Προπόνηση

Φτιάξε κοιλιακούς με Sprint !

Μάθε πως μπορείς να «χτίσεις» τους πολυπόθητους κοιλιακούς σου με τρέξιμο ! Το καλοκαίρι ποτέ δεν είναι μακριά !

deload-week

Γιατί τα σπριντ είναι η καλύτερη προπόνηση για κοιλιακούς ;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από ασκήσεις για κοιλιακούς που βασίζονται στην προπόνηση με αντιστάσεις, αλλά ελάχιστες από αυτές θα σας δώσουν την τόνωση, την ενδυνάμωση, την εκρηκτικότητα, την ταχύτητα και γενικά το αποτέλεσμα που θα έχετε εκτελώντας σπριντ.

Επίσης με τα σπριντ θα χτίσετε δυνατά και γραμμωμένα πόδια, γλουτούς, οπίσθιους μηριαίους και τετρακέφαλους ενώ ταυτόχρονα καίτε το λίπος που κρύβει τους μυς σας.

Τα σπριντ είναι η πιο εκρηκτική μορφή προπόνησης που μπορείτε να κάνετε. Ας πάμε λοιπόν στο πως συσχετίζεται η εκρηκτικότητα με την δύναμη και τη γράμμωση των κοιλιακών. Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αυτό για το οποίο μιλάμε δεν είναι απλά να πάμε στο στάδιο και να τρέξουμε μερικούς γύρους, αλλά πρόκειται για μια προπόνηση με υψηλή ένταση και σπριντ δίνοντας ό,τι έχουμε και δεν έχουμε. Όταν γυμνάζεσαι κατά αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιείς ακριβώς τους μυς που εμπλέκονται στο τρέξιμο όπως οι γλουτοί, όλοι οι μυς των ποδιών και φυσικά ο κορμός!

 

Φτιάξε κοιλιακούς με ταχύτητα !

female-jogger-listening-music

Υπολογίστε το εξής: Μπορείτε να γυμνάσετε τους κοιλιακούς σας κοντά στις 60 φορές κάθε φορά που κάνετε ένα σπριντ 100μ. Οι παγκοσμίου κλάσης σπριντερ καλύπτουν την απόσταση των 100μ με περίπου 45 διασκελισμούς ίσως και λιγότερους, οπότε ο μέσος άνθρωπος θα χρειαστεί 60 ή και παραπάνω διασκελισμούς. Υπάρχει ένας πολύ ισχυρός συνδιασμός κατά την προπόνηση ταχύτητας από παραγωγή ισχύος, επιθετικότητα αλλά ταυτόχρονα και χαλάρωση, εμπλοκή όλων των μυικών ομάδων, συνεχή πίεση και τεχνική.

Όσο περισσότερη προπόνηση σπριντ κάνετε ενώ κρατάτε χαμηλό ποσοστό λίπους τόσο πιο τονωμένοι και γραμμωμένοι θα φαίνονται οι κοιλιακοί σας. Παρατηρήστε τους κοιλιακούς των καλύτερων αθλητών. Οι ασκήσεις με κοιλιακούς δεν είναι το σημαντικότερο κομμάτι της προπόνησης τους κι όμως χτίζουν δυνατό κορμό και γραμμωμένους κοιλιακούς με τα σπριντ. Φυσικά και δε χρειάζεται (και δε μπορείτε) να τρέχετε στις ταχύτητες αυτών των αθλητών για να έχετε αποτελέσματα, αυτό όμως που χρειάζεται είναι να τρέχετε στο μέγιστο των δικών σας ικανοτήτων κάθε φορά.

 

Ο παράγοντας λίπος

Τα σπριντ έχουν δύο καλές επιδράσεις στο λίπος και τους κοιλιακούς. Κατά πρώτον η προπόνηση υψηλής έντασης αυξάνει τους μεταβολικούς ρυθμούς του οργανισμού και κατά δεύτερον διατηρεί αυτά τα επίπεδα αυξημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια οι θερμίδες συνεχίζουν να καίγονται ακόμη και πολύ μετά το τέλος της προπόνησης. Το λίπος είναι ένα έξτρα στρώμα που όλοι μας μισούμε που κρύβει τους μυς που θέλουμε τόσο πολύ να δείχνουμε. Τα σπριντ το κάνουν να εξαφανίζεται ενώ ταυτόχρονα χτίζουμε και τονώνουμε τους μυς που βρίσκονται από κάτω. Ο ιδανικός συνδιασμός!

Νικήστε την βαρεμάρα

tired-4

Όλοι χρειάζεται να αλλάζουν τον τρόπο προπόνησης τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τι καλύτερο λοιπόν από το να βγεις έξω, μακριά από το γυμναστήριο και να πας να γυμναστείς σε ένα στάδιο. Μόλις μάθεις όλες τις ασκήσεις για σπριντ και πως να εντάξεις όλες τις μεθόδους (προπόνση interval και προπόνηση ταχύτητας) στην προπόνηση σου θα δεις αποτελέσματα άμεσα.

 

 

Σε επόμενο άρθρο θα σας δώσω 10 tips για την προπόνηση ταχύτητας! Για την ώρα απλά προσπαθήστε να εντάξετε και τα σπριντ στο πρόγραμμα σας και θα δείτε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα.

 Μιχάλης Κιάφας

Μιχάλης Κιάφας

Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ

Είμαι ο Κιάφας Μιχάλης,23 ετών και κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκ. Εδώ και 10 περίπου χρόνια ασχολούμαι με τον στίβο και συγκεκριμένα με τα 110μ με εμπόδια τα τελευταία μάλιστα σε επίπεδο Πρωταθλητισμού όπου έχω αναδειχθεί αρκετές φορές 1ος Πανελληνιονίκης αλλά και Βαλκανιονίκης. Πέρα από τον Κλασσικό Αθλητισμό είμαι πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Κλασσικού Αθλητισμού. Οι εξειδικευμένες γνώσεις που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια τόσο από τον Πρωταθλητισμό όσο και από τις σπουδές μου θα σε βοηθήσουν να πετύχεις όλους σου τους στόχους σε χρόνο ρεκόρ!


ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ