Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Αποτελούν τα βάρη μια μορφή ψυχοθεραπείας;

Αποτελούν τα βάρη μια μορφή ψυχοθεραπείας;
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Αποτελούν τα βάρη μια μορφή ψυχοθεραπείας;

Η σημασία της εκγύμνασης δεν έχει να κάνει μόνο με την απόκτηση μυών και την δημιουργία μια όμορφης και υγιής εικόνας. Υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ την ενδυνάμωσης όχι μόνο του σώματος, αλλά και του μυαλού και του πνεύματος. Όπως έλεγε και ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης «Όταν τα σώματα γίνονται μαλθακά και οι ψυχές χάνουν την δύναμή τους», πράγμα που υποδηλώνει την άμεση σύνδεση  σώματος και ψυχής. Η διαμόρφωση ενός ισχυρού και πειθαρχημένου χαρακτήρα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων και προκλήσεων που αναπόφευκτα προκύπτουν στις ζωές όλων.

Πολλοί από εσάς μπορεί να έχουν ιδιαίτερα απαιτητικές δουλειές, αντιμετωπίζοντας καθημερινά πολύωρες στρεσογόνες καταστάσεις. Αυτή η πίεση, κουράζει το νευρικό σας σύστημα, καταλήγοντας στο τέλος της ημέρας να νιώθετε εξουθενωμένοι, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Και επιπλέον, αυτή η κούραση και ευερεθιστότητα μπορεί να μεταφερθεί στην σχέση ή στην οικογένεια σας, δημιουργώντας πολλές φορές εντάσεις και τσακωμούς.

Πολλά, ιδιαίτερα νεαρά σε ηλικία άτομα επηρεάζονται πάρα πολύ αρνητικά από κάποιον χωρισμό ή τσακωμό με κάποιο στενό φίλο, κάτι που επίσης έχει τεράστια επίδραση πάνω τους. Το ίδιο συμβαίνει και με άτομα που είναι μαθητές ή σπουδαστές, στους οποίους η καθημερινή ζωή περιλαμβάνει πολλές ώρες μελέτης και διαβάσματος. Η ύλη και η πληθώρα των μαθημάτων κάνει τα άτομα αυτά να «βραχυκυκλώνουν» και να μην μπορούν να τακτοποιήσουν τις σκέψεις τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με ζευγάρια που έχουν παιδιά, καθώς η ευθύνες είναι πολλές και οι ώρες πραγματικής ξεκούρασης ελάχιστες, με αποτέλεσμα και εκείνοι σαν άνθρωποι, να νιώθουν ότι δεν έχουν καθόλου χρόνο για τον εαυτό τους. Στο παρών άρθρο θα αναφερθούμε στα πολυδιάστατα ψυχικά οφέλη που παρέχει η προπόνηση με βάρη και στην ικανότητα της να ενισχύει άλλες πτυχές της ζωής του ατόμου.

Καταπολεμά την έλλειψη διάθεσης ;

H προπόνηση με βάρη έχει συνδεθεί με την αντιμετώπιση της θλίψης και των συμπτωμάτων της. Μια έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Harvard της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α, βρήκε ότι η προπόνηση με βάρη οδήγησε στην καταπολέμηση της κλινικής θλίψης σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικά με την διεξαγωγή σεμιναρίων ψυχοθεραπείας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες, καθώς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες με την θλίψη σε σχέση με τους άντρες.

Αν δηλαδή ποτέ νιώσετε ψυχολογικά καταπιεσμένοι και χρειάζεστε ένα «ανέβασμα» η προπόνηση αποτελεί μια πολύ καλή μέθοδο.

Επειδή το οφέλη της προπόνησης με αντιστάσεις είναι πάρα πολλά, παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε μια σύντομη λίστα με τα πιο σημαντικά πέραν την όμορφης εικόνας του σώματος :

1.Νιώθετε αμέσως ένα αίσθημα ευφορίας  προερχόμενο από την απελευθέρωση κάποιων «χαρούμενων» ορμονών που λέγονται ενδορφίνες.

2.Αισθάνεστε ότι επιτύχατε κάτι καλό για τον εαυτό σας (feeling of accomplishment).

3.Νιώθετε πως αφού καταφέρατε και διεκπεραιώσατε μια τόσο δύσκολη και κοπιαστική προπόνηση, τότε μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα.

4.Τα επίπεδα αντοχής σας αυξάνονται, προετοιμάζοντας σας να αντεπεξέλθετε σε οποιαδήποτε πρόκληση εμφανιστεί στην καθημερινή σας ζωή.

5.Είστε περήφανοι για τον εαυτό σας, για την πειθαρχία που έχετε αποκτήσει μέσω της προπόνησης.

6.Είστε ικανότεροι να επιβιώσετε μια κατάσταση υψηλής επικινδυνότητας, σύμφωνα με ειδικούς εκπαιδευτές των ενόπλων δυνάμεων των Η.Π.Α.

7.Μειώνετε την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης, καρδιακών νοσημάτων και ποικίλων άλλων σοβαρών παθολογικών παθήσεων.

Για να το θέσουμε απλά……

Με λίγα λόγια η προπόνηση με βάρη μπορεί δίκαια να θεωρηθεί μια διαδικασία που σας βελτιώνει συνολικά σαν άνθρωπο προωθώντας την υγεία, την δύναμη και το ευ ζην. Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε και αν είναι η περίπτωση σας από τα παραπάνω σας προτείνουμε να πάτε και να προπονηθείτε, καθώς είναι ένας πολύ καλός τρόπος να επανακκινήσετε τον εγκέφαλο σας και να αποβάλετε τις αρνητικές και τοξικές σκέψεις που σας ταλανίζουν. Σαν διαδικασία αφαιρεί την αρνητική ενέργεια και σας γεμίζει με θετικά συναισθήματα και ορμόνες ευφορίας (ενδορφίνες). Για τον λόγο αυτό, αποτελεί για πολύ κόσμο μια μορφή διαλογισμού. Ακόμα και μια ώρα την ημέρα είναι παραπάνω από αρκετή, τόσο για να προσφέρει το ερέθισμα που θα σηματοδοτήσει την μυϊκή υπερτροφία, όσο και για να σας ξεκουράσει ψυχολογικά, αυξάνοντας την διάθεση και την αυτοπεποίθηση σας. Κλείστε τα μάτια και οπτικοποιήστε καθώς εκτελείτε τις επαναλήψεις, τους μύες σας να γίνονται δυνατότεροι και μεγαλύτεροι, αφήνοντας πίσω το άγχος. Πιστέψτε μας, το σώμα σας θα σας ευχαριστεί για αυτό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein