Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Σωστή τεχνική στην προπόνηση: η σημασία της

Σωστή τεχνική στην προπόνηση: η σημασία της
Myprotein
Writer and expert9 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ εύκολο να πέσεις σε κακές συνήθειες όταν γυμνάζεσαι, ειδικά όταν πρόκειται για την τεχνική σου. Είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε ανθρώπους να δρουν με προχειρότητα για χάρη της ευκολίας και της ταχύτητας.

Αλλά η σωστή τεχνική είναι ζωτικής σημασίας αν θέλεις να αποφύγεις τον τραυματισμό. Η άσκηση πρέπει να είναι κάτι που σου αρέσει και μπορείς να κάνεις χωρίς να εκθέτεις τον εαυτό σου σε περιττά χτυπήματα και τραυματισμούς. Είτε είσαι εντελώς νέος στην άσκηση είτε χρειάζεσαι μια γρήγορη επανάληψη, εδώ θα βρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να αποκτήσεις μια σωστή φόρμα.

Τι είναι η σωστή τεχνική 

Βασικά, η σωστή τεχνική είναι η σωστή εκτέλεση των ασκήσεων για να βεβαιωθείς ότι δεν θέτεις τον εαυτό σου ή οποιονδήποτε άλλο σε κίνδυνο κάποιου τραυματισμού. Μπορεί να είναι δελεαστικό να σηκώνεις μεγαλύτερα βάρη και να πετυχαίνεις νέα ρεκόρ το συντομότερο δυνατό, αλλά όταν πρόκειται για γυμναστική, η σωστή φόρμα μπορεί να έχει πολλά οφέλη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Γιατί είναι σημαντική η σωστή τεχνική 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η σωστή τεχνική είναι σημαντική. Δες παρακάτω τους έξι κυριότερους λόγους για τους οποίους πρέπει να επενδύσεις χρόνο και ενέργεια στη διατήρηση της σωστής φόρμας:

Αποφυγή τραυματισμού

Η άσκηση πρέπει να δοκιμάζει το σώμα σου και να σε ωθεί στα όριά σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι επώδυνη, ή ότι πρέπει να διακινδυνεύεις να τραυματιστείς. Το να έχεις μια σωστή φυσική κατάσταση σου επιτρέπει να «υπερφορτώνεις» σταδιακά τους μύες σου χωρίς όμως να κινδυνεύεις.

Αξιοποίησε στο έπακρο την άσκησή σου 

Αν δουλεύεις σκληρά, θέλεις να έχεις και αποτελέσματα. Η σωστή φόρμα εξασφαλίζει ότι δουλεύεις κάθε μυ στο μέγιστο δυνατό βαθμό, και ότι παίρνεις το μέγιστο από κάθε προπόνηση.

Πέτυχε τους στόχους σου γρηγορότερα

Ο λόγος για να είσαι σε καλή φόρμα είναι να κάνεις τους μύες σου να δουλέψουν στα όρια των δυνατοτήτων τους. Αν το κάνεις αυτό σωστά, μπορείς να προοδεύσεις πιο γρήγορα και οι μύες σου να προσαρμοστούν καλύτερα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πετύχεις τους στόχους σου πιο γρήγορα.

Εξοικονόμησε την ενέργειά σου

Όταν γυμνάζεσαι με υψηλή ένταση ή σε μεγαλύτερες προπονήσεις, η σωστή φυσική κατάσταση διευκολύνει τα πράγματα κατά πολύ. Η χρήση της σωστής φόρμας κάνει το σώμα σου πιο αποδοτικό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να γυμνάζεσαι πιο σκληρά για περισσότερο χρόνο και να χρησιμοποιείς καλύτερα την ενέργειά σου.

Ανάπνευσε σωστά

Πρέπει να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις αρκετό οξυγόνο κατά την άσκηση και η σωστή τεχνική μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό.

Μεταφέροντας την καλή τεχνική στην καθημερινότητα σου 

Όταν γυμνάζεσαι με σωστή φόρμα, δημιουργείς καλύτερες συνήθειες που μπορούν να μεταφερθούν στην καθημερινή σου ζωή, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών ή ατυχημάτων. Για παράδειγμα, αν πρέπει να σηκώσεις κάποια κουτιά στη δουλειά, θα είσαι σε θέση να το κάνεις με ασφάλεια, αν έχεις προπονηθεί με σωστή φόρμα.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι η τεχνική μου είναι κακή; 

Όταν πρόκειται να μάθεις αν χρησιμοποιείς σωστή φόρμα κατά την εκτέλεση μιας άσκησης, το πρώτο μέρος από το οποίο πρέπει να ξεκινήσεις είναι να εμπιστευτείς το πώς νιώθεις με το σώμα σου. Αν δεν αισθάνεσαι καλά με κάτι ή υπάρχει πόνος, το πιθανότερο είναι ότι η τεχνική σου δεν είναι σωστή. Εμπιστεύσου το σώμα σου και το πώς σε κάνουν να νιώθεις τα πράγματα. Αν ποτέ νιώσεις άβολα ή πονάς, σταμάτα και ξεκουράσου ή ζήτησε βοήθεια για να ελέγξεις τη φόρμα σου.

Αν κάνεις σκληρή προπόνηση στο γυμναστήριο αλλά δεν βλέπεις μεγάλη πρόοδο, αν δεν μπορείς να σηκώσεις μεγαλύτερο βάρος από ό,τι όταν ξεκίνησες, ή αν υπερπροπονείσαι αλλά δεν αισθάνεσαι πόνο, είναι πιθανό οφείλεται στην μη αποδοτική σου φόρμα.

Είναι επίσης δυνατό να καταλάβεις ότι η φόρμα σου δεν είναι σωστή και με άλλους τρόπους. Αν δυσκολεύεσαι να αισθανθείς τον μυ που γυμνάζεις και συστέλλεται, αν στοχεύεις στην ποσότητα αντί για την ποιότητα, αν δεν μπορείς να σηκώσεις μεγάλα βάρη με συνέπεια ή αν έχεις κολλήσει στα ίδια βάρη - όλα αυτά είναι σημάδια κακής φόρμας.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διορθώσω την τεχνική μου;

Αν δεν είσαι σίγουρος από πού να ξεκινήσεις, δες μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ελέγξεις και να διορθώσεις τη φόρμα σου:

1. Γυμνάσου με έναν φίλο ή κάποιον να σε βλέπει

Το να έχεις έναν συνεργάτη στην προπόνησή σου μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ελέγχεις τον εαυτό σου. Μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγξεις τη φόρμα σου και να βεβαιωθείς ότι εκτελείς σωστά τις ασκήσεις.

2. Κάντε μια προπόνηση με έναν PT

Αν χρειάζεσαι πιο εμπεριστατωμένη βοήθεια, σκέψου το να κάνεις μια ατομική συνεδρία με έναν PT. Μπορεί να σε βοηθήσει με την τεχνική και να σου δώσει μερικές χρήσιμες συμβουλές.

3. Βιντεοσκόπησε τον εαυτό σου

Αν δεν έχεις κάποιον φίλο ή κάποιον γυμναστή για να απευθυνθείς, δοκίμασε να τραβήξεις μερικά βίντεο με τον εαυτό σου ενώ κάνεις γυμναστική και να τα δεις μετά. Υπάρχουν πολλά χρήσιμα βίντεο στο διαδίκτυο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να συγκρίνεις.

4. Επιβράδυνε και επικεντρώσου στην ποιότητα, όχι στην ποσότητα

Είναι δελεαστικό να προσπαθείς να σπας τα ρεκόρ σου με πολλές επαναλήψεις, αλλά μερικές φορές είναι καλύτερα να επιστρέφεις στα βασικά και να προχωράς σιγά σιγά. Στόχευσε στο να κάνεις μερικές σωστές επαναλήψεις με καλή φόρμα πριν τις αυξήσεις ξανά. Μόλις νιώσεις ότι η φόρμα σου «σπάει», σταμάτησε και ξεκουράσου.

5. Χρησιμοποίησε τη σύνδεση μυαλού-σώματος

Όταν εκτελείς μια άσκηση, σκέψου πραγματικά τους μύες που γυμνάζεις. Με το να επικεντρώνεσαι στον μυ που γυμνάζεται, τον ενεργοποιήσεις πιο αποτελεσματικά.

Με λίγα λόγια

Το να δουλέψεις τη φόρμα σου μπορεί να αποφέρει τόσα πολλά οφέλη στην πρόοδο της προπόνησής σου. Όχι μόνο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να επιτύχεις αποτελέσματα γρηγορότερα, να προπονηθείς πιο σκληρά και να κάνεις την προπόνησή σου πιο αποδοτική. Μπορεί επίσης να δεις τον εαυτό σου να μεταφέρει τις νέες του δεξιότητες στην καθημερινή ζωή.

Είτε κάνεις μια συνεδρία με έναν PT, είτε βιντεοσκοπείς τον εαυτό σου, είτε πάρεις έναν φίλο για το γυμναστήριο, για να σε βοηθήσει, αφιέρωσε χρόνο για να αξιολογήσεις πού μπορείς να βελτιώσεις τη φόρμα σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα είσαι σε καλό δρόμο για να επιτύχεις τους στόχους σου για την φυσική σου κατάσταση και να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις προπονήσεις σου.

Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein