Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

10 tips για να βελτιώσεις την προπόνηση σου

10 tips για να βελτιώσεις την προπόνηση σου
Myprotein
Writer and expert11 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Η διαμόρφωση υγιεινών συνηθειών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξασφαλίσεις την επιτυχία στο γυμναστήριο, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να τις μετατρέψεις σε σταθερές συμπεριφορές. Έτσι, αν θέλεις να επιτύχεις τους μακροπρόθεσμους στόχους σου, θα χρειαστείς  λίγη πειθαρχία και υπομονή.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεσαι το κίνητρό σου να πέφτει μετά από μερικές εβδομάδες, αλλά μην ανησυχείς.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να συνεχίσεις και να διατηρήσεις τις συνήθειές σου.

Η σημασία της ανάπτυξης υγιεινών συνηθειών στην προπόνηση σου

Την επίσκεψη στο γυμναστήριο, κανείς δεν θέλει να την κάνει με μισή καρδιά ή να μην πετύχει τους στόχους του μέσα στο επιθυμητό χρονικό διάστημα. Η προσθήκη υγιεινών συνηθειών στην προπόνηση σου μπορεί να διασφαλίσει ότι κάθε κομμάτι σκληρής δουλειάς μετράει και ότι προχωράς ολοταχώς προς την επίτευξη των στόχων σου.

Ο καθορισμός ξεκάθαρων συνηθειών μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να διατηρήσεις την πορεία σου, να έχεις κίνητρα και να διασφαλίσει ότι καταβάλλεις τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια σε κάθε προπόνηση.

10 συνήθειες για να βελτιώσεις την προπόνηση σου

Συγκεντρώσαμε 10 συνήθειες που μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την προπόνηση σου. Να θυμάσαι ότι η διαμόρφωση νέων συνηθειών μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά η τήρηση αυτών των συμβουλών θα αποδώσει μακροπρόθεσμα.

1. Να είσαι ευέλικτος/η

Κάποιες φορές προκύπτουν διάφορα και πρέπει να προσαρμόσεις το πρόγραμμα της προπόνησης σου. Δεν πειράζει να μεταφέρεις την προπόνησή σου σε διαφορετική ώρα ή ημέρα. Αν δεν έχεις αρκετό χρόνο, προσπάθησε να μοιράσεις τη προπόνησή σου κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ακόμη και σε διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας.

2. Γυμνάσου με έναν gym partner στην προπόνηση ή σε μια ομάδα

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να περνάς χρόνο με έναν καλό φίλο. Γιατί λοιπόν να μην γυμναστείς ενώ το κάνεις; Η προπόνηση με έναν φίλο ή με μια ομάδα φίλων μπορεί να σε βοηθήσει να δεσμευτείς και να κάνεις τη γυμναστική μια μακροχρόνια συνήθεια. Επιπλέον, η προσθήκη ενός κοινωνικού στοιχείου στην προπόνησή σου μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ψυχικής σου ευεξίας.

3. Επίλεξε διασκεδαστικές προπονήσεις

Το να εργάζεσαι σκληρά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να διασκεδάσεις. Όσο περισσότερο απολαμβάνεις τις προπονήσεις σου, τόσο πιο πιθανό είναι να τις κάνεις τακτικό μέρος της ζωής σου. Αν δεν σου αρέσει μια νέα άσκηση, άλλαξέ την με κάποια άλλη.

Μπορείς επίσης να συνδυάσεις τον χρόνο προπόνησης. Αν δεν είσαι πρωινός τύπος, προπονήσου το βράδυ. Και αν ξυπνάς νωρίς, προπονήσου όταν ξυπνάς. Το θέμα είναι να βρεις αυτό που σε βολεύει και σε κάνει ευτυχισμένο.

4. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Προκάλεσε τον εαυτό σου, αλλά βεβαιώσου ότι οι στόχοι σου είναι εφικτοί. Μπορεί να θέλεις να τρέξεις έναν μαραθώνιο, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο από τρεις μήνες, αν ξεκινάς τώρα.

Ζήτησε συμβουλές από έναν φίλο ή έναν personal trainer για να σε βοηθήσει να θέσεις  ρεαλιστικούς στόχους και να διαχειριστείς τις προσδοκίες σου.

5. Ξεκίνησε από χαμηλά και προόδευσε σιγά σιγά

Είναι εύκολο να παρασυρθείς όταν ξεκινάς, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. Αξιολόγησε τα επίπεδα της φυσικής σου κατάστασης και αύξησέ τα σταδιακά.

Θέσε μικρότερους στόχους και μικρότερες προπονήσεις και, στη συνέχεια, πρόσθεσε πιο σύνθετες ασκήσεις και πρόσθετες προπονήσεις καθώς αποκτάς αυτοπεποίθηση. Προοδευτικά και σταδιακά, θα δεις αποτελέσματα που θα είναι και βιώσιμα και θα διαρκέσουν.

6. Να αισθάνεσαι πάντα άνετα 

Το να φοράς άνετα ρούχα και παπούτσια προπόνησης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο πώς αισθάνεσαι κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σου. Το να αισθάνεσαι καλά με αυτά που φοράς μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και τα κίνητρά σου.

Χρειάζεσαι να αποκτήσεις εξοπλισμό προπόνησης που να ενισχύει την αυτοπεποίθησή σου; Δες τα MP Activewear.

7. Μην ξεχνάς ποτέ την ημέρα ξεκούρασης

Οι ημέρες ξεκούρασης είναι εξίσου σημαντικές με τις ημέρες προπόνησης. Επιτρέπουν στο σώμα σου να ανακάμψει και να αποκατασταθεί, ώστε να επιστρέψεις πιο δυνατός στην επόμενη προπόνησή σου. Η παράλειψη ημερών ξεκούρασης μπορεί να οδηγήσει σε αργά αποτελέσματα και τραυματισμούς.

Ο καλός ύπνος είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική αποκατάσταση. Βεβαιώσου ότι κοιμάσαι αρκετά, ώστε να μπορείς να επιστρέψεις στην επόμενη προπόνησή σου πιο σκληρά και εύκολα.

8. Άλλαξε την προπόνησή σου

Τα καλύτερα προγράμματα προπόνησης μεταβάλλονται κάθε 4-6 εβδομάδες. Αν βαριέσαι την ίδια ρουτίνα, δοκίμασε μια νέα κίνηση ή πήγαινε σε ένα μάθημα για να προσθέσεις λίγο ενθουσιασμό.

Με αυτόν τον τρόπο, θα προκαλείς συνεχώς τον εαυτό σου με νέα πράγματα, οπότε είναι πιο πιθανό να παραμείνεις και αφοσιωμένο/η.

9. Επιβράβευσε τον εαυτό σου 

Ο καθορισμός βραχυπρόθεσμων στόχων που οδηγούν στον μακροπρόθεσμο στόχο σου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνεις στο σωστό δρόμο. Επιβράβευσε τον εαυτό σου για την επίτευξη μικρών, συχνών στόχων για να διατηρήσεις το κίνητρό σου. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από ένα αγαπημένο γεύμα, καινούργιος εξοπλισμός γυμναστικής ή ακόμη μια ημέρα σπα. Είναι σημαντικό να μην εστιάζεις στον τελικό στόχο, αλλά να γιορτάζεις τις μικρές νίκες στην πορεία προς αυτόν.

10. Ανθυγιεινές συνήθειες προπόνησης που πρέπει να αποφύγεις 

Όλοι έχουμε κακές συνήθειες κατά καιρούς, αλλά είναι σημαντικό να αποφεύγεις κάποιες συγκεκριμένες όσο το δυνατόν περισσότερο, όταν πρόκειται για γυμναστική. Ορισμένες συνήθειες μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προπονήσεις σου μακροπρόθεσμα.

Για να είσαι σίγουρος ότι αποκομίζεις τα μέγιστα από τις προπονήσεις σου, προσπάθησε να αποφύγεις:

  • Να παραλείπεις ημέρες ανάπαυσης
  • Να μη κάνεις προθέρμανση ή αποκατάσταση
  • Να μην τροφοδοτείς σωστά τον οργανισμό σου - αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μειώνεις πολύ χαμηλά τις θερμίδες ή αποφεύγεις ορισμένες κατηγορίες τροφίμων
  • Να ορίζεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες και στόχους
  • Να υπερπροπονείσαι
  • Να έχεις πολλά "ελεύθερα" γεύματα- κανένα φαγητό δεν είναι απαγορευμένο, αλλά προσπάθησε να βεβαιωθείς ότι τρως στα πλαίσια των μακροθρεπτικών στοιχείων σου
  • Να μην κοιμάσαι αρκετά μεταξύ των προπονήσεών σου

Με λίγα λόγια

Η διαμόρφωση νέων συνηθειών απαιτεί χρόνο. Να είσαι λοιπόν υπομονετικός/η με  τον εαυτό σου και να του δώσεις χρόνο να μάθει και να προσαρμοστεί.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό σου, γιόρτασε τις μικρές νίκες και συνέχισε να πιέζεις τον εαυτό σου να μαθαίνει και να βελτιώνεται, ενώ παράλληλα διασκεδάζεις. Πριν το καταλάβεις, θα έχεις δημιουργήσει υγιεινές συνήθειες και θα είσαι στο δρόμο προς την ολοκλήρωση των στόχων σου.

Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein