Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Ενέργεια | Αύξησε την με φυσικούς τρόπους

Ενέργεια | Αύξησε την με φυσικούς τρόπους
Alice Pearson
Writer and expert6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Alice Pearson

Σίγουρα έχεις περάσει μέρες που αισθάνεσαι μεγάλη κούραση και νιώθεις ότι θα πέσεις κάτω… Μία μεγάλη κουραστική μέρα στη δουλειά, η κίνηση στο δρόμο, το άγχος, οι οικογενειακές σου υποχρεώσεις… Νιώθεις ότι χρειάζεσαι κάτι για να σε «ανεβάσει», να σε βοηθήσει να ανταποκριθείς στις καθημερινές σου υποχρεώσεις… Πώς μπορείς να το επιτύχεις αυτό με καθαρά φυσικό τρόπο; Μείνε μέχρι το τέλος του άρθρου και θα δεις 8 εντελώς φυσικούς τρόπους με τους οποίους θα δεις άμεσα αποτελέσματα στην ενέργεια και τη διάθεσή σου.

Ενέργεια | Αύξησε την με φυσικούς τρόπους

1) Υδατάνθρακες

Ναι, ναι, πολύ σωστά διάβασες. Υδατάνθρακες. Είναι πολύ σημαντικό να μην αποκλείεις από τη διατροφή σου αυτό το πολύτιμο μακροθρεπτικό στοιχείο. Ο λόγος; Ο οργανισμός σου, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του υποχρεώσεις, αντλεί ενέργεια από τα αποθέματα υδατανθράκων που έχεις καταναλώσει μέσω της τροφής σου. Προσοχή, ωστόσο, στο είδος των υδατανθράκων που καταναλώνεις. Προτίμησε πηγές υδατανθράκων πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες όπως πράσινα λαχανικά, φρούτα, γλυκοπατάτες, βρώμη, καστανό ρύζι, κινόα, κλπ. Οι τροφές αυτές επιτρέπουν τη σταδιακή απελευθέρωση ενέργειας χωρίς να αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη του αίματος και συνεπώς την παραγωγή ινσουλίνης. Έτσι, λοιπόν, θα μπορείς να έχεις ενέργεια για μεγαλύτερο διάστημα μέσα στη μέρα, έχοντας το απαραίτητο «καύσιμο» για να λειτουργείς αποτελεσματικά.

2) Γυμναστική

Ποιος θα μπορούσε να φέρει αντίρρηση στη γυμναστική. Η άσκηση του σώματος βοηθά των οργανισμό σου με φυσικό τρόπο να απελευθερώσει ενέργεια. Τα κύτταρα του οργανισμού μας περιλαμβάνουν τα μιτοχόνδρια που είναι γνωστά ως το «εργοστάσιο» παραγωγής ενέργειας. Όσο περισσότερο γυμνάζεσαι, τόσα περισσότερα μιτοχόνδρια παράγονται στο σώμα σου προκειμένου να ανταποκριθείς στις ενεργειακές σου ανάγκες. Συνεπώς, η κούραση που αισθάνεσαι μειώνεται, ενώ γεμίζεις με ενέργεια και έχεις καλύτερη διάθεση.

3) Νερό

Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεις καθημερινά περίπου 3 λίτρα νερό, ειδικά αν γυμνάζεσαι συστηματικά και χάνεις πολύ νερό μέσω του ιδρώτα. To νερό βοηθά στην καλή ενυδάτωση του σώματός σου, όχι μόνο του δέρματός σου αλλά και των εσωτερικών σου οργάνων. Στον αντίποδα, η αφυδάτωση σε κάνει να αισθάνεσαι κούραση και ατονία, με αποτέλεσμα τα επίπεδα ενέργειάς σου να πέφτουν δραματικά.

4) Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εντάσσεις στη διατροφή σου τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Γιατί; Οι βιταμίνες Β είναι υπεύθυνες για την απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές, προσφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο διαθέσιμη ενέργεια για να μπορείς να ανταποκρίνεσαι καθημερινά στις υποχρεώσεις σου. Εκτός από τις τροφές, μπορείς να χρησιμοποιήσεις συμπληρώματα βιταμινών Β, ωστόσο, καλύτερα να συμβουλευτείς πρώτα τον γιατρό σου πριν αρχίσεις να τα εντάσσεις στην διατροφή σου.

5) Κακάο

Κι όμως, μια κουταλιά κακάο με το γάλα, το γιαούρτι, τα δημητριακά σου ή ακόμη και μερικά πλακάκια μαύρης σοκολάτας μπορούν να σε βοηθήσεις να αυξήσεις την ενέργειά σου. Το κακάο μπορεί να λειτουργήσει ως «αντικαταθλιπτικό» λόγω της περιεκτικότητάς του σε σεροτονίνη και ντοπαμίνη, οι οποίες «ανεβάζουν» τη διάθεσή σου και ενισχύουν την αίσθηση του «ευ ζην». Επιπλέον, η θεοβρωμίνη που περιέχεται στο κακάο λειτουργεί ως ενισχυτικό ενέργειας που προσφέρει εγρήγορση, λειτουργώντας έτσι, ως φυσικό διεγερτικό.

6) Να τρως αρκετά

Μην καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα σου για να μπορείς να λειτουργείς αποτελεσματικά. Η μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων μέσω της τροφής οδηγεί σε μείωση των επιπέδων ενέργειας, αίσθηση κόπωσης, κακή διάθεση και έλλειψη συγκέντρωσης. Αν στοχεύεις να χάσεις κιλά για να βελτιώσεις την υγεία σου ή/και για αισθητικούς λόγους, οργάνωσε ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα άσκησης και διατροφής, το οποίο δεν θα φέρει σε «σοκ» τον οργανισμό σου. Μην μειώνεις δραστικά την ποσότητα των θερμίδων που προσλαμβάνεις καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο, υποβάλλεις σε μεγάλο στρες το σώμα σου, το οποίο λόγω της χαμηλής πρόσληψης «καυσίμου», είναι πιθανότερο να αποθηκεύσει ως λίπος το μεγαλύτερο ποσοστό των ημερήσιων θερμίδων σου. Παραδείγματος χάριν, αν προσλαμβάνεις καθημερινά 2.200 θερμίδες και επιθυμείς να χάσεις κάποια κιλά, χρειάζεται να μειώσεις το σύνολο των προσλαμβανόμενων θερμίδων ανά 100-300 θερμίδες για το πρώτο διάστημα και στη συνέχεια να μειώσεις άλλες 100-300. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός σου δεν θα βρίσκεται σε «κατάσταση πείνας», καθώς θα λαμβάνει ακόμη ενέργεια χωρίς να υποσιτίζεται.

7) Άγχος/στρες

Όσο αυτονόητο κι αν είναι, δεν είναι καθόλου εύκολο. Όμως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις για να βελτιώσεις τη διάθεση και την ενέργειά σου. Το στρες είναι κακός σύμβουλος σε πολλές πτυχές της ζωής μας. Προσπάθησε να βρεις τρόπους που σε βοηθούν να μειώσεις τα επίπεδα άγχους σου, όπως το να επισκεφθείς κάποιον ειδικό Σύμβουλο ή Ψυχολόγο.

8) Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι ένα γνωστό φυσικό διεγερτικό, το οποίο αυξάνει την ενέργεια και την εγρήγορση. Μπορείς να τη βρεις στον καφέ και στο τσάι (κυρίως στο μαύρο). Προσοχή όμως: μην καταναλώνεις πολύ μεγάλες ποσότητες καθώς ενδέχεται να έχεις σωματικές αντενδείξεις από την υπερκατανάλωσή της, όπως: τρέμουλο στα χέρια, ταχυκαρδία ή αρρυθμία, στομαχικό ίλιγγο, κλπ. 1-2 κούπες είναι αρκετές για να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις ενέργεια.

Alice Pearson
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Alice Pearson

H Alice Pearson είναι UKVRN Registered Associate Nutritionist και UK Anti‐Doping διαπιστευμένη σύμβουλος με πτυχίο σε Science in Nutrition και Master’s of Science σε Sport Nutrition. Έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη χρήση αθλητικών συμπληρωμάτων για τη βελτίωση της υγείας, της φυσικής κατάστασης και της αθλητικής απόδοσης. Η Alice έχει εμπειρία αφού έχει εργαστεί τόσο με ερασιτέχνες όσο και ελίτ αθλητές, συμπεριλαμβανομένης της παροχής διατροφικών συμβουλών, την υποστήριξη στο Tranmere Rovers FC και το Rugby Club του Newcastle Falcons. Η διατροφική της καθοδήγησή της υποστηρίζεται πάντοτε από έρευνα βασισμένη σε αποδεικτικά στοιχεία, για την οποία ενημερώνεται συνεχώς μέσω της συνέχισης της επαγγελματικής της ανάπτυξης και την συνεχή μάθηση. Στον ελεύθερό της χρόνο, η Alice ταξιδεύει, πάει γυμναστήριο και διαβάζει βιβλία. Μάθε περισσότερα για την ιστορία της Alice εδώ.

myprotein