Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Πως να επιστρέψετε στην καθημερινή σας ρουτίνα μετά από τις διακοπές;

Πως να επιστρέψετε στην καθημερινή σας ρουτίνα μετά από τις διακοπές;
Παναγιώτης Περεντής
Διατροφολόγος- Διαιτολόγος και Αθλητής Taekwondo5 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Παναγιώτης Περεντής

Έφτασε η μέρα που θα αφήσετε την χρυσή αμμουδιά και το φουσκωτό φλαμίνγκο στην ησυχία του μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Πλέον από την καρέκλα του γραφείου σας αναπολείτε την στιγμή που φοράγατε την διχάλα στην σαγιονάρα και δεν σας ένοιαζε τίποτα , εκτός από το πως θα διατηρήσετε παγωμένο τον φρέντο εσπρέσο σας. Επιστροφή στην καθημερινότητα λοιπόν.

Σπίτι μας σπιτάκι μας λοιπόν ή αλλιώς τα κεφάλια μέσα και καθώς τακτοποιούμε όλα τα ρούχα μας στην ντουλάπα , συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να το παρακάναμε με τις μπύρες στο μπιτσόμπαρο ή στο πανηγύρι του χωριού και να φάγαμε 3-4 περισσότερα σουβλάκια (ή αλλιώς καλαμάκια) από ότι έπρεπε. Ώρα λοιπόν να επανέλθουμε σε πρόγραμμα!

Πρέπει να αποδεχθούμε το εξής , η αρχή πάντα είναι δύσκολη , αλλά η αρχή είναι το ήμισυ το παντός, οπότε βάλτε τα δυνατά σας και μετά θα ανταμειφθείτε.

Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε συμβουλές για το πως θα επανέλθετε σε πρόγραμμα ενώ την ίδια στιγμή θα επικεντρώσετε την ενέργεια σας σε κάτι καινούριο που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον σας.... Δείτε λοιπόν τι έχουμε να σας προτείνουμε.

Βάλτε πρόγραμμα ( να είναι υλοποιήσιμο όμως...)

cla

Θέστε ένα πρόγραμμα που θα το τηρήσετε, δηλαδή εάν δεν έχετε σκοπό να προπονηθείτε δύο φορές μέσα στην ημέρα , δεν υπάρχει λόγος να το συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα σας , επίσης το συγκεκριμένο εμπεριέχει και κίνδυνο τραυματισμού.

Οργανώστε την εβδομάδα σας έτσι να μπορείτε να μην χάνετε καμία προπόνηση. Μήπως πριν φύγετε για διακοπές είχατε κάποιο πρόγραμμα; Δούλευε καλά; Είστε ικανοποιημένοι; Μήπως θέλετε να δοκιμάσετε κάτι καινούριο;  Για αυτά τα hashtag δουλεύουμε #newtannewme #newseason #newgoals

Προετοιμασία γευμάτων

καλοκαιρινα φαγητα

Μπορεί να έχετε τις καλύτερες προθέσεις στον κόσμο, μην αγνοείτε όμως το στομάχι σας.....γιατί όταν είμαστε πεινασμένοι και απροετοίμαστοι στην δουλειά, τότε η πρώτη μπαγκέτα που θα δούμε μπροστά μας στο κυλικείο μοιάζει ειδυλλιακή.

Προετοιμάστε το ταπεράκι με το φαγητό σας και το σνακ σας, δεν είναι ντροπή και πλέον είναι και κουλ! Έτσι θα μειώσετε τις λιγούρες σας , θα είστε χορτάτοι και δεν θα βλέπετε παντού πειρασμούς. Επίσης κατ αυτόν τον τρόπο, θα κάνετε και οικονομία....για όλα αυτά τα φθινοπωρινά πλάνα που έχετε στο νου.

Στόχος έγινες για μένα ....στόχος

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να ξεκαθαρίσετε ποιος είναι ο στόχος σας, αυτός μπορεί να είναι η απώλεια βάρους, η ενδυνάμωση ή κάτι πιο συγκεκριμένο όπως να κάνετε τα 5km σε 20 λεπτά .

Πρέπει πάντα να έχετε στόχο και να δουλεύετε για την επίτευξη του , προκειμένου να δίνετε κίνητρο στο εαυτό σας και να μένετε σε πρόγραμμα. Ένας επιπλέον λόγος να μείνετε προσηλωμένοι είναι όταν έχετε πληρώσει για κάποια υπηρεσία / προϊόν π. χ εγγραφή στο γυμναστήριο , κανείς δεν θέλει να πετάει χρήματα αβίαστα (με εξαίρεση τα χρήματα που δώσαμε για όλα εκείνα τα καλοκαιρινά κοκτέιλ και μπύρες) .

Δηλώστε συμμετοχή σε έναν αγώνα ή πληρώστε μπροστά όλα τα ραντεβού με τον personal trainer , αντί να πληρώνετε με το ραντεβού. Απ' την στιγμή που θα έχετε επενδύσει χρήματα, είναι πιθανότερο να επενδύσετε και το χρόνο σας.

Φτιάξτε καινούρια λίστα με τραγούδια 

Τίποτα δεν συγκρίνεται με μια καλή λίστα με τραγούδια που σας αρέσουν και κολλάτε μαζί τους. Τις μέρες που η ενέργεια σας είναι στα πατώματα, ένα τραγούδι μπορεί να σας σηκώσει από τον καναπέ σας και να σας οδηγήσει σε μια δυνατή προπόνηση.

Βάλτε ακουστικά λοιπόν...και ξεκινάμε!

Αναβολές δεν υπάρχουν

Το πιο εύκολο πράγμα είναι να αναβάλετε την επιστροφή σας στο γυμναστήριο. Δικαιολογίες του στυλ " Θέλω πρώτα να μπω σε πρόγραμμα με την δουλειά και μετά θα γραφτώ γυμναστήριο" ή " Θα ξεκινήσω από Δευτέρα" γιατί άλλωστε ποιος τρελός ξεκινάει ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής την Πέμπτη το βράδυ;

Μην αναβάλλεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα....

Στρατολόγησε τους φίλους σου

Ξεκίνα τις δραστηριότητες σου με έναν φίλο ή και με περισσότερους. Κάποιες φορές χρειαζόμαστε μια χιλιοειπωμένη ατάκα όπως ( Μην αναβάλλεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα....) και ποιος είναι πιο εύκολο να σου πει κάτι τέτοιο από τους φίλους;

Είναι δύσκολο μέσα σε μια ομάδα ανθρώπων όλοι να έχουν την ίδια ενέργεια κάθε μέρα, αλλά αυτό είναι το θετικό! Έχετε 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσετε το πρόγραμμα σας όταν παρασύρεστε και παρασύρετε τους άλλους μέχρι την πόρτα του γυμναστηρίου.

Καλοπιάστε τον εαυτό σας

Μια συνταγή που δουλεύει κάθε φορά....χωρίς αποτυχία. Αγοράστε καινούρια ρούχα, παπούτσια και οτιδήποτε σχετικό με το άθλημα σας, μπορεί να μην είναι το κίνητρο που θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον για πολύ καιρό , αλλά αφενός θα σας ανανεώσει και αφετέρου θα θέλετε να το δοκιμάσετε στην πράξη!

Ακόμη ορίστε μία μέρα που θα έχετε στο διατροφικό σας πλάνο το αγαπημένο σας γλυκό!

Σύνοψη

Δεν θα είναι εύκολο, ποτέ δεν ήταν, αλλά ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα δείτε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Ξεκινήστε τώρα , ώστε στις επόμενες καλοκαιρινές διακοπές να έχετε το σώμα που θέλετε και να βγάλετε τις καλύτερες σας φωτογραφίες για τον λογαριασμό σας στο instagram.

Mην ξεχνάτε ότι δείχνετε ακόμη πιο σέξυ τώρα με το καλοκαιρινό σας μαύρισμα στα ρούχα του γυμναστηρίου. Κάντε το ακόμη για τις σέλφι στο γυμναστήριο, για όλα τα θετικά σχόλια που θα λάβετε , για να ανεβάσετε την αυτοπεποίθηση σας , για να ξεφύγετε από θέματα που σας προβληματίζουν.

Εντάσσοντας την γυμναστική στην καθημερινότητα σας, θα βλέπετε σταδιακά αποτελέσματα και θα απολαμβάνετε όλες τις διακοπές του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσετε δίαιτες ή λύσεις τις τελευταίας στιγμής.

Παναγιώτης Περεντής
Διατροφολόγος- Διαιτολόγος και Αθλητής Taekwondo
Προβολή του προφίλ του Παναγιώτης Περεντής
O Περεντής Παναγιώτης είναι διαιτολόγος, απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διπλωματική του διατριβή αφορούσε το μεταβολισμό του σιδήρου σε υπερμαραθωνοδρόμους αθλητές. Από τον Οκτώβρη του 2017 συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΤΕΦΑΑ ‘’Βιολογία της Άσκησης’’ με κατεύθυνση Εργοφυσιολογία. Αρθρογραφεί στο προσωπικό του blog, το Powerdieting https://powerdieting.wordpress.com/ για θέματα σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και την αυτοβελτίωση. Επίσης συνεργάζεται με το site logodiatrofis.gr https://logodiatrofis.gr/sinergetes-omadas-logodiatrofis/panagiwtis-perentis . Μένει συνεχώς ενημερωμένος γύρω από οποιοδήποτε θέμα αφορά τη διατροφή και την άσκηση διαβάζοντας δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα και παρακολουθώντας συνέδρια. Εργάζεται ως διαιτολόγος και απευθύνεται κυρίως σε αθλητές και ασκούμενους που θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα του σώματός τους και τις επιδόσεις στο άθλημα / προπόνηση τους παράλληλα με την υγεία τους και επίσης δημιουργεί εξατομικευμένα προγράμματα γυμναστηρίου. Στο παρελθόν, έχει συνεργαστεί με γυμναστήρια της αλυσίδας Yava. Επιπλέον, βοηθά και προετοιμάζει αγωνιστικά αθλητές του Powerlifting. Τα τελευταία 5 έτη είναι αθλητής Powerlifting (μέλος της ΑΕΚ εδώ και 2 χρόνια) με πολλές διακρίσεις τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο (1η θέση στην κατηγορία των 83 κιλών στα πανελλήνια πρωταθλήματα του 2016 και 2017 και 14η θέση στο Ευρωπαϊκό ρωτάθλημα της EPF το 2017). Γενικότερα του αρέσει η άσκηση και ο αθλητισμός και στο παρελθόν έχω ασχοληθεί με taekwondo, μπάσκετ, ποδηλασία κ.ά. ενώ προπονείται στο γυμναστήριο εδώ και 10 χρόνια.
myprotein