Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Πώς να διευκολύνεις τον εαυτό σου γυρνώντας στο γυμναστήριο μετά το lockdown;

Πώς να διευκολύνεις τον εαυτό σου γυρνώντας στο γυμναστήριο μετά το lockdown;
Evangeline Howarth
Writer and expert3 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

Η επιστροφή στο γυμναστήριο μετά από τόσους μήνες, μετά το lockdown 1.0, ήταν αρκετά δύσκολη. Αλλά μετά, μόλις είχαμε ξαναμπεί σε πρόγραμμα για το γυμναστήριο έπρεπε για ακόμα μια φορά να κλείσει για ένα ακόμη lockdown και έτσι έγινε ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση!

Συνήθως όταν είσαι εκτός από το γυμναστήριο για 4 ημέρες και πηγαίνεις για προπόνηση σε κάνει να νιώθεις πιασμένος και κουρασμένος. Οπότε πηγαίνοντας πιο χαλαρά στο γυμναστήριο αφού μείναμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εκτός γυμναστηρίου μπορεί να είναι κάτι δύσκολο. Θα γίνει ακόμη χειρότερο για όσους από εμάς δεν έχουμε κάνει προπονήσεις στο σπίτι αυτό το τελευταίο lockdown.

Μπορούμε ακόμα να το κάνουμε αυτό εύκολο στον εαυτό μας - πραγματικά δεν χρειάζεται να ανησυχούμε καθόλου. Για να σε βοηθήσουμε να προετοιμαστείς, ετοιμάσαμε ορισμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις για μια πιο ομαλή ένταξη στο γυμναστήριο.

Ξεκίνα να προετοιμάζεσαι

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις για να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για το γυμναστήριο: προπονήσεις στο σπίτι, τρέξιμο και να έχεις υπό έλεγχο τα συμπληρώματα σου και το φαγητό σου. Κάνε λίγο τώρα και θα σου γίνουν πιο εύκολες οι προπονήσεις στο γυμναστήριο .

Απλά ξεκίνα να ξαναχτίζεις δύναμη με ασκήσεις σωματικού βάρους ή αντοχή, συμπεριλαμβάνοντας μερικές εβδομαδιαίες διαδρομές με χαλαρό τρέξιμο, θα σε βοηθήσει να ενταχθείς σε μια ρουτίνα γυμναστηρίου λίγο πιο εύκολα.

Μην ανησυχείς αν δεν είσαι «τόσο fit όσο ήσουν» - πολύ λίγοι άνθρωποι θα είναι. Το γυμναστήριο είναι ένα μέρος για να γυμναστούμε όλοι μαζί, να βελτιωθούμε και να αναπτυχθούμε σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκεσαι.

Διάβασε παρακάτω για το πως να τροφοδοτήσεις την πρώτη σου προπόνηση μετά από καιρό.

Απλά πήγαινε

Με τα γυμναστήρια ανοιχτά για άλλη μια φορά, αυτό είναι το Νο.1 και ίσως το μόνο πράγμα στο οποίο πρέπει να εστιάσεις μόλις αποφασίσεις να επιστρέψεις στο γυμναστήριο. Η σκέψη για όλα αυτά τα βάρη και όλες αυτές τις αερόβιες προπονήσεις μπορεί να είναι εκφοβιστικά όταν έχεις συνηθίσει τις προπονήσεις σου στο σπίτι.

Λοιπόν, πες στον εαυτό σου ότι πρέπει να μόνο εμφανιστείς: ότι μόλις πας, θα μπορείς να καταλάβεις τυχόν νέες προπονήσεις ή το τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις. Οι πιθανότητες είναι ότι δεν πρόκειται να είναι η πιο παραγωγική προπόνηση, οπότε συμβιβάσου με αυτό.

Εάν πας και δεν θέλεις να σηκώσεις τίποτα ή αν νομίζεις ότι είναι γεμάτο με κόσμο, απλά πήγαινε στο σπίτι σου - μην ασκήσεις πίεση στον εαυτό σου για να επιστρέψεις στην παλιά σου ρουτίνα. Κάποια στιγμή όμως θα επιστρέψεις στην παλιά σου ρουτίνα και τις συνήθειές σου, οπότε απλώς να έχεις λίγη υπομονή και να συνεχίσειςνα δοκιμάζεις μικρές προπονήσεις κάθε φορά.

Εάν απλά πας στο γυμναστήριο, έχεις κερδίσει. Έχεις πετύχει αυτόν τον στόχο. Εάν κάνεις μια καλή προπόνηση, ακόμα καλύτερα.

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μπεις στο γυμναστήριο και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να κάνεις πιο ομαλή την επανένταξή σου.

Ξεκίνα με την άσκηση που σου έλειψε περισσότερο

Θέλεις κάτι να περιμένεις; Τότε σκέψου την άσκηση που σου έχει λείψει περισσότερο.

Στη συνέχεια, πήγαινε και κάνε το αγαπημένο σου lift που σου έχει λείψει. Είτε πρόκειται για squats, deadlifts ή πιέσεις πάγκου, έχεις κάτι να περιμένεις για όταν επιστρέψεις στο γυμναστήριο.

Η επιστροφή θα πρέπει να είναι μια διασκεδαστική και συναρπαστική εμπειρία, οπότε αν είσαι σε θέση να κάνεις κάτι περισσότερο από ασκήσεις σωματικού βάρους ή να γυμνάσεις την πλάτη σου, θυμήσου να το απολαύσεις - ανεξάρτητα από το πόσο βαριά σηκώνεις.

Χαμήλωσε τα κιλά που σηκώνεις

Μην πιέσεις τον εαυτό σου. Μελέτες δείχνουν ότι το να βάζεις πολλά κιλά πολύ γρήγορα μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκό τραυματισμό. Επομένως, πρέπει να χαλαρώσεις σωματικά, όχι μόνο διανοητικά.

Ξεκίνα περίπου στο 40-60% των αρχικών σου lifts και μείνε σε αυτά τα κιλά για περίπου μια εβδομάδα. Μετά από αυτό, δες πως αισθάνεσαι και ανέβασε τα κιλά την δεύτερη εβδομάδα. Μπορείς να χαλαρώσεις, να εξασκηθείς στην σωστή εκτέλεση της άσκησης ενώ δεν μισείς τον εαυτό σου (και την άσκηση) πάρα πολύ.

Χαμήλωσε τις επαναλήψεις σου

Αυτό είναι κάτι ακόμα για να σε κάνει να νιώσεις λίγο καλύτερα. Εάν εξακολουθείς να αισθάνεσαι κουρασμένος και πιασμένος κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου, μείωσε τον αριθμό των επαναλήψεων που κάνεις. Μην πιέσειςτον εαυτό σου πάρα πολύ, γιατί ίσως χρειαστεί να κάνεις ένα ακόμα διάλειμμα από το γυμναστήριο εάν δεν το πάρεις λίγο πιο χαλαρά.

Κάνε ελαφρώς μεγαλύτερα διαλείμματα μεταξύ των σετ

Το να ξεκουράζεσαι περισσότερο είναι ένας άλλος τρόπος που μπορείς να κάνεις τα πράγματα λίγο πιο εύκολα για τον εαυτό σου και να χαλαρώσεις στο γυμναστήριο. Ίσως να εκπλαγείς πόσο πιασμένος μπορείς να γίνεις αν πας με τον ίδιο ρυθμό που κάποτε γυμναζόσουν.

Αυτό όμως είναι μια πράξη εξισορρόπησης: θέλεις να είσαι ξεκούραστος για τα σετ σου, αλλά το να κάνεις πολύ μεγάλα διαλείμματα μπορεί επίσης να σε κάνει να χάσεις την συγκέντρωσή σου. Λοιπόν, προσπάθησε να πετύχεις την ισορροπία ανάμεσα στο να ωθείς τον εαυτό σου αρκετά αλλά ταυτόχρονα να μην το παρακάνεις.

Απόλαυσέ το όσο το δυνατόν περισσότερο

Όπως όλα, εάν σου αρέσει να κάνεις κάτι, θα θέλεις να κάνεις περισσότερο από αυτό. Έτσι, ό,τι σε κάνει να απολαύσεις περισσότερο το γυμναστήριο: να θέσεις νέους στόχους, να ακούς podcast / μουσική ή να κάνεις τα αγαπημένα σου lifts ξανά, απλώς προσπάθησε να διασκεδάσεις λίγο στο γυμναστήριο όταν επιστρέψεις.

Θυμήσου, δεν χρειάζεται να προπονείσαι μόνος σου στο γυμναστήριο. Είναι ένα μέρος για να αναπτυχθείς, να προκαλέσεις τον εαυτό σου και να δεις την αλλαγή με οποιονδήποτε ρυθμό και με οποιονδήποτε τρόπο σου ταιριάζει.

Με λίγα λόγια

Βάλε τον εαυτό σου στις προπονήσεις του γυμναστηρίου με τον σωστό τρόπο. Ξεκίνα να προετοιμάζεσαι, μείωσε την ενεργειακή σου απόδοση και χαλάρωσε τόσο σωματικά όσο και διανοητικά. Ας ελπίσουμε ότι μετά από αυτό, δεν θα σιχαθείς την άσκηση μόλις ξεκινήσεις ξανά.

Evangeline Howarth
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

Η Evangeline έχει λάβει μέρος σε πολλά ανταγωνιστικά αθλήματα από μικρή ηλικία. Ως πιστοποιημένη καθηγήτρια RYA σκαφών κατανοεί την σημασία της σωστής διατροφής για την τροφοδοσία έντονων αθλημάτων καθώς και αθλημάτων αντοχής. Έχει επίσης εμπειρία στην ομάδα GBR Squads καθώς και έχει πραγματοποιήσει τον ρόλο προπονήτριας στην πρώτημα ομάδα του πανεπιστημίου της.

Στον ελεύθερό της χρόνος, η Evangeline λατρεύεο το τρέξιμο και ιδαιαίτερα τους Μαραθωνίους. Τα σαββατοκύριακα, θα την βρείτε να κάνει θαλάσσια σπορ ή πεζοπορία σε λόφους. Τα αγαπημένα της απογεύματα κάνει HIIT session ή squats και μετά απολαμβάνει πικάντικα γεύματα και αρκετά λαχανικά – μιαμ!

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Evie εδώ.

myprotein