού μεταβολισμού, μπορούν να προκύψουν και  παθολογικά από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων (λευκή ζάχαρη, υδρογονωμένα έλαια, συντηρητικά, τεχνητές αρωματικές ύλες κ.λ.π), από την υπερέκθεση στον ήλιο, από την υπερβολική ακτινοβολία ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, tablet, κ.λ.π) ή την χρήση φαρμακευτικής αγωγής.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein