Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Κάνεις αεροβική άσκηση ;

Κάνεις αεροβική άσκηση ;
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Αεροβική άσκηση

cardio
Η αεροβική άσκηση = αντοχή έχει οφέλη για την καρδιά και τα αγγεία. Επίσης βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την οξυγόνωση των μυών. Όταν γίνεται σε χαμηλού ρυθμούς 60% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας (220-ηλικία), καίει σε μεγαλύτερο ποσοστό θερμίδες προερχόμενες από λίπος. Όταν γίνεται στο 80% της ΜΚΣ, οι θερμίδες προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες-γλυκογόνο, διότι γίνεται αναερόβια εν μέρη και βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα.
Εκείνο όμως που μετρά είναι το συνολικό ποσό θερμίδων που καταναλώνονται και όχι η ποσοστιαία αναλογία αυτών. Για παράδειγμα,  σε μια ώρα περπάτημα καίμε τις ίδιες θερμίδες απ’ ότι σε μισή ώρα τρέξιμο με τη διπλάσια ταχύτητα. Εκτός αυτού έχει αποδειχθεί, ότι η διαλειμματική αεροβίωση (HIIT) αυξάνει την τεστοστερόνη, σε αντίθεση με την παρατεταμένη αντοχή που την ελαττώνει, αλλά παράγει και κορτιζόλη. Ως αποτέλεσμα αυτό διατηρεί τη μυϊκή μάζα, αφού αποτελεί αναερόβια δραστηριότητα και ενεργοποιεί το βασικό μεταβολισμό, σαν να κάνουμε βάρη. 
hiit2
Η τριφωσφορική αδενοσίνη-ΑΤΡ αποτελεί το ενεργειακό νόμισμα για τα sprint.  Οι μύες κάνουν αναερόβια γλυκόλυση καίγοντας γλυκογόνο. Η τεστοστερόνη αυξάνει και η υπερπαραγωγή γαλακτικού οξέως επιφέρει το μυϊκό κάματο. Κατεχολαμίνες εκκρίνονται από τα επινεφρίδια, με αποτέλεσμα τη συμπαθητικοτονία. Αυτό  επιφέρει ταχυκαρδία, ταχύπνοια, εφίδρωση, μύση της κόρης των οφθαλμών και αύξηση της αρτηριακής πιέσεως (συστολική).

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein