Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Γιατί δεν θα χάσεις μυϊκή μάζα χωρίς γυμναστήριο;

Γιατί δεν θα χάσεις μυϊκή μάζα χωρίς γυμναστήριο;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 4 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Τις τελευταίες βδομάδες, όλοι έχουμε μάθει την σημασία του να πιστεύει κανείς την επιστημονική έρευνα και όχι τις φήμες! Ας κάνουμε το ίδιο στην προπόνηση και την διατροφή. Πάμε να δούμε τι λένε οι έρευνες και τι μύθοι επικρατούν σχετικά με την προπόνηση και το τι τρώμε.

Αυτή την βδομάδα, θα δεις γιατί δεν πρέπει να στεναχωριέσαι που θα χάσεις το γυμναστήριο και έτσι θα ανακαλύψεις και την ομορφιά του τρεξίματος!

Έμεινες στο σπίτι; Μην φοβάσαι ότι θα χάσεις μυϊκή μάζα

Τα γυμναστήρια έχουνε κλείσει και είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι. Έτσι, μπορεί να προβληματίζεσαι ότι θα χάσεις την μυϊκή μάζα που έχτισες με πολύ κόπο. Αν είσαι ένας από αυτούς, δες αυτή την πρόσφατη έρευνα η οποία έδειξε ότι μπορείς να κερδίσεις ξανά την δύναμή σου γρηγορότερα την πρώτη φορά οταν επιστρέψεις πίσω στην προπόνηση.1

Η έρευνα μελέτησε ένα γκρουπ ατόμων που κάνανε καθιστική ζωή σε ένα πρόγραμμα 12 βδομάδων για απόκτηση μυϊκής μάζας και δύναμης. Στην συνέχεια, τους σταματήσαν την προπόνηση για 12 βδομάδες και βρέθηκε ότι όταν επέστρεψαν στην προπόνηση, τους πήρε μόνο 8 βδομάδες να κερδίσουν την μυϊκή μάζα και δύναμη.

Η μυϊκή μνήμη υπόσχεται πολλά ιδιαίτερα για εσάς που δεν μπορείτε να κάνετε γυμναστική αυτή την περίοδο. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό και υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Οπότε, γυμνάσου όποτε μπορείς και θυμίσου ότι όταν επιστρέψεις, θα πάνε όλα καλά πολύ σύντομα.

Έχεις σκεφτεί το τρέξιμο αντί για το γυμναστήριο;

Πολλοί από εσάς που γυμνάζονται σε γυμναστήριο ίσως σκέφτηκαν να βγουν για τρέξιμο για πρώτη φορά. Λοιπόν, τι και αν μπορούσατε να βελτιώσετε αυτόματα το ρυθμό και την απόσταση σας χωρίς εβδομάδες προπόνησης, μειώνοντας ταυτόχρονα την πίεση στα πόδια σας; Οι ερευνητές μπορεί να έχουν κάνει ακριβώς αυτό.2

Οι μηχανικοί στις Η.Π.Α. δημιούργησαν ένα τροφοδοτούμενο εξωσκελετό που εφαρμόζει στα γόνατα και δένει κάτω από τη φτέρνα, με ράβδο ανθρακονημάτων τοποθετημένο στη σόλα, κοντά στο δάκτυλο. Το αποτέλεσμα; Αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ότι μπορείς να τρέξεις για ώρες. Βοήθησε τους δρομείς να διατηρήσουν ενέργεια, και έτσι μπορούσαν να τρέξουν 10% γρηγορότερα από ότι συνήθως.

Δυστυχώς, δεν θα μπορείς να το βρεις αυτό! Αλλά μπορείς να τρέξεις.

Με λίγα λόγια

Ελπίζουμε να σας δώσαμε λίγη ελπίδα με τις προπονήσεις στο σπίτι και τρέξιμο μια φορά την ημέρα. Μην σκέφτεσαι τι δεν μπορείς να κάνεις αλλά επικεντρώσου στο τι μπορείς να κάνεις. Το γυμναστήριο και οι στόχοι σου θα είναι πάντα εκεί να σε περιμένουν και δεν θα σου πάρει πολύ καιρό να επιστρέψεις στα επίπεδα που θέλεις.

1. Moberg, M., Lindholm, M. E., Reitzner, S. M., Ekblom, B., Sundberg, C. J., & Psilander, N. (2020). Exercise Induces Different Molecular Responses in Trained and Untrained Human MuscleMedicine and science in sports and exercise.

2. Miller, D. E., & Tan, G. R. Optimizing the energy economy of human running with powered and unpowered ankle exoskeleton assistance. Science Robotics, 2020; 5 (40)

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein