Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Πόνος στην μέση ; Προσοχή στο γυμναστήριο

Πόνος στην μέση ; Προσοχή στο γυμναστήριο
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Ο πόνος στην μέση είναι ένα συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους εντός και εκτός γυμναστηρίου. Δες τι να προσέξεις !

Πόνος στην μέση

1800_back_1200x672_acf_cropped

 

Ο πόνος της μέσης, η αλλιώς οσφυαλγία-λουμπάγκο, οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό στην προβολή του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει στα μεσοσπονδύλια διαστήματα Ο4-Ο5 και Ο5-Ι1 και σπανιότερα στα διαστήματα Ο3-Ο4. Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός είναι ο εξής: κάθε διάστημα μεταξύ δυο σπόνδυλων καλύπτεται από έναν δίσκο με υφή σαν μαξιλαράκι. Όταν οι σπόνδυλοι πιέζονται (εξαιτίας κάθετης επιβάρυνσης), ο δίσκος συμπιέζεται και το υλικό που υπάρχει στον πυρήνα του δίσκου προβάλει, με αποτέλεσμα να πιέζει τα νεύρα του οσφυϊκού πλέγματος της μέσης.

Τι να προσέξω στο γυμναστήριο;

Αυτό γίνεται κυρίως σε προπονήσεις ποδιών, με βαριά βαθιά καθίσματα, προβολές, πρέσα, χακ σκουώτ, σταυρό, σκυφτή κωπηλατική με μπάρα και άρσεις θανάτου με τεντωμένα πόδια. Eνίοτε κάποιες φορές παρουσιάζονται αιμωδίες στο οπίσθιο μέρος του μηρού και προς τα έξω, κατά τη φορά του ισχιακού νεύρου. Οι μυϊκοί πόνοι κατά δεύτερο ρόλο δημιουργούν σπασμό και πιάσιμο των ιερονωτιαίων μυών, γνωστό και ως λουμπάγκο.  Έκτος από καλό ζέσταμα με ανηφορικό δεκάλεπτο περπάτημα σε ελαφρά κλίση 5%, μια θερμαντική αναλγητική κρέμα πριν την προπόνηση, σε συνδυασμό με μια αντιφλεγμονώδη αλοιφή μετά την προπόνηση, καθώς επίσης και θερμοφόρα κατά το βραδινό ύπνο μετά από ένα ζεστό μπάνιο, βοηθούν στην πρόληψη και αποθεραπεία. Τα μυοχαλαρωτικά και αναλγητικά χάπια δε λύνουν αλλά μεταθέτουν το πρόβλημα.  Η απουσία ζώνης προϋποθέτει καλούς κοιλιακούς-ραχιαίους. Το επιπρόσθετο βάρος επίσης, ταλαιπωρεί τη μέση. Όποτε όταν βάζω κιλά σε περίοδο όγκου, καταλαβαίνω τη διαφορά μετά από προπόνηση ποδιών. Αυτός είναι ο λόγος που οι ορθοπεδικοί προτείνουν ελάττωση βάρους στην οσφύ. Η ισχιαλγία είναι πόνος του ισχιακού νεύρου, από πιεστικά φαινόμενα που δημιουργεί συμπτώματα στο πίσω μέρος του ποδιού (γλουτός-οπίσθιοι μηριαίοι) μέχρι και τη γάμπα.

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein